Moim zdaniem Samsung 43q67 nie jest gorszy, a zdecydowanie tańszy. SONY
w tym rozmiarze ma wysokie ceny. Jeśli SONY to tylko 43x85j bo ma matrycę 100Hz ale to już prawie 3400.
Pytania podstawowe
- ile masz max kasy ? ------> Max 4 koła
- jaką masz odległość od ekranu ? -------> Od ściany w granicach 3,70
- jaki sygnał podłączony ? -------> UPC światłowód 600/600 łącze symetryczne+telewizja
- jaki masz teraz telewizor ? ------> Staroć 32 cale...
- Na czym Ci najbardziej zależy ? ----> Dobrej jakości obraz.
- co Cię denerwuje ? ----> Mam w salonie Sony 55 cali i jest wszystko ok. Potrzebuję dla córki.
Łatwiej będzie doradzić - inaczej możemy jedynie zgadywać !
Ostatnie pytanie - większy się nie mieści ?
Bo do tej odległości ta wielkość 43" jest za mała i to mając na uwadze zdrowie.
W tym bardziej ,że w klasie cenowej mieścisz się nawet na najlepsze ekrany 48"-50 "
Myślę o
SONY XR-50X90J - Budżet 4 koła się mieszczę. Pytanie czy warto zapłacić za ten model?
Lub Telewizor SONY XR-55X90J - Ten sam model ale już 55 cali.
Co o tym myślisz?
Kiki dziękuję. Decyzja zapadła na zakup Sony 75 X90 J
W Media Markt proponują kalibrację za 100 pln. Czy to warto robić ? Kiedyś czytałem, że kalibrację się robi w domu i to ma sens. Ale w Markecie ??
Kalibracja w markecie?
Dla jednych warto ,dla innych nie. Według mnie szkoda stówy .Mam dziwne wrażenie ,że taka "kalibracja "nie różni się zbytnio o tej forumowej , wysyłanej na maila.
Jak już to tylko w domu bo oświetlenie marketowe różni się zasadniczo od domowego.A to ma bardzo ważne znaczenie przy kalibracji.
Powiem tak...jeśli chcesz by Twój tv jakoś tam sobie grał to kup go z tą marketową "kalibracją". Wszak to tylko 100pln.Nie majątek.
Jeśli natomiast jesteś bardziej wymagającym "oglądaczem" i chcesz mieć zrobiony tv na tip-top to zamów sobie profesjonalną kalibrację we wiadomej firmie .Przyjadą do Ciebie i zrobią to u Ciebie w domu a nie w markecie.
Jest drogo ,to fakt.
Ale tv jest zrobiony jak trzeba .Cena za usługę zawiera dojazd do Ciebie, dostajesz raport z kalibracji i dodatkowo gdybyś musiał z jakiegoś powodu na gwarancji(chyba do roku czasu po zakupie) wymienić matrycę w tv to ponowną kalibrację masz gratis .Chyba nic nie pomyliłem.
Ja polecam profesjonalną kalibrację.
A wybór jest oczywiście Twój.