Tv Philips do 3500zł? Jaki najleprzy?

albert51

New member
Witam
To mój pierwszy temat na forum także za wszelkie niedociągnięcia przepraszam:oops: I witam wszystkich użytkowników;)
Wczoraj spalił sie właśnie stary philips kineskopowy(i tak miałem go zmienieać ale po przeprowdce do swojego domu) i w dodatku jak sie F1 zaczynała :( Wiec szybko przyniosłem zabytek ( nie sam bo by mi kregosłup nie wytrzymał) Elmis hermes T600 :D i F1 obejrzałem bez kolorów
A dzisiaj siedze i przeglądam neta szczególnie podobaja mi sie philips a funkcja Ambilight Spectra jest świetna :)

Najbardziej zainteresował mnie model 32PFL9603D/10
Chociazby dlategoze to full hd
Ale z drugiej strony czytam ze on nie ma 100Hz
I co teraz ? Czy bedzie to przeszkadzać znacząco?
Warto kupić ten model? A może jakaś innna wersja alternatywna?
Zaznaczam ze czytałem podobne tematy na forum ale tak naprawde to nie bardzo mi one pomogły:? Aha kasa jest ograniczona do 3500 max 3600zł
Bardzo prosze o pomoc

Ps
Dodam ze wedlug tych wskazówek wybierałem model

Rozdzielczość to parametr mówiący o liczbie pikseli w poziomie i w pionie. Im liczba pikseli wyższa, tym obraz wyraźniejszy, zawierający więcej szczegółów. Osoby decydujące się na zakup telewizora plazmowego czy też ciekłokrystalicznego mogą sprawdzić rozdzielczość czytając specyfikację. Dla tradycyjnych telewizorów kineskopowych standardowo wynosi ona 720x576 (poziom x pion, jest to standardowa rozdzielczość dla systemu PAL). ? Dzisiejsza technika telewizyjna posługuje się sygnałem dostarczanym w pięciu formatach: 480i, 480p, 720p, 1080i oraz 1080p. Format 480i jest odpowiednikiem analogowego sygnału odbieranego przez standardowe telewizory. Natomiast 720p i 1080i stosowane są przez satelity, kable cyfrowe i dostawców telewizji w standardzie High Definition. Najwyższa rozdzielczość telewizorów cyfrowych(plazmowych i LCD) w chwili obecnej to 1920 x 1080 pikseli.

Myśląc o telewizji wysokiej rozdzielczości musimy wziąć ten parametr pod uwagę. Ekran jest uważany za zdolny do wyświetlania sygnału HighDefinition ("HD ready"), jeżeli dysponuje ekranem o rozdzielczości ok. miliona pikseli (ekrany 1920 x 1080, 1280 x 720, 1366 x 768 i 1024 x 1024 są zgodne z HD).
Telewizja HD wykorzystując transmisją cyfrową dostarcza obraz praktycznie pozbawiony jest przekłamań i zniekształceń. Obraz tak powstały może miec nawet do pięciu razy większą rozdzielczość niż ma to miejsce w telewizji analogowej. Taka technologia pozwala na otrzymywanie niezwykle wyrazistego obrazu - brak zniekształceń, odbić i przekłamań na krawędziach konturów. Należy pamiętać, że telewizja HDTV nadaje w formacie panoramicznym 16:9. Pomimo, że rozdzielczość wpływa znacząco na cenę sprzętu warto zwrócić uwagę na zysk idący z zakupu takiego odbiornika.
By oglądać jedynie telewizję tradycyjną w dobrej jakości obrazu nie musimy zwracać uwagi na ten parametr.

Kontrast jest ustalany na podstawie stosunku najjaśniejszej bieli, jaką dany ekran może odtworzyć, do najciemniejszej czerni. Przyjęto, że im większy współczynnik kontrastu, tym lepszy ekran, ponieważ czerń będzie ciemniejsza, a biel `bielsza`. Co nie jest do końca prawdą.
Kontrast zasadniczo mierzony jest tylko dla telewizorów typu LCD i plazmowych. Wyrażony jest jako zbitka dwóch liczb (np.1000:1), gdzie pierwsza z nich praktycznie oznacza ile razy intesywniejsze(jaśniejsze) jest światło emitowane przy wyświetlaniu najjaśniejszej bieli w stosunku do światła emitowanego przy absolutnej czerni(wzorcowo powinno być to zerowe natężenie światła). ! W rzeczywistości producenci zaczęli się prześcigać w podkręcaniu najjaśniejszej bieli wręcz do nieznośnych wartości jednocześnie nic nie robiąc z czernią (nadal świeciła). Wprowadzono zatem dodatkowy parametr mówiący jaką to jasnością dysponuje telewizor. Przy ocenianiu parametrów ekranu należy brać zarówno kontrast jak i jasność ekranu pod uwagę.

Telewizory plazmowe cechują się lepszym kontrastem przede wszystkim dlatego, że czerń jest doskonalsza!

Jasność wyrażona w jednostce cd/m² (liczba kandeli na metr kwadratowy), mówi jaka jest maksymalna jasność obrazu możliwego do otrzymania na danym ekranie. Teoretycznie im większa jest jasność obrazu, tym większą różnorodność kolorów i ilość szczegółów. Zupełnym standardem dla telewizorów LCD jest jasność od 450 do 600 cd/m². W wielu przypadkach jasność telewizora pwindowana jest do nienaturalnych wielkości by osiągnąć wyższą wartość kontrastu(patrz wyżej), ale tak już działa marketing.

Czas reakcji (odpowiedzi) to parametr przypisany przede wszystkim do telewizorów typu LCD. Wyrażony w milisekundach określa szybkość z jaką ekran reaguje na zmiany obrazu. Zbyt długi czas reakcji może objawić się smużeniem i zlewaniem się elementów obrazu (np. gdy oglądamy sport, lub kino akcji). Zatem czym niższa wartość tego parametru tym lepiej.

Ostatnia edycja:
Do góry