TX LxxS20, 37" czy 42"?

Arib

New member
Witam, od dłuższego czasu przymierzam się do kupna odpowiadającego moim potrzebom telewizora LCD. Po przekopaniu się przez masę opinii stwierdziłem, że najlepiej nada się seria S20 Panasonica. Ostatnio jednak narodził się nowy problem - panele IPS-Alpha tylko do 37", a szczerze mówiąc myślałem poważnie o 42". Stąd też moje pytanie: czy lepiej wziąć 37" na IPS-Alpha, czy może lepiej 5" więcej na "zwykłym" IPS, ponieważ i tak różnica będzie znikoma? Ewentualnie mogę rozważyć inne ciekawe propozycje.

Dla rozjaśnienia sytuacji podaję warunki:

odległość od ekranu: ok. 3m
jak słońce świeci w pokoju: pokój jasny - okna zajmują ok 50% ściany; 10 piętro, więc nic nie zasłania
Jak duży jest pokój: 3x3,5m
jaki masz obecnie telewizor: bliżej nieokreślony 21" CRT
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej po równo
preferowana wielkość telewizora: 37"/42"
preferowana marka: brak
czego nie lubisz w telewizorach: awaryjności, fatalnego obrazu z kablówki
jakie urządzenia będą podłączone: XBOX 360, PC
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 40% TV, 35% X360, 25% filmy z PC
jakimi złączami: wszystko po HDMI
jaki masz sygnał: analogowy
ile programów HD: 0
ma stać czy wisieć: wisieć
jaka klasa cenowa: chciałbym zamknąć się w 2,5k

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

piotrflo

Member
Zdecydowanie 42". Co do modelu i firmy - jestem uzytkownikiem Toshiby wiec to moge Ci polecic. Co do innych nie wypowiadam sie.

Arib

New member
@kiki
W sumie plazmy już na początku odrzuciłem z powodu powidoków. Wiem, że zdania na ten temat są mocno podzielone, ale jednak wolałbym nie ryzykować. Chciałbym żeby TV, na który się zdecyduję służył mi możliwie najdłużej, a jak znam siebie, to już od początku będę sobie robił dłuższe sesje przy konsoli. Poza tym (chociaż wiem, że to średnio miarodajne) widziałem obraz właśnie tej plazmy w jednym ze sklepów jednej ze znanych sieci i muszę przyznać, że byłem zawiedziony jakością z hdmi (na początku pomyliłem go właśnie z LCD... nie zauważyłem P z przodu:razz:).

Według Ciebie IPS da dużo gorszy obraz od plazmy?

motoperla

New member
witam, ja rowniez juz prawie zdecydowalem sie na s20 z tym ze do mojego malego pokoju 32cale to max. ale mam takie pytanie czy wie ktos czym roznie sie model "s20" od "s20e" no i jeszcze tak sobie rozwazam: sonego kdl32ex500 lub Sharp Aquos LC-32DH77E. na dzien dzisiejszy to panasonic u mnie wygrywa ze wzgledu na cene. dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Do góry