UE42F5500 vs UE40F6270

bowman007

New member
Witam,
Chciałbym kupić telewizor, jestem w posiadaniu UE32F5500 i jestem z niego bardzo zadowolony, teraz chciałbym zamienić swój stary kineskopowy w dużym pokoju. Szukam czegoś w przedziale 39 -42 cale, 3-d jakoś do mnie nie przemawia, ogólnie nie szukam żadnych bajerów, możliwość podłączenia pendrive'a w zupełności wystarczy. Szukałem, czytałem i uznałem, że mniej więcej moim wymaganiom dały rade dwa wymienione w temacie modele Samsungów. Czego oczekuje od telewizora? Świetnego obrazu i tylko tego. Jakości FullHD. Czym one się tak naprawdę róźnią? 100 Hz w obu, trochę więcej wejść w telewizorze wersji F6 i Automatyczna regulacja głośności co według mnie może być trochę denerwujące, poza tym mniej cali i trochę droższy. W czym jest sęk, bo w czymś na pewno :) Jeżeli uważacie, że w cenie ok. 2500 zł jest lepszy telewizor, to też chętnie usłyszę dobre rady :) Z góry dzięki za odpowiedź.
Błażej

tdx

New member
Bez reklam
Kolego dużo lepiej zrobisz jak kupisz F6400.
F6270 to tylko CMR 100Hz czyli matrycowo to seria 5x...
W F6400 spokojnie mieszcisz się w cenie a masz natywną 100Hz matrycę elektronicznie ciągniętą do 400Hz (zdecydowanie lepsza płynność niż na Twoim F5500). Masz 2gi pilot do SMART TV - bardzo fajny zresztą

bowman007

New member
Dzięki za szybką odpowiedź, może trochę wyjdę na idiotę, ale czy konwersja 2d na 3d nie powoduje pogorszenia obrazu 2d ? 3d podobno dzieli się na pasywne i aktywne, nie wiem za bardzo jaka jest różnica, ale podobno pasywne pogarsza obraz 2d. Czy w tym modelu, funkcja 3d której nie będę używał nie tylko trochę podraża zakup, a dodatkowo pogarsza jakość?
Po za tym zastanawia mnie dlaczego telewizory 3d mają właśnie podane 200, 400, 800 Hz skoro jakoś zawsze tym maksem było 100 Hz. Skąd nagle taki przeskok i czemu cena nie podskoczyła ?

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
3D w aktywnych nie obniża rozdzielczości i nie powoduje pogorszenia jakości.
Nawet jak w życiu nie włączysz 3D w F6400 to zawsze zauważysz różnicę na plus w 2D :)

bowman007

New member
Dzięki wielkie, w takim razie doszedł trzeci konkurent i już wysunął się na prowadzenie :) jutro pojadę do sklepu i je sobie na żywo pooglądam :)

Do góry