Uniwersalny tv 50-55" do 2000zł

damiangl

New member
Cześć.

Przeglądałem forum, i wiem, że istnieje sporo podobnych wątków, jednak każdy ma specyficzne wymagania i nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje potrzeby.

Mój budżet to 2000 zł. Najlepiej , żeby telewizor był bieżącym modelem, który bez problemu znajdę w jednej z dużych sieci.

Telewizor, będzie wykorzystywany głównie do wieczornego oglądania filmów (tv oraz inne źródła mniej więcej w tej samej proporcji), w pozycji na wprost. Dlatego myślę, że najlepszą matrycą dla mnie będzie VA.
W przyszłości, chciałbym kupić konsolę (PS4), dlatego byłoby dobrze, jeśli ekran będzie miał niski input lag. Przy czym, będzie to raczej rekreacyjne granie w gronie znajomych. Do codziennego grania mam PC.

Jeśli chodzi o stronę smart odbiornika, to na pewno youtube, czasami netflix / hbo go i przeglądanie zdjęć. Oczekuję, że będzie to po prostu działać. Nic się nie stanie, jeśli chwilę pomyśli. Najważniejsze, to żeby nie było problemów podczas oglądania.

Jeśli chodzi o rozmiar, to preferencją jest 50". 55" wydaje mi się po prostu za duże. Jednak, jeśli 55" będzie najlepszym możliwym wyborem, to wybiorę większy.

Oglądałem telewizory w sklepach, ale zupełnie nie potrafię ich obiektywnie ocenić w takich warunkach. Nie mam również zielonego pojęcia, która z tysiąca technologii, sprawi faktyczną różnicę w odbiorze obrazu, oraz które z tych sloganowych funkcji mają sens w ekranie za 2000zł

CineQ

New member
Obecnie na promocji w Euro rtv agd jest Philips 50pus7855 za 1899zł. Obsługa hdr10+ oraz Dolby vision co przy konsolce oraz netflixie zapewni świetne kolory oraz detale. Dodatkowo niksi input lag oraz procesor p5 upłynniający obraz. Do 2 tysięcy najwięcej oferujący telewizor.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Brałbym zdecydowanie 55'.
Tym bardziej że masz extra 55EP680 za 1899 zł z pakietem.
Spełni wszystkie potrzeby.

adalo85

New member
Telewizory w ostatnim czasie poszły kilkaset złotych do góry więc aktualnie do 2000 co kupić ?

Czy najlepszym wyborem względem obrazu z NC+ i netflixa będzie:

1) SAMSUNG UE55TU7192U lub UE50TU8502U

2) LG 50UN70003 lub LG 49NANO803NA

3) PHILIPS 55PUS7805 lub 58PUS7855/12 (model 58 tańszy niż 55)

4) Samsung QE50Q65TAU

PS. Mieszkam na granicy z Czechami. Od zeszłego miesiąca nadają tylko w DVB-T 2 więc tv musi mieć tuner dvb-t2 a najlepiej dvb-t2 HD.

Ostatnia edycja:

damiangl

New member
Pomierzyłem sobie wszystko, i 55 powinno być ok. Czy coś, oprócz 55EP680 jest godnego uwagi? Ten TCL to już chyba końcówką, i właściwie nie jest dostępny w popularnych marketach.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Twoich potrzeb :
- TCL 55EP680
- Sharp 55BL2
- Toshiba 55U78
- TCL 55EP660
- LG 55U N74003
- Hitachi 55HZt66
Jak będziesz niebieski masz specjalną ofertę plus dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł.

adalo85

New member
Zdecydowałem się na philipsa. Ogłądałem 58pus7855 ale jakosc obrazu jest niczym kostka brukowa.... Później LG 50un70003. Jakość trochę lepsza ale dalej niezadowolenie. Na końcu Samsung UE50TU8502U. Chyba najlepszy obraz z nich wszystkich ale śledząc forum wychodzi na to że seria 7 jest lepsza parametrami niż seria 8. Tak więc jaki model wybrać do 2200zł ?? Czy model UE55TU7192U będzię najlepszym wyborem względem jakości matrycy ? Ewentualnie biorę jeszcze pod uwagę model samsunga QE55Q64TAU - dosyć ładna matryca, fajne podświetlenie i cena na dziś 2469zł więc chyba nie ma tragedii...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Chciałeś za 2 tyś, a wybrałeś za 3 tyś zł.
Tego nie napisałeś że możesz dołożyć.
Ale faktycznie dobrze zrobiłeś.
Pamiętaj tylko o kalibracji obrazu.

adalo85

New member
Tak więc ostatecznie kupiłem Samsunga QE55Q64TAU. Niby ma PQI 3100 ale na ekranie widać pixele rażące w oczy jak kostka brukowa. Jedynie tryb FILM w miare wygładza krawędzie i jakoś da się oglądać ale kolory bardzo słabe... Mam porównanie do mojego starego samsunga ue55mu6452 pqi 1500 który ma obraz jak żyleta w porównaniu do niby nowszego qleda.... W starszym mogę włączać i wyłączać tryb HDR a w QE55Q64TAU niby jest to automatyczne przez co nie wiem jak skalibrować ten tv żeby oglądało się miło bo jak narazie to z ofległości 4m widzę kostki jakbym oglądał sdr natomiast w sporcie za piłką pojawia się cień... PS. Cena minus rabaty 2399zł.

Petru23

Banned
Wejdź w opcje ruchu i wlacz redukcję szumów na auto.
Szczegóły cieni daj na 3. Ostrość max 5. Wklep ustawienia bieli z rtings.
Ja miałem zwracać q74t bo obraz tragedia z upc i jak posiedziałem całą noc nad ustawieniami to w końcu jest ok, tzn tyle ile się da wycisnąć z obrazu to wyciska. Paleta bawr sony to nie jest, ale musiałbym brac xh90. A to już inna półka cenowa.
Odpal materiał z YT czy nerflix w HDR i wtedy zobacz.

Do góry