TX-50ST60 czy będzie dobrym wyborem

open

New member
Witam Wszystkich,
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu nowego TV. Wybór Plazma - kiedyś myślałem o KURO, niestety Pioneer zamknął mi ten wybór. Po weryfikacji pozostałych marek : Panasonic.
Odległość od ekranu: 3,5m. Pokój jest dość spory - ok 50m2, natomiast wydzielona część TV : to w zależności od miejsca "siedzenia", od 2,5 (bok ) do 3,5 - na wprost.
Pasowałby więc 50ST60...
Pytanie mam jednak do Was inne : najczęściej oglądamy TV, po kilka godzin dziennie, głównie wieczorem - ale bardzo rzadko filmy z DVD.
Czy aby na pewno plazma ?
Czy LCD nie będzie się lepiej sprawdzał?
Warunki do oglądania są ok dla plazmy czyli : TV stoi przy ścianie Zachodniej, okna z tyłu i z boku - brak bezpośredniego padania promieni na ekran.
O ile nie obawiam się zużycia prądu - o tyle martwię się efektem powidoków po TVN / TVP2 / Polsacie...

Z góry dziękuję za sugestie co do wyboru.

Pozdrawiam,
Jacek

mariusz67

Member
Bez reklam
Witam Wszystkich,
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu nowego TV. Wybór Plazma - kiedyś myślałem o KURO, niestety Pioneer zamknął mi ten wybór. Po weryfikacji pozostałych marek : Panasonic.
Odległość od ekranu: 3,5m. Pokój jest dość spory - ok 50m2, natomiast wydzielona część TV : to w zależności od miejsca "siedzenia", od 2,5 (bok ) do 3,5 - na wprost.
Pasowałby więc 50ST60...
Pytanie mam jednak do Was inne : najczęściej oglądamy TV, po kilka godzin dziennie, głównie wieczorem - ale bardzo rzadko filmy z DVD.
Czy aby na pewno plazma ?
Czy LCD nie będzie się lepiej sprawdzał?
Warunki do oglądania są ok dla plazmy czyli : TV stoi przy ścianie Zachodniej, okna z tyłu i z boku - brak bezpośredniego padania promieni na ekran.
O ile nie obawiam się zużycia prądu - o tyle martwię się efektem powidoków po TVN / TVP2 / Polsacie...

Z góry dziękuję za sugestie co do wyboru.

Pozdrawiam,
Jacek
Wez poczytaj o wadach LCD i wadach Plazm i sobie sam odpowiedz ktora gorsza a tu jest wszystko opisane i jeszcze o kalibraci tez poczytaj milej lektury i wyciagniecia wnioskow

SDman

Banned
Philips LCD 42"

Witam,
już to pisałem więc wkleję:
sporo prawie rok szukałem następcy bardzo dobrego LCD Philipsa 9664 (42").
Wysokie modele LCD po 7,8 tyś. nie były bez wad, co odstraszało mnie skutecznie od wydania dużej kasy.
Skierowałem się ku PDP i wybór padł na 50ST60 w głównej mierze zadecydowało zakończenie produkcji plazm
oraz rewelacyjny stosunek jakości do ceny.
Dźwięk po odpowiednich korektach jest nadspodziewanie dobry (TV stoi w rogu), a porównanie mam nie byle jakie bo do
jednego z najlepszych który był w Philipsie 9664.

Sam obraz -jakość jaką obecnie oferuje średniej klasy PDP to szok. Biel po kalibracji lepsza niż w Philipsie również profesjonalnie skalibrowanym.

Czarny i głębia czerni to już absolutne mistrzostwo, na chwilę wziąłem na test
dobrze sprzedającą się serię Samsunga F6500 i ten nie dał rady staremu Philipsowi w tej kwestii natomiast ST60 dała radę !
Reprodukcja palety kolorów jest dla LCD bardzo ciężkim wyzwaniem w stosunku do PDP muszą to być modele z najwyższej półki, a i tak czegoś brak w stosunku do obrazu generowanego przez plazmę.

Obejrzenie filmu "Dune" z oryginalnego DVD wystawia temu TV najwyższą ocenę, jakbym oglądał to po raz pierwszy (paleta barw)!

Skalowanie sygnału SD oraz słabego HD na najwyższym poziomie -Samsung bez szans, porównywalnie z Philipsem.
Philips swoją doskonałą płynnością lub nawet nadpłynnością może jedynie w słabej jakości materiałach (słaby FPS) jest lepszy od ST60.

Polecam zakup póki jeszcze można dostać (nówkę zafoliowaną)

http://hdmoje.strefa.pl/st60podsw.JPG

Pozdr.

radius_bo

New member
Nie odpowiem jako ekspert, ale jako szczęśliwy (od kilku dni) posiadacz 42ST60. Jeśli najwięcej czasu spędzasz przed TV wieczorem to bez mrugnięcia powieką powiem tak: kup ST60. Oczywiście w dzień też będzie dobrze świecił, ale w odpowiednich warunkach (rolety itp.).

