TX-L50ET60E vs TX-L47FT60E

Jaki byłby Wasz wybór?

• Total voters
    0
  • Poll closed .

_Kirek_

New member
Tytułowy pojedynek można nazwać dla mnie decydującym starciem.
Jaki byłby Wasz wybór biorąc pod uwagę poniższe pozycje?

1. TX-L50ET60E za 3990 PLN
+ dodatkowe trzy cale
+ 500 PLN w kieszeni

2. TX-L47FT60E za 4490 PLN
+ lepsze parametry i więcej funkcji dotyczących jakości obrazu zarówno 2D jak i 3D

Które z wymienionych przeze mnie plusów Was bardziej przekonują? Telewizor będzie miał standardowe wykorzystanie czyli telewizja z UPC (przeważnie programy informacyjne, filmy z kanałów HD, mecze Premiership HD) oraz filmy z odtwarzacza Blu-ray. Przez ostatnie 6 lat do powyższych wykorzystałem 24 calowy monitor Samsung 245T więc moje doświadczenie praktycznie jest zerowe.

_Kirek_

New member
Rozumiem, że wolisz być być uboższy o 500 PLN i mieć mniejszy rozmiar ale świadomość że obraz jest lepszy. Mój pierwszy wybór był podobny ale naszły mnie wątpliwości typu czy ta różnica w jakości obrazu będzie rzeczywiście tak widoczna, czy to jednak trochę już zabawa jak przy wyborze kabli przez audiofili.

Tak jak pisałem nie mam zbyt dużego rozeznania w tym temacie.
Może ktoś poleci jakiś w miarę szybki test który można wykonać w warunkach dużego marketu a pomoże w podjęciu decyzji?

Ostatnia edycja:

Riv11

New member
Bez reklam
Czy różnica jest widoczna- jest widoczna. Czy ty ją zauważysz- nie wiem. Ja różnice widzę. Ale już pomiędzy ET5 a FT 60 trudniej ją zauważyć. Tylko, że to ty sam musisz ocenić. Jak nie widzisz tej różnicy, to będziesz narzekał, że niepotrzebnie przepłaciłeś. A jak widzisz różnice a kupisz ET60, to będziesz narzekał, że doradzono ci gorszy model. Są tacy, którzy chwalą ET 60 i tacy, którzy narzekają. Na pewno obiektywnie FT ma lepsza matrycę, lepsze algorytmy, lepsze podświetlenie- ale czy ty to zauważysz, tego nie wiem. To jest sprawa indywidualna, a testy robione w sklepie, nie wiele pomogą. W domu są zupełnie inne warunki, a i ustawienia też swoje robią.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz też dodatkowo:
- 1080 Pure Direct
- Super clear Resolution
- ISF Mode
- Hexa Procesing Engine
- Voice Interaction
- Flash supports
- USB HD Recording

Festan06

New member
Był czas kiedy się interesowałem modelem TX-L47FT60E. Chciałem zaoszczędzić trochę kasy i zrezygnować z pierwotnego wyboru TX-L47DT60E.Ten FT naprawdę jest OK.Ale ja jednak zostanę przy DT.To jest mój wybór.A jaki będzie Twój?To już zależy od Ciebie.

_Kirek_

New member
Różnica w cenie pomiędzy FT a DT to 1000 PLN. Z postów na forum wywnioskowałem, że przy pomocy DT nie uda mi się zastąpić dekodera UPC więc postanowiłem się skupić tylko na funkcjach związanych z jakością obrazu. Znalazłem tylko jedną różnicę czyli brak w FT technologii Local Dimming. Z jej opisu wynika, że może być bardzo przydatna ale w moim prywatnym podsumowaniu górę wzięło założenie aby nie przekroczyć ustalonego maksimum cenowego na poziomie 5000 PLN

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
dokładnie -wymienili wszystkie różnice, jest ich 6 lub siedem.
Sprawdź czy to dla Ciebie ważne : sterowanie np głosem, dwa tunery, pip, itd ...

lajkonik122

Klub HDTV.com.pl
vip
Mozesz tez sprobowac prezentacji telewizora w domu, niektore sklepy daja taka mozliwosc i wtedy bd mogl porownac ktory telewizor jest dla Ciebie lepszy i czy warto oszczedzac te tysiac zlotych czy jednak lepiej dolozyc.

PS. Znowu problem z przekierowywaniem na inna strone po kliknaciu na 2 strone tematu... ehh

_Kirek_

New member
Pierwsze wrażenia pozytywne ale nie mam za dużo czasu aby się nim pobawić.
Mam praktycznie wszystkie ustawienia domyślne, jedyne co zmieniłem to wybór trybu obrazu. Do gustu przypadło mi ustawienie 'Prawdziwe kino'. Negatywne odczucia miałem przy trybie 'Dynamiczny'. Miałem wrażenie, że przy tym ustawieniu na twarzach robią się artefakty. Oprócz telewizji oglądałem też Atavara w 3D z Blu-ray i nabrałem ochoty do obejrzenia kolejnych tytułów w 3D :)

panasłoik

New member
Decyzja została podjęta i wczoraj zakupiłem TX-L47FT60E.
Dzięki wszystkim za opinie i porady.
No Panie Kolego to napisz teraz z perspektyw czasu coś więcej bo też się bujam czy zostać przy mojej ulubionej marce i kupić model FT, bo budżet mam do max 4 000 zł czy iść w Sony W805, albo w Samsunga jakiegoś. Napisz jak się ogląda kanały SD w tym modelu FT
Dzieki 1

Do góry