UPC scart->hdmi czy warto

j3ndr3k

New member
Witam, posiadam kablówkę cyfrową UPC z dekoderem podłączanym do TV (plazma Panasonic tx-p42x20) przez kabel euro. Jakość obrazu bardzo mnie zadowala, jednak mogę zmienić pakiet który posiadam na pakiet selekt HD. Miesięczny abonament byłby 6zł większy, a zyskał bym 4 kanały HD (TVP HD, TVN HD, Polsat HD i jakiś śląski kanał) oraz dekoder podłączany przez HDMI.

Facet z UPC powiedział mi coś w co nie bardzo chcę mi się wierzyć. Podobno standard telewizji cyfrowej posiada rozdzielczość większą niż możliwości kabla scart, i że po podłączeniu dekodera przez HDMI przesyłam kanały nie-HD w rozdzielczości większej niż obecnie, co daje mi lepszy obraz. Czy to prawda?

Kolejne pytanie, gdzieś na tym forum widziałem opinię że kanały nie-HD wyglądają lepiej przez scart niż HDMI. Problemem może być upscalowanie obrazu do 720p przez dekoder. Czy faktycznie ktoś z Was zauważył gorszą jakość obrazu przez HDMI? Czy dekoder można ustawić tak aby nie upscalował kanałów SD do HD tylko aby wysyłał go w oryginalnym formacje do TV?

I ostatnie pytanie, czy warto zmieniać abonament dla tych czterech kanałów HD? Czy np. różnica pomiędzy TVN a TVN HD jest zauważalna?

Pozdrawiam

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Zacznę od końca. TVN HD może nie jest szczytem możliwości obrazu w wysokiej rozdzielczości, ale różnice zdecydowanie zobaczysz na korzyść HD oczywiście ( przy założeniu transmisji w HD bo trafiają im się filmy skalowane)

Też czytałem, że kanały SD prezentują się lepiej po scarcie, ja mam podłączone po HDMI i nie narzekam, musisz sam ocenić.
Oczywiście na wyjściu dekodera możesz ustawić SD czyli 720x576, ale wtedy wszystko pójdzie w SD.

Co do standardów - SD to SD a HD to HD. Także nie bardzo wiem o co chodziło temu panu z kablówki. Aby oglądać kanały w HD musisz podłączyć dekoder po HDMI i ustawić stosowną rozdzielczość np. 1080i.

Za 6 zł - 4 kanały w HD - zdecydowanie warto!!!

j3ndr3k

New member
A jak jest z formatowaniem obrazu? Jak na razie mój dekoder wysyła ciągle taki sam sygnał na telewizor, a telewizor sam go sobie ładnie formatuje tak aby było dobrze. Obawiam się trochę że jak dekoder zacznie zmieniać format obrazu i mi go przeskalowywać, a potem telewizor będzie robił to samo to może to wyglądać nie najlepiej..

Może dobrym wyjściem było by podłączenie dekodera to telewizora jednocześnie kablem HDMI i SCART i wybierać rodzaj połączenia w zależności czy oglądamy SD/HD? Czy do dekodera dostaje się obydwa kable?

Pozdrawiam

pkomp

New member
panu z kablówki chodziło o to że ten sam kanał przeskalowany przez dekoder może wyglądac lepiej niz przeskalowany przez tv - czasem tak czasem nie
i tak obydwa bedą na czyms większym niz 37 cali wyglądac paskudnie :)

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
j3ndr3k
Możesz tak podłączyć przetestować i samemu zobaczyć jak będzie lepiej.

Co do pana z kablówki - pkomp zgoda co do jakości szału nie ma choć nie do końca bo jak się chce to można puścić dobry sygnał w SD, ale dalej nie wiem o co mu chodziło. Czy sygnał jest analogowy czy cyfrowy to rozdzielczość SD jest taka sama ( teoretycznie oczywiście bo to co faktycznie puszczają operatorzy woła o pomstę do nieba!!)Także jak sygnał cyfrowy może mieć większą rozdzielczość!? I przekraczać możliwości kabla scart? Jest 720x576 i ten kabel spokojnie to obsłuży. No chyba, że chodziło mu o kanały HD....

Horhe Ortega

New member
panu z kablówki chodziło o to że ten sam kanał przeskalowany przez dekoder może wyglądac lepiej niz przeskalowany przez tv - czasem tak czasem nie
Nawet nie przeskalowany(co wykona TV) będzie raczej lepszy od przesłanego analogowo - w dodatku przy udziale "przetwornika z konieczności" w tunerze.Chyba o to chodziło a dopiero zakładając już tylko przesył HDMI , pojawia się kwestia-które urządzenie lepiej przeskaluje.Nawet zakładając , że kanały SD lepiej skaluje TV -to przy braku opcji NATIVE(automatyzującej niejako sprawę) w tunerze ,nie będziemy przecież skalować w dół kanałów HD lub za każdym razem zmieniać w menu.Trik z przełączaniem źródła(HDMI/analog)też wątpliwy nie tylko z wspomnianej wcześniej przyczyny.Może do tego jeszcze dojść taki przykładowy(może niekoniecznie jest regułą-ale...) fakt : uruchomienie na Scarcie trybu RGB wyłącza HDMI-bo jednocześnie z HDMI dostępny jest tylko sygnał CVBS! Czyli znowu klapa-grzebanie w menu.Ustawienie 1080i ze względu na kanały HD to najprostsze i najrozsądniejsze moim zdaniem rozwiązanie.Czy lepsze 720p gdy TV HD Ready to już nie wnikam-posiadacz może łatwo sprawdzić.

Ostatnia edycja:

Yekom

New member
Witam.
Właśnie podpiąłem nowy tv do dekodeera z vectry przez SCART i jest tragedia. Obraz nie jest na cały ekran(wolne z 20/30%) i strasznie szumi? Twarze rozmazane, kropki. Są też jakieś dziwne szumy, gdy obraz jest odtwarzany z tego oto dekodera?
Nie wiem jak kalibrować tv. Ale czy większość tych rzeczy jest przez SCART? Gdybym kupił i podłączył HDMI to będzie dobrze?
Przy odtwarzaniu z USB jest już wszystko dobrze.
TV to Toshiba 40 RL 838

Do góry