UE48H6800, kilka ogólnych pytań o 3D

Stacher

New member
Dzień dobry,

Jakiś miesiąc temu w moim domu zawitał w.w. telewizor (+okulary SAMSUNG SSG-3570CR). Sam niewiele z niego korzystam, ale postanowiłem doedukować siebie i domowników w zakresie 3D TV :) W związku z tym mam kilka pytań.

Po pierwsze- sama konwersja obrazu z 2D do 3D nie powala (i nic w tym dziwnego). Chciałem wraz z domownikami obejrzeć film z "prawdziwymi" efektami 3D. Na próbę ściągnąłem z internetu film SBS (w formacie .mp4). Jednak nie bardzo wiem jak go odpalić, żeby obrazy nałożył się na siebie i powstał efekt trójwymiarowości.

Druga sprawa dotyczy okularów. Rozstrzał cenowy jest duży, wybrałem takie które w opinii użytkowników wypadają w porządku i nie kosztują fortuny(x3). Co takiego oferują okulary z zakresu cenowego 300-500zł czego nie ma w tych tańszych i czy skok jakości oglądanego obrazu jest tak duży, że opłaca się płacić za nie 2-3 razy więcej?

Kolejne pytanie dotyczy odtwarzaczy. Z wiedzą zatrzymałem się mniej więcej na etapie odtwarzaczy DVD HD, z tego co się orientuje teraz dominuje Blu-ray. Czy filmy odtwarzane z płyt na tym sprzęcie różnią się czymś od filmów odtwarzanych z pen-drive'a podłączonego bezpośrednio do tv? Oczywiście pomijając różnice jakości samego obrazu czy dźwięku. Chodzi mi bardziej o to, czy odtwarzacz w jakiś sposób "wspomaga" wyświetlany obraz (lepsza jakoś efektów 3D, dynamiczne kolory itd.)

Jeśli jest jakiś temat zbiorczy, faq, to wybaczcie zaśmiecanie i podrzućcie linka. W przeciwnym razie prosił bym o konkretne porady i kulturalną dyskusję :)

/p.s. sprawe z "efektem 3D" już rozstrzygnąłem, wystarczyło wybrać inną opcję odtwarzania.

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Do góry