twin vs. twin monoblock

tomekow

New member
Witam,
Przegladalem forum, ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi odnosnie sytuacji: chcę zainstalowac n-ke ale na razie nbox, moze w przyszlosci recordera. Chcę HB i Astre. Mam dwie opcje:
1. Zakup 2xtwin + przelacznik diseq 2/1
2. Zakup twin monoblock + diseq (dla nbox, dla recordera ściągnięty).
Koszt:
1. ok. 90zł(2xTWIN GOLD)ł+12zł diseq - dla nbox, dla recordera jeszcze jeden diseq(12zł), razem: ok. 114zł
2. mono 130zł Golden Interstar GI-206.

Co wybrać? Dostęp do anteny jest ok, liczę że sprzęt jest(bywa) bezawaryjny.

pozdrawiam
tomek

ps.
monoblick wydaje się super wygodny w instalce, ale nie wiem czy bedzie bezkonfliktowo działał z n-ką

Ostatnia edycja:

mdag

New member
Mój teść ma "n" recorder właśnie z twin monoblockiem (Maximum V-22) i działa bez problemu, podobnie jak kilku innych członkom rodziny.
Ja mam cyfrę z powyższym konwerterem i też jest ok., także bez obaw ;)

penio

New member
Radziłbym zakup opcjii nr 1 jeżeli nie będziasz miał opcjii zwrotu/zamiany:
"1. Zakup 2xtwin + przelacznik diseq 2/1"

A to z uwagi na sygnały o problemach z kanałami HD na monoblokach. Co prawda jest szansa,że wszystko będzie śmigać, ale jeśli nie, to będziesz parę stówek do tyłu.

crasher

New member
Wez 2xTwin, w razie uszkodzenia tansza wymiana, dodatkowo mozliwosc dalszej rozbudowy o inne satelity :)

Polecam ci konwertery firmy Inverto a diseq to axing lub jesli chcesz zaoszczedzic to viper.

tomekow

New member
dzięki za sugestie - zdrowy rozsądek i "świadomość techniczna" podpowiada 'za' 1-szą opcją, jakkolwiek lenistwo,wygoda i estetyka(w przyszłosci platanina czterech kabli i dwa pudelka z diseq-ami) za drugą....
kurde od miesiąca zabieram się do tematu i zaraz mnie z domu wygonią jak nie założę tej anteny ;)

klolik

New member
@tomekow
Obserwuję ten temat gdyż mnie również on interesuje i mam podobny dylemat (monoblock czy 2x konwerter+diseqc).
Czyżby u Ciebie WAF również miała wpływ na prace montażowe? :D Lub inaczej-poganiała z wykonaniem.

Pozdrawiam

tomekow

New member
ano niestety - już nawet sam siebie poganiam - od pół roku plazma świeci na sygnale z anteny zza okna :)
talerz 85cm kupilem, wmurowalem maszt (ufff ledwo przed mrozami) - teraz tylko zamówienie providera (hmm do końca nie jestem przekonany ale padło na 'n')
No i jeszcze zamowic z allegro konwertery... i tutaj zaczęła się rozkmina...
aha - co do kasy- bardziej martwię się czy dobrze złapie sygnał z astry+hb (dobra jakosc) niz tym, ze kiedys mi padnie konwerter i trzeba bedzie kupic nowego twin-mono.

ps.
troche niepokoji mnie info ze twin-mono. ma problemy z hdtv... nie słyszalem dotąd o tym

Ostatnia edycja:

tomekow

New member
nie mogłem edytować ponownie posta (?) - więc jedno pytanko do serdecznych:
są 3 konwetery twin:http://tinyurl.com/yua6kz- Maximum v-22 i w tej ceniehttp://tinyurl.com/223d7q Interstar Gi-2006 (ale chyba pomyłka i winno być 206)
i jakiś inny Interstara z gwarancją 5lat: http://tinyurl.com/2xefac

I teraz pytanie: pierwszy obsługuje diseq 1.0 a drugi 2.0. Czy to ma wplyw na dzialanie n-ki? I ogólnie który jest lepszy?

Ostatnia edycja:

crasher

New member
Ten maximum to jakas malo znana firma, osobiscie omijam takie :) Monoblock to nic innego jak 2xsingle z wbudowanym diseq wiec tak samo ustawiasz w opcjach jak dla 2xsingle. Jedyny problem jaki mozesz miec to wiedziec ktory jest jako LNB1 a ktory jako LNB2. Hotbird'a ustaw centralnie a astre łap z zeza.

1.0 a 2.0 nie wplynie na dzialanie n'ki, roznia sie tym ze 1.0 obsluguje do 4 przelaczen a 2.0 do 16 przelaczen i dodatkowo sterowanie obrotnica co w twoim przypadku jest nieprzydatne.

Jest tez Inverto IDLP-23MONO HDTV DVB-S2 compliant za ~52zl

Do góry