Ustawienia 7404 i 8404

rafalp

New member
Witam,

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 42PFL8404H + dekoder HD Cisco kablówki UPC (W-wa). Nie mam doświadczenia więc zwracam się do Was z prośbą o poradę jak optymalnie ustawić parametry wyświetlania obrazu na tym TV? W menu jest mnóstwo opcji.. Może użytkownicy serii 7404 i 8404 zaprezentują swoje ustawienia menu z krótkim komentarzem?

(nie znalazłem na forum dobrego wspólnego wątku dot. kalibracji dla serii 7804 i 8404 - info dla nadgorliwego admina kasującego posty)

pozdr
RafalP

rafalp

New member
Czy nikt nie ma TV serii 7404 lub 8404? Tyle na forum się testuje i pisze o różnicach pomiędzy poszczególnymi modelami, a przecież porównywać można dopiero dobrze ustawione obrazy. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami.

kaidrol

New member
Contrast: 75
Brightness: 46
Colour: 55
Sharpness: 5 (default)
Tint: Normal

Pixel Plus settings all set to off.

lub
cinematic.pl/wiedza/kalibracja_obrazu.html

z AV forum

Contrast: 78
Brightness: 52 --> 2 up for better shadow detail, almost without any loss of black
Colour: 52 --> 3 down, primarily for better skin tones
Sharpness: 3 (for PS3 and Blu-ray: 2)
Noise Reduction: Off
HD Natural Motion: Minimum (for PS3 and Blu-ray: off)
100Hz: On (for PS3 and Blu-ray: off)
Advanced sharpness: Off
Dynamic contrast: Off
Dynamic backlight: Best pic
MPEG Art Reduction: Off
Colour Advancement: Off
Light Sensor: Off

for sd:
brightness:57
colour:50
contrast:65
sharpness:3
hue:0
noise reduction:minimum
tint:normal
pixel precise:
100hz clear lcd: on
hd natural motion: on minimum/off for sports/off if you don't like it.
advanced sharpness: off
mpeg noise reduction: on
dynamic contrast: off
dynamic backlight: off
light sensor: off
colour enhancement: off
set screen format to widescreen

settings for xbox 360 this tv can output at 1080p via component input
contrast:65
brightness:65
colour:50
hue: 0
sharpness:5
noise reduction: off
pixel precise
100hz clear lcd automatically shuts off
hd natural motion: off
mpeg noise reduction: off
dynamic contrast: minimum
dynamic backlight: best picture
colour enhancement: medium
screen format:unscaled does dot by dot 1080p. in the xbox 360 setup menu set the screen to widescreen.

i had settings for hd and bluray but after trying settings that bloodflowerz used regarding colour contrast and brightness and then trying them myself and being surprised at an even better picture i have now kept them here they are.
hd and bluray settings
brightness:51
colour:55
contrast:95
sharpness:3
noise reduction: off
pixel precise
100hz clear lcd: on
hd natural motion:minimum/off if you don't like it
mpeg noise reduction: off
dynamic contrast: off
dynamic backlight: best picture
colour enhancement: off

chyba nie trzeba tlumaczyc na PL

Ostatnia edycja:

jaskol

New member
Ja mam zbizone do ustawien z AV forum

Contrast: 78 (81)
Brightness: 52 (52)
Colour: 52 --> (54)
Sharpness: 3 (for PS3 and Blu-ray: 2)
Noise Reduction: Off
HD Natural Motion: Minimum
100Hz: On
Advanced sharpness: Off
Dynamic contrast: Off
Dynamic backlight: Best pic
MPEG Art Reduction: Off
Colour Advancement: Off
Light Sensor: Off

soldier125

New member
Napisze tego posta tutaj ponieważ nie chce zakłądać nowego temat.
Jakiś czas temu kupiłem tv philips 7404( matryca taka sama jak w 8404), tv jest podłączony pod cyfrowy polsat hd kablem hdmi dosc dobrej jakości.
Mój problem polega na tym,że gdy oglądam program w którym jest częsta zmiana scen,następuje zmiana sceny i na dosłownie sekundę gdy pojawi się nowa scena obraz jest ciut jaśniejszy i po tej sekundzie wraca do normy.
Pomoże mi ktoś??
moze mam żle ustawione parametry a moze jest uszkodzony

mgora01

New member
A może ktoś może podzieli się własnymi ustawieniami personalnymi Odcieni Personalnych: t.j.
R-WP czerwony punkt bieli
G-WP zielony pky b.
B-WP niebieski pkt bieli
R-BL czerwony punkt czerni
G-BL zielony pkt cz.

