TXP42G30E "zacinanie" obrazu z naziemnej telewizji cyfrowej

MARO0908

New member
Witam szanownych forumowiczów.

Jak w temacie. Korzystam z sygnału naziemnej telewizji cyfrowej w budynku wielorodzinnym z centralną anteną. Problem najczęściej pojawia się wieczorami. Telewizor zachowuje się jakby co chwilę włączała się na ułamek sekundy stop klatka. Obraz zaczyna skakać i nie da się tego oglądać zwłaszcza przy scenach dynamicznych. Zgłosiłem już usterkę w serwisie - przyjechali (godz.14:00) , nie stwierdzili nieprawidłowości ale profilaktycznie wymienili całą płytę główną. niestety problem nie zginął.
Wychodząc na przeciw wyłączyłem również funkcję Intelligent Frame Creation bo myślałem że to przez to (co potwierdził serwis).
Czy może ktoś z tu obecnych ma jakieś sugestie co może być przyczyną?
Czy możliwe jest, że dzieje się to przez fakt dużej ilości użytkowników w godzinach wieczornych a co za tym idzie słabszego sygnału? Zaznaczam, że cały obraz "klatkuje" nie ma żadnego siania czy zniekształceń.

Przy obrazie odtwarzanym za pośrednictwem internetu czy ze źródła zewnętrznego wszystko wydaje się być ok.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dla mnie z tego co napisałeś sprawa wydaje się prosta.
Obciążenie jest za duże i wzmacniacz sygnału operatora nie wyrabia.
Problem jest taki - o czym się przekonałem nie raz - że Panasonic ma czułe tunery.
Tym bardziej się potwierdza że z innych źródeł nie masz tego problemu.

codaco

New member
Inne źródła nie wykorzystują tunera DVB-T a to z nim może być problem, w modelach z 2010 roku np. tuner satelitarny DVB-S był zakłócany przez inne podzespoły telewizora co skutkowało częstym rwaniem obrazu. Być może tutaj występuje podobny problem ale z tunerem DVB-T. Wtedy była to ewidentna wada konstrukcyjna TV polegająca na umieszczeniu tunera DVB-S zbyt blisko innych podzespołów zakłócających jego pracę i nie ma to nic wspólnego ze zbyt czułym tunerem w TV.

bartecki

New member
podłączyłem P50ST50 pod zwykłą starą siatkę leżącą płasko na balkonie i obraz na wszystkich kanałach był idealny. stwierdziłem zatem że czas poprawić mocowanie anteny i przykręciłem ją do balustrady balkonu i miałem ten sam problem o którym wspominasz, po powróceniu do starego ułożenia anteny znowu obraz idealny.

wychodzi na to że sygnał z anteny musi być idealny i wtedy nie będzie żadnego przycinania.

MARO0908

New member
Witam wszystkich

Dzięki wszystkim za opinie.
Wygląda na to, że moje przypuszczenia się sprawdziły. Wiem, że problemy z łączem antenowym były już sygnalizowane i widać się potwierdzają.

Dzięki jeszcze raz.
Trochę mi ulżyło, że to nie mój sprzęt niedomaga.

Do góry