Ue48h6400 + lg nb4540 problem!

Mateusz1907

New member
Witam wszystkich serdecznie.

Jestem nowym członkiem forum i bardzo przepraszam jeśli temat już był. Mam problem z podłączeniem soundbara od LG do samsunga h6400. Soundbara podłączyłem przez hdmi out do hdmi in (arc) w tv. W samsungu poustawiałem, że dźwięk ma wychodzić z głośników zewnętrznych (dokładnie sie to w samsungu nazywa "odbiornik"). Włączyłem rownież funkcje anynet+ (HDMI-CEC). Po przełączeniu w soundbarze na funkcje hdmi-in, dźwięk jest, wszystko gra pięknie. Mogę sterować soundbarem pilotem od samsunga i wszystko gra super. Problem sie pojawia po wyłączeniu tv. Wraz z tv wyłącza sie soundbar. Po ponownym włączeniu funkcja soundbara sie automatycznie przestawia na optical i żeby był dźwięk musze go manualnie przestawiać na hdmi-in (ARC). Jak to zrobić, żeby po włączeniu tv wraz z soundbarem, soundbar automatycznie przełączał sie na hdmi-in(arc) i żebym tego nie musiał przełączać manualnie? W instrukcji LG jest napisane, że soundbar bedzie automatycznie wybierał zródło, a tego nie robi i mysle ze to to kwestia ustawień.

Dziekuje za wszelką pomoc.

radier

Member
Bez reklam
Włącz najpierw soundbar i zobacz czy dzięki CEC odpadli także TV. U mnie tak to działa z uppleva z ikei. TV odpala się na głośnikach i po chwili następuje zmiana na HDMI in i juz dźwięk leci z upplevy.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Mateusz1907

New member
Soundbar włącza sie razem z tv. Dźwięk przez chwile leci z głośników tv, a po około 5 sekundach przełącza sie na głośniki zewnętrzne z tym, ze soundbar tego nie ogarnia i nie zmienia na hdmi-in tylko pozostaje na opticalu pomimo, że wszystkie ustawienia w tv są prawidłowe.

Mateusz1907

New member
Po włączeniu samego soundbara (przy wyłączonym tv) tv sie sam nie włącza. Dziwne bo inne urządzenia, które mam podłączone przez hdmi włączają tv bez problemu. Czy to moze byc konflikt na tle lg-samsung? Wydawało mi sie, że standardy hdmi itd. Są jednakowe dla wszystkich.

psiaja

Member
Miałem problem z podobną parką (F6770 i NB 4530) ale u mnie podłączenie przez optyk i uniwersalny port podczerwieni dostarczany przez Samsunga. Gdy włączałem TV, listwa się włączała, by za raz się wyłączyć.. Gdy zaraz po włączeniu TV go wyłączyłem, to listwa się włączała a gdy znowu włączyłem TV, to listwa się wyłączała i za raz się włączała (czyli by listwa działała bez używania jej pilota, musiałem raz za razem włączyć i wyłączyć TV)
Nie wiem co pomogło na ten stan rzeczy, ale przypuszczam, że pomogło przestawienie listwy na pracę z TV samsunga "Przytrzymując naciśnięty przycisk 1(TV POWER), wprowadź kod producenta dla
swojego telewizora za pomocą przycisków
numerycznych (Dla samsunga to 6 i 7); Zwolnij przycisk 1(TV POWER), aby zakończyć ustawianie."
Pokombinuj tez z "Auto Power" w listwie (chodź jest to niby tylko dla optyka)

rychoo11

New member
Do Mateusz1907.
Witam! Czy uporałeś się z tym problemem ???
Pytam, bo mam podobny problem. Z tym, że TV LG 55LA860V + NB4530A.
Pozdrawiam!

Do góry