jery--

New member
Bez reklam
Mój problem polega na tym,że gdy oglądam program w którym jest częsta zmiana scen,następuje zmiana sceny i na dosłownie sekundę gdy pojawi się nowa scena obraz jest ciut jaśniejszy i po tej sekundzie wraca do normy.
Pomoże mi ktoś??
Może chodzi o kontrast dynamiczny?
Zmniejsz go lub wyłącz.

vienna1980

Member
Bez reklam
A może ktoś może podzieli się własnymi ustawieniami personalnymi Odcieni Personalnych: t.j.
R-WP czerwony punkt bieli
G-WP zielony pky b.
B-WP niebieski pkt bieli
R-BL czerwony punkt czerni
G-BL zielony pkt cz.

Mogę Ci zdradzić moje ustawienia które wykonywałem płytą kalibracyjną firmy LG,ale wykonywałem te ustawienia żeby wyeliminować kompletnie nalot jakiegokolwiek koloru,gdyż chyba wiesz że odcień zimny ma nalot z domeną koloru niebieskiego,a odcień ciepły posiada nalot żółty,starałem się wyeliminować domenę koloru i żeby biel Przybliżyć żeby była jak czysty śnieg,gdyż mi osobiście nie podoba się domena jakiegokolwiek koloru.

Podam Ci ustawienia według Twojej kolejności
99
100
70
5
5

Myślę że te ustawienie będzie Ci odpowiadać.gdyż ja z niego jestem zadowolony,a ustawiałem je na swoim Philipsie 46PFL 9704.

NET24

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mogę Ci zdradzić moje ustawienia które wykonywałem płytą kalibracyjną firmy LG,ale wykonywałem te ustawienia żeby wyeliminować kompletnie nalot jakiegokolwiek koloru,gdyż chyba wiesz że odcień zimny ma nalot z domeną koloru niebieskiego,a odcień ciepły posiada nalot żółty,starałem się wyeliminować domenę koloru i żeby biel Przybliżyć żeby była jak czysty śnieg,gdyż mi osobiście nie podoba się domena jakiegokolwiek koloru.

Podam Ci ustawienia według Twojej kolejności
99
100
70
5
5

Myślę że te ustawienie będzie Ci odpowiadać.gdyż ja z niego jestem zadowolony,a ustawiałem je na swoim Philipsie 46PFL 9704.
A może kolega udostępnić obraz takiej płyty testowej?
W sumie może by taki dział stworzyć ale to już gestia moda.
POZDRAWIAM

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
nie da się przenieś ustawień z telewizora na telewizor - bo jak patrzę na kalibracje to każda jest inna, a przecież dotyczy nawet rodzaju zastosowanej matrycy , które w tych samych nawet telewizorach mogą być zupełnie inne.

vienna1980

Member
Bez reklam
nie da się przenieś ustawień z telewizora na telewizor - bo jak patrzę na kalibracje to każda jest inna, a przecież dotyczy nawet rodzaju zastosowanej matrycy , które w tych samych nawet telewizorach mogą być zupełnie inne.

Zgadzam się z Tobą że nie idzie przenieść tak dokładnie ustawień z telewizora na telewizor,jednak samemu na oko bez płyty kalibracyjnej,absolutnie nie idzie poprawnie ustawić odcieni personalnych,i jeżeli ja się podzieliłem tym ustawieniem to na pewno jeżeli ktoś skorzysta z mojego ustawienia to jestem pewien że będzie miał te ustawienie lepiej skalibrowane niż jak by sam to ustawiał na własne oko.

Max78

New member
Zgadzam się z Tobą że nie idzie przenieść tak dokładnie ustawień z telewizora na telewizor,jednak samemu na oko bez płyty kalibracyjnej,absolutnie nie idzie poprawnie ustawić odcieni personalnych,i jeżeli ja się podzieliłem tym ustawieniem to na pewno jeżeli ktoś skorzysta z mojego ustawienia to jestem pewien że będzie miał te ustawienie lepiej skalibrowane niż jak by sam to ustawiał na własne oko.

Witam,

Co do ustawiania: można się bawić w ustawienia i przenosić z jednego do drugiego TV.
Niemniej - użyteczność takiej zabawy jest dość wątpliwa i NIE ZASTĄPI KALIBRACJI SPRZĘTOWEJ :)
Ot wsio w temacie :)
O różnicach w kalibracji sprzętowej i 'na oko' lub przepisywaniu ustawień - poczytajcie proszę w googlach lub innej wyszukiwarce.
Różnica na DOBRYM TV (i/lub monitorze) - jest ZNACZNA/ZAUWAŻALNA :)

Pozdro :)

Do góry