TX-L42E5E, TL 939 a może jeszcze coś innego?

miner101

New member
Od jakiegoś czasu zbieram się do zakupu mojego pierwszego własnego telewizora. Mam do wydania mniej więcej 2200zł i udało mi się zawęzić wybór (a przynajmniej tak mi się wydaje) do 2 modeli: Panasonica TX-L42E5E za ok. 2100 - w sklepie obraz wyglądał super i Toshiby TL939/938G za 2200zł. Jeżeli ktoś byłby skłonny podzielić się swoją opinią na temat tych telewizorów, to byłbym bardzo wdzięczny.

Kilka danych:
1. Czy potrzebuję 3d? Absolutnie nie.
2. Do czego będzie używany? Filmy przez HDMI z komputer, może z USB oraz, w przyszłości, kablówka z UPC - przede wszystkim sport, a na razie TV internetowa.
3. Co przemawia za Panasońcem? Większy, tańszy, ładniejszy design, w sklepie zdecydowanie lepiej wyglądał obraz (ale zdaję sobie sprawę że obraz w sklepie a w domu to dwie zupełnie różne rzeczy).
4. Co przemawia za Toshibą? 100 Hz (tylko czy jako zwykły zjadacz chleba to zobaczę?), WiFi (w tej chwili i tak raczej podłączę kablem, ale kto wie co później), nagrywanie na USB
5. Który wygrywa na chwilę obecną? Chyba TX-L42E5E
6. A może coś innego? Czemu nie, ale raczej nie chciałbym Philipsa - jakieś mam uprzedzenie do tej marki.

Z góry dzięki za pomoc :)

Edit: I jeszcze 2 pytania: 1) jak jest z dźwiękiem - czytałem, że Panasonic ma słaby dźwięk, ale jak wypada w porównaniu z Toshibą? 2) czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy TL938G i TL939?

Ostatnia edycja:
Do góry