UHD - czy juz czas?

cola0760

Member
Witam
nosze się z zamiarem kupna TV i zastanawia mnie czy już czas na kupowanie TV 4K? (zwłaszcza, ze ceny zaczynają dołować)

Jak to jest z tymi ekranami? Czy świecą tak dobrze jak ostatnie wynalazki FullHD tyle, ze w 4k? (jeśli tak to super) Czy może jest to krok wstecz tyle, że w podniesionej rozdzielczości i cierpią na te same przypadłości co wczesne fullHD?

a może najtańszy 4K jest już lepszy od wypaśnych FullHD?

proszę o opinie

PS widziałem wczoraj LG zakrzywionego 55" OLED - obraz masakra, żyleta i w ogóle mniam... no ale to szybko nie stanieje chyba :)

Kadajo

New member
Bez reklam
4k poniżej 6tys. można sobie darować. Lepiej kupić dobre fhd. A najlepiej Oled.

Sent from my GT-I9300

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam
nosze się z zamiarem kupna TV i zastanawia mnie czy już czas na kupowanie TV 4K? (zwłaszcza, ze ceny zaczynają dołować)

Jak to jest z tymi ekranami? Czy świecą tak dobrze jak ostatnie wynalazki FullHD tyle, ze w 4k? (jeśli tak to super) Czy może jest to krok wstecz tyle, że w podniesionej rozdzielczości i cierpią na te same przypadłości co wczesne fullHD?

a może najtańszy 4K jest już lepszy od wypaśnych FullHD?

proszę o opinie

PS widziałem wczoraj LG zakrzywionego 55" OLED - obraz masakra, żyleta i w ogóle mniam... no ale to szybko nie stanieje chyba :)

Kolego trzeba wejść w odpowiednie wątki i poczytać, w tym temacie bardzo dużo osób się wypowiedziało i to wielokrotnie.... myślę że od nowa nikt nie będzie rozpoczynał nowego wątku, który był już opisywany w rożnych tomatach..
Jaki rozmiar Ciebie interesuje?

Karpaj

New member
Bez reklam
UHD to rozdzielczość - trzeba sobie odpowiedzieć czy i do czego jej potrzebujemy.
W tej samej kwocie przy FHD inne rzeczy wypadną lepiej - płynność, kontrast, paleta barw, kalibracja, dźwięk, multimedia etc.
Można kupić najlepszego UHD który w niektórych zastosowaniach sprawdzi się gorzej niż Full HD za połowę kwoty. Można kupić najtańszego UHD który pod pewne zastosowania sprawdzi się lepiej niż droższy FHD.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dokładnie jak napisał Karpaj. Są ludzie którzy już dziś pilnie potrzebują modelu 4K i wykorzystują jego cechy. Jeśli zakup na lata to i tak nie obejdziesz się bez 4k. Jeśli wymieniasz telewizor co 4-5 lat to już inna bajka.

Przyrost sprzedaży modeli 4K jest ogromny.
Wszystko zależy o kasy i potrzeb.
DO 10.000 zł jest w czym wybierać do 55"

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A jak było z 720p? Pamietam jak kupiłem pierwszy tv "HD", to był (chyba) 40"-42" i to była nowość na rynku, kosztował tyle co obecne UHD, a za jakiś czas pojawiały się już 1080P, czyli FHD. Była wojna na znaczki, HDready i Full HD ;)
Też były dyskusje co widać, a co nie, a i tak dziś każdy ma FHD. Z UHD będzie to samo.

piteron

Active member
Bez reklam
Ja na ta chwilę widzę jedną zaletę UHD
mianowicie zdjęcia
nawet na najtańszym H6900 widać różnicę i to nie tylko w ilości szczegółów,ale np w przejściach tonalnych
Inaczej ma sie sprawa w ruchomym obrazie,tu jakoś nie widzę za co miąłbym zapłacić ,może dlatego że na tą chwile nie mam co oglądać .No chyba że filmiki z komórki

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nie będzie 5K....

Zacytuje temat z innego forum :
"Telewizor 5K od LG. Luksus po koreańsku

Po Samsungu, także LG wprowadza do sprzedaży swojego olbrzyma z rozdzielczością 5K. Ten luksusowy telewizor kosztować będzie 117 tys. dolarów.

Za tą cenę otrzymamy LCD LED od LG o przekątnej 105-cali z rozdzielczością 5120 na 2160 pikseli. Mowa więc o proporcjach obrazu wynoszących 21:9, znacznie bardziej zbliżonych do kinowych. W podstawę wbudowany jest system dźwiękowy 7.2 od Harman Kardon, a 3D zobaczymy dzięki technologi polaryzacyjnej tak mocno promowanej przez LG jeszcze rok temu.

LG 105UC9 dostępny jest na razie w Korei Południowej w cenie 120 milionów Wonów. Do globalnej sprzedaży trafi w ostatnim kwartale tego roku. Szykujecie miejsce i portfele? "
To co to jest to 5k? Ty piszesz że nie ma, a tutaj wychodzi że Lg ma...

Kadajo

New member
Bez reklam
Zagranie marketingowe, nie ma czegoś takiego jak 5k. W sensie nie ma takiego standardu.

Sent from my GT-I9300

cola0760

Member
a jak doradzacie porównując samsungi H6400 vs HU6900?

a moze czekac az potanieją HU7500 albo nawet na zakrzywionego HU8200?

PS robił kiki gdzies testy tych modeli? (cos nie moge znalezc)

Do góry