TX-P50UT30E - padło HDMI?

Aqualitek

New member
Witam.
2 dni temu była potężna burza u mnie i piorun trafił mi prosto w antenę. Do wymiany był konwerter i potrzeba nowego ustawienia anteny na satelitę, co po godzinie walki udało się. Szczęśliwy z tego, że telewizor na górze ma sygnał, poszedłem podłączyć wszystko do tytułowej plazmy, lecz ta w ogóle nie reaguje na sygnał HDMI (a TV był odłączony od sieci podczas wyładowań atmosferycznych). Wykluczam awarię kabli, bo podłączyłem całkowicie nowy, prosto z pudełka i też nie działa. Telewizor nie odbiera sygnału zarówno od dekodera jak i laptopa. Oczywiście telewizję mogę oglądać za pośrednictwem kabla SCART, ale to nie ta sama jakość. Ma ktoś pomysł, co mogło się stać, że padło mi HDMI? Próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne i nic, opcja HDMI w konfiguracji TV jest na auto. Wcześniej wszystko śmigało bardzo ładnie, a teraz klops.
Dodam, że nie działa z wejścia HDMI1, HDMI2, HDMI3 i tak, przełączam pilotem na odbiór z HDMI.

PS. Podczas burzy do prądu był podłączony dekoder, który do TV był podłączony kablem HDMI. Mogło to spowodować tą "awarię"? W sumie niczego nie wykluczam, ale dekoder jest cały zdrów, zasilacz od niego też, a w TV przestało działać to cholerne HDMI.
PS2. Myślicie, że jest możliwe, żeby serwisant przyjechał do domu sprawdzić co jest z TV (jest na gwarancji)?
PS3. Oprogramowanie mam niby aktualne (sprawdzałem, wyświetliło się, że nie ma nowego).

Do góry