Ja zrobiłem przesiadkę z 42X10Y. Jeśli chodzi o kontrast oraz poziom czerni - przepaść. Mogę przeboleć wady plazmy przy świetle dziennym dla jakości obrazu wieczorem. Właściwie człowiek nie może się doczekać zmroku - bo wtedy obraz z tego Panasa to miód dla oczu. Może trochę koloryzuję, ale na mnie ST60 zrobił ogromne wrażenie. I to ustawiony na pół gwizdka.

Jedyna rzecz w jakiej ustępuje staremu modelowi to jakość SD, bo X10 to plazma HD Ready. Za to jakość kanałów HD na ST60 - bajka...

open

New member
Witam,
dziękuje wszystkim za podzielenie się swoim doświadczeniem i uwagami.
Większość z nich jest mi znane - pytanie dotyczyło samego wypalania powidoków. Czy w używanych przez Was TV ma to zjawisko miejsce ?
Sporo się o tym mówiło - czy to tylko mit ? Czy Neo Plasma poradzi sobie z powidokami z TVP2 / TVN / EuroSport ?

Pozdrawiam,
Jacek

radius_bo

New member
Nie mogę dodawać linków, ale naprowadzę Cię na temat. Wpisz w google: plazma vs lcd blog skalibruj TV.

W artykule, który znajdziesz, jest poruszony temat powidoków w nowoczesnych plazmach. Wypowiada się osoba z branży, więc chyba wie co mówi. Wniosek: nie ma co się przejmować powidokami, bo jeśli wystąpią mają charakter tymczasowy.

open

New member
Witam,
dzięki za podpowiedź.

Poczytałem, wniosek jest jedyny słuszny: nie ma czego się bać!

Teraz tylko pomyślne zakończenie całej historii czyli zakup.

dziękuje za pomoc
Pozdrawiam,
Jacek

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kup oczywiście Panasonic 50St60.
Napisz na PW dostaniesz Info dla niebieskich.

radius_bo

New member
Ooo... A to ciekawe. W takim razie muszę uważać. Jest coś w instrukcji do TV o tych powidokach? Pamiętam, że w manualu do X10Y producent ostrzegał o tym zjawisku. W manualu do ST60 albo tego nie zauważyłem, albo tego nie ma.

m@rcin, "docierałeś" swoją sztukę? Niby ludzie piszą, że nie trzeba tego robić w nowych plazmach, ale w kwestii powidoków być może jest to pomocne...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest w instrukcji info.
Wszystko zależy jak się korzysta z plazmy.
Włącz usuwanie powidoków - powinno pomóc.
Masz to w menu.

open

New member
Witam Forumowiczów,
tak jak pisałem decyzja podjęta - została tylko część "operacyjna".
Jak tylko TV wyląduje u mnie nie omieszkam podzielić się wrażeniami.
Co do powidoków - tak jak ktoś słusznie zauważył , że na jedną wadę przypada setka zalet. Trzeba wybrać świadomie i cieszyć się wyborem.
Dziękuje jeszcze raz.

Pozdrawiam,
J

m@rcin

Member
Ooo... A to ciekawe. W takim razie muszę uważać. Jest coś w instrukcji do TV o tych powidokach? Pamiętam, że w manualu do X10Y producent ostrzegał o tym zjawisku. W manualu do ST60 albo tego nie zauważyłem, albo tego nie ma.

m@rcin, "docierałeś" swoją sztukę? Niby ludzie piszą, że nie trzeba tego robić w nowych plazmach, ale w kwestii powidoków być może jest to pomocne...
Cały czas :-D

radius_bo

New member
Nie twierdzę, że robicie coś źle, ale jak rozumiecie termin "docieranie" plazmy? Może "katowaliście" TV od początku wysokim kontrastem?

Z drugiej strony, jest wiele głosów, że nie trzeba wygrzewać nowych plazm, ale ja dla spokoju przez kilkadziesiąt godzin wyłączyłem CZUJNIK OTOCZENIA i zjechałem w dół z ustawieniami. W dzień oglądanie bez CZ. OTOCZENIA to męka, ale wolałem odpokutować i "dotrzeć" moja sztukę...

Obecnie mam na liczniku około 100 h. Włączyłem już CZ. OTOCZENIA, ale unikam nadal oglądania przez dłuższy czas jednego kanału (logo, wyniki itp.) oraz filmów z czarnym pasami. Z takim planem przetrwam gdzieś do 200-300 h. Jednak nie oznacza to, że po upływie tego czasu mam zamiar oglądać jeden kanał przez cały dzień... :)

Pamiętam, że w X10Y zostawały powidoki po obejrzeniu meczu, ale szybko znikały. Tamtą plazmę też "docierałem".

Ostatnia edycja:
Do góry