TX-L37G10E i nbox - problem z HD

nemesis

New member
Witam,

mam dość nietypowy problem. Kupiłem Panasonica i nie potrafię sprawić aby sygnał z dekodera był przesyłany za pomocą kabla HDMI. Wymuszałem zmiany poprzez dekoder (biały nbox) ustawiająć przyciskiem res rozdzielczość 720 albo 1080. Niestety sygnał z nboxa na telewizorze się nie pojawia. Wydaje mi się, że przyczyna tkwi w ustawieniach Panasonica. Pytanie wieć do wlascicieli tego albo innego telewizora tej marki, czy trzeba cos ustawic/zmienic aby sygnal "szedl" przez hdmi? Czy jest jakis przycisk aby zmusic telewizor do odbierania sygnalu przez wspomniany kabel?

Wszystko dziala gdy polacze telewizor z dekoderem poprzez scart'a.

To moj pierwszy telewizor HD wiec nigdy wczesniej nie podlaczalem telewizora i dekodera przez hdmi. Prosilbym o instrukcje krok po kroku :)

Dziekuje

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
wybierasz odpowiednie wejście w telewizorze i powinno działać.
Coś masz źle skonfigurowane w tunerze :(

Forest89

Active member
Bez reklam
Na pilocie powinieneś mieć przycisk "Input AV", tam wybierasz odpowiednie wejście HDMI pod które masz podłączonego Nboxa.
W samym Nboxie raczej jest wszystko ok, jest to tak prostu tuner do konfiguracji, że nie można czegoś źle zrobić ;)

medvet

New member
Witam.

Możesz też mieć typowy problem z N-ką.
Sprawdź w ten sposób: przytrzymaj przycisk "Res" na tunerze przez kilka sekund, by zmienić tryb pracy dekodera z HDMI na DVI. Jak będzie DVI, sprawdź czy masz obraz. Jeżeli będzie, to pozostaje połączyć dźwięk chinchami i ustawić w telewizorze w wejściu HDMI dźwięk z "cyfrowy" na "analogowy". Bardzo możliwe, że to o to chodzi.

Oczywiście musisz w TV wybrać pilotem wejście, z którego chcesz mieć obraz, i pod to wejście podłączyć kabel HDMI, jak pisali koledzy wcześniej. Dopiero potem bawisz się zmianami parametrów tunera.

N-box to dziwne urządzenie :)

Ostatnia edycja:
Do góry