TV - ok. 40", ok. 2000zł

maj-es

New member
Witam,

Poszukuję telewizora w specyfikacji podanej poniżej. Ja mam wybrać, a korzystać będą rodzice i bardzo młode rodzeństwo. Niestety budżet jest dość sztywny.

1. Odległość od ekranu: 2,5-3 m.
2. Jak słońce świeci w pokoju: duże okno z południa, rolety zewnętrzne (czasami zasuwane). Tv stoi w kącie, równolegle (plecami) do ściany z oknem
3. Jak duży jest pokój: 4x5m
4. Preferowana technologia: LCD CCFL lub LCD LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT 24''
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: film, przyrodnicze, sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: i w dzień i w nocy (oglądany praktycznie od 12 do 24)
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: delikatne światło
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: nie wiem
10. Matryca błyszcząca czy matowa: matowa
11. Preferowana wielkość telewizora: 37"-42"
12. Preferowana marka: bez znaczenia
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, odbijania się otoczenia
14. Jakie urządzenia będą podłączone: PS3 - HDMI, Cyfrowy Polsat - AV
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50% TV, 40% - PS3, 10% - zdj, filmy USB
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: głównie na wprost, ale też po lekkich kątach
17. Czy ważne jest wifi: niekoniecznie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: dobrze by było
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: obojętnie
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem?
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI - PS3, Cyfrowy Polsat- AV
26. Jaki masz sygnał: na razie Cyfrowy Polsat przez AV
27. Ile programów HD: na razie brak
28. Ma stać czy wisieć: stać
29.Rozdzielczość: HD Ready/Full HD
30.Dvb-t: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: przyzwoita jakość obrazu programów TV
32.Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 8-12
33.Ile osób ogląda: 1-3
34.Jaka klasa cenowa? do 2000zł. Max - 2100zł, ale więcej raczej się nie uda

Na razie najbliżej mi do Samsunga LE40C630, ale nie wiem czy nie znajdę czegoś w miarę dobrego za trochę mniejsze pieniądze.

Pozdrawiam.

grisza1010

New member
Ja także ostatnio szukałem tv do podobnych celów i w podobnym przedziale cenowym. Na 100 % polecam Panasonica którego wskazuje kiki. Jeżeli byłaby dla ciebie obojętna matryca błyszcząca czy matowa to poleciłbym swój zakup czyli Toshiba 40VL748 - połączenie wspaniałego designu, funkcjonalności i wysokiej jakości produktu.

Jeżeli chodzi o samsungi to ja bym ich nie polecał. Ale to wynik tego, iż jak w sobotę byłem w EuroAGDRTV to pomiędzy Toshibą stało 6 samsungów i żaden nie prezentował takiej jakości co Toshiba. A Samsungi były w przedziale cenowym od 1900 do 3000 zł.

PS. Wystrzegaj się Samsungów serii C. Nie wiem dlaczego ale często spotykałem się z takim stwierdzeniem na tym forum. W sumie nawet jakieś Samsungi serii C były w tym sklepie w którym kupowałem Toshibę.

bielikk

New member
Bez reklam
Ja także ostatnio szukałem tv do podobnych celów i w podobnym przedziale cenowym. Na 100 % polecam Panasonica którego wskazuje kiki. Jeżeli byłaby dla ciebie obojętna matryca błyszcząca czy matowa to poleciłbym swój zakup czyli Toshiba 40VL748 - połączenie wspaniałego designu, funkcjonalności i wysokiej jakości produktu.

Jeżeli chodzi o samsungi to ja bym ich nie polecał. Ale to wynik tego, iż jak w sobotę byłem w EuroAGDRTV to pomiędzy Toshibą stało 6 samsungów i żaden nie prezentował takiej jakości co Toshiba. A Samsungi były w przedziale cenowym od 1900 do 3000 zł.

PS. Wystrzegaj się Samsungów serii C. Nie wiem dlaczego ale często spotykałem się z takim stwierdzeniem na tym forum. W sumie nawet jakieś Samsungi serii C były w tym sklepie w którym kupowałem Toshibę.

grisza1010 dlaczego wy z Kikim "wciskacie" gościowi tego panasonica - to "najgorszy" TV LCD na rynku - podaję adres strony z testem tego modelu - test dotyczy wszystkich przekątnych tego modelu TV:

Panasonic Viera TX-LF32E30

- podstawowe jego wady to:
bardzo mały kontrast
bardzo słaba czerń
duży imput lag - nie nadaje się do gier
smuży mając nawet 200Hz ...

reszta w teście - grisza1010 odpowiedz na forum dlaczego polecasz ten TV

bielikk

New member
Bez reklam
Witam,

Poszukuję telewizora w specyfikacji podanej poniżej. Ja mam wybrać, a korzystać będą rodzice i bardzo młode rodzeństwo. Niestety budżet jest dość sztywny.

maj-es jeżeli chcesz dobry tv to uzbieraj troch kasy i kup Philipsa 40PFL7605H podaję adres strony:

Philips 40PFL7605 H 40" - opinie użytkowników na Skapiec.pl

lub nieco tańszy Philips 40PFL5605H - też daje radę, adres strony:

Philips 40PFL5605H/12 - opinie, komentarze o produkcie

Pod żadnym pozorem nie bierz Panasa z serii E30E - to "najgorszy" tv na rynku - podaję adres do testu:
Panasonic Viera TX-LF32E30

test dotyczy wszystkich przekątnych tego modelu - największe "grzechy" to:

b. niski kontrast
słaba czerń
smuży posiadając technologię 200Hz ...
duży imputlag - nie nadaje się do gier

więcej o jego słabościach w teście

Do góry