Ustawienia obrazu Samsung 40D5000

3echo

Member
Bez reklam
Czy może ktoś podać jakieś ustawienia do Samsunga 40D5000?Za nic w świecie nie mogę go ustawić,tak aby obraz był zadowalający,nie męczył wzroku.Brak ostrości,przekolorowany,nienaturalny obraz to największy problem.Czyli dosłownie brak tego co TV powinien mieć.Może to wina tego,że TV odbiera sygnał z naziemnej telewizji cyfrowej?Możecie coś poradzić?

3echo

Member
Bez reklam
Od początku.Nie jest u mnie tylko u rodziców,kupiony ponad rok temu nowy.I tak już walczę ponad rok z tym led-em.W porównaniu z C650 to obraz w d5000 to jakaś parodia.Na białym nie widać szczegułów,twarze jakby po przepiciu...Sam posiadam Sony EX500 i dochodzę do wniosku,że nowsze nie znaczy lepsze.Jak przyjeżdżam od mamy i załączę swojego Soniaka,to czuję,że się relaksuję.Oglądając programy na d5000 moje oczy "krwawią" i nie wiem czy ten model tak ma czy,to jest wina sygnału czy może wadliwy egzemplaż.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Od początku.Nie jest u mnie tylko u rodziców,kupiony ponad rok temu nowy.I tak już walczę ponad rok z tym led-em.W porównaniu z C650 to obraz w d5000 to jakaś parodia.Na białym nie widać szczegułów,twarze jakby po przepiciu...Sam posiadam Sony EX500 i dochodzę do wniosku,że nowsze nie znaczy lepsze.Jak przyjeżdżam od mamy i załączę swojego Soniaka,to czuję,że się relaksuję.Oglądając programy na d5000 moje oczy "krwawią" i nie wiem czy ten model tak ma czy,to jest wina sygnału czy może wadliwy egzemplaż.

D5000 "dupy" nigdy nie urywał, jeszcze jak trafiłeś na jakąś badziewną matrycę która i tak była 50Hz, bez żadnej możliwości niwelowania smużenia = obraz taki jak opisałeś :)
Możesz spróbować przestawić TV na tryb film zmienić balans bieli na standard lub zimny, powyłączać wspomagacze typu redukcja szumów/mpeg żeby obraz się nie rozmazywał i najważniejsze zmniejszyć podświetlenie ewentualnie ostrość. Warto też sprawdzić jak się będzie zachowywał gdy włączysz w trybie eco oszczędzanie energii na minimum

PS EX500 to był świetny TV :)

SLAV7

New member
Bez reklam
A czego oczekiwałeś od SZAJSUNGA ?!!! Tanie SZAJSUNGI są dla ślepych i głuchych. Gdy czytam opisy, że SAMSUNG serii 5 lub 6 na ustawieniach fabrycznych ma "świetny obraz" to wiem, że mam do czynienia z osobą niedowidzącą. Jak ktoś chce mieć dobry obraz kupuje SONY, TOSHIBĘ, SHARPA, PHILISP-a lub PANASA.

Jedyne co mogę doradzić poza pozbyciem się tego złomu to zapłacić 3 stówki za kalibrację. Będzie lepiej ale też nie idealnie.

Pozdrawiam

tdx

New member
Bez reklam
A czego oczekiwałeś od SZAJSUNGA ?!!! Tanie SZAJSUNGI są dla ślepych i głuchych. Gdy czytam opisy, że SAMSUNG serii 5 lub 6 na ustawieniach fabrycznych ma "świetny obraz" to wiem, że mam do czynienia z osobą niedowidzącą. Jak ktoś chce mieć dobry obraz kupuje SONY, TOSHIBĘ, SHARPA, PHILISP-a lub PANASA.

Jedyne co mogę doradzić poza pozbyciem się tego złomu to zapłacić 3 stówki za kalibrację. Będzie lepiej ale też nie idealnie.

Pozdrawiam

SLAV7 Relax :)

3echo

Member
Bez reklam
Jeśli faktycznie te modele generują taki obraz,to niestety,ale widocznie ludzie ślepną.Wcześniej był u nich Samsung lecz zwykły lcd,bodajże model 40D503(złodziej pożyczył) i obraz w nim był petarda w porównaniu z tym ledem,a sygnał był z tej samej anteny.
Jeszcze mam pytanie....w zestawie z tym ledem była jakaś przystawka,którą chyba się wpinało w jakieś wejścia...Nie wiem czy wiecie o co chodzi,a ja sam nie wiem jak to się nazywa.Może to coś zmienia?

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Bardziej C530 :) inny sposób podświetlania był generalnie :) Ustawiłeś TV?
Ciężko powiedzieć co to za przelotka mogła być z Twojego opisu :)

3echo

Member
Bez reklam
masz rację C503.Co do przelotki jak ją znajdę to postaram się zrobić zdjęcie i wkleję.Podobno wszystkie ledy takie posiadają.

Ostatnia edycja:
Do góry