UE50H5500 50hz vs ??? 100hz

alek2702

New member
Niedawno zakupiłem UE50H5500, który jak wiadomo ma matrycę 50 hz (100hz CMR). Na telewizor nie narzekam, ale nurtuje mnie jedna rzecz.
Jak dużą różnicę w jakości obrazu dałby zakup wyższego modelu z matrycą 100hz?

Wiem, że w FAQ jest takie porównanie, ale poza 16-krotnie zwolnionym fragmentem, który do używania telewizora w praktyce ma się nijak, ciężko wychwycić realną różnicę w filmiku nagrywanym aparatem i wyświetlanym na monitorze 60hz.

Dodam, że nie jestem fanem interpolacji/wygładzania ruchu i choć, z tego co czytałem, Motion Plus potrafi zmniejszyć hard motion bez wprowadzania efektu telenoweli, to nie jest to dla mnie prorytet, szczególnie biorąc pod uwagę, że do grania (do czego telewizor ma głównie służyć), wszelki processing opóźniający czas reakcji i tak jest wyłączany.

alek2702

New member
1) Rozumiem, że nawet przy wyłączonej interpolacji, różnica w płynności będzie zauważalna? Choć, jeśli się nie mylę, przy wyłączonym Motion Plus wyeliminowany zostanie jedynie judder wynikający z pulldown 3:2 obecny bez trybu 24p, hard motion wynikający z 24 fps tak czy siak pozostanie.

2) Przy grach z PS4, biorąc pod uwagę to, iż Motion Plus zazwyczaj w trybie grania jest wyłączane, jak również to, że fpsy w grach oscylują w granicach 30-60, różnica również będzie zauważalna?

Podsumowując, zdaję sobie sprawę z tego, że na papierze i w testach "16x slower" różnica będzie, chodzi mi o opinię kogoś, kto w praktyce zna oba typy matryc pracujące bez upiększeń typu "Soap Opera Effect". Dzięki :)

tdx

New member
Bez reklam
jakim papierze? skoro to test tego co widzisz?

24p to tylko dla BR
Przy całej reszcie widoczne jest znaczące polepszenie płynności...

Do góry