Tv Led 40-42cali +- 2000 zł

MrDudi

New member
Witam

Potrzebuje rady przy wyborze nowego tv dla rodziców do salonu. Kwota to 2000 zł max raczej ale gdyby któryś model był naprawdę wart i się wyróżniał można by te 200 zł dołożyć. Z powodu ograniczonego budżetu nie chcę płacić za zbędne bajery typu 3D czy internet , zresztą w tej kwocie chyba nawet nie ma tv z takimi funkcjami. Tak czy siak jakoś obrazu najważniejsza. Na tv jest dużo miejsca i im większy tv tym lepiej ale w tej kwocie chyba nie ma sensu płacić za jakiś stary model 46cali czy tanią plazmę (?).Dwie najważniejsze rzeczy to : 1) tv będzie oglądane często troszkę z boku gdyż będzie stał w rogu pokoju i nie zawsze ktoś będzie siedział na wprost , lub będzie oglądane w kilka osób więc dobre kąty widzenia tv wskazane. 2) salon jest jasnym pomieszczeniem , są rolety ale jasne , kremowe , i dużo nie dają , rodzice raczej trupiarni z salonu nie chcą robić , dobrze by było żeby sprawnie działał w takich warunkach.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25 m ?
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Około 3-3.5 metrów
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? często z boku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? 3 duże okna są z boku telewizora , w ścianie która stoi za tv.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? stary kineskopowy
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry obraz, Odczyt multimediów z USB, miło by było gdyby kanały cyfrowe szybko i płynnie się przełączały
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? kablówka cyfrowa SD
10. Jakie urządzenia? czasami laptop
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? dużo , 5 h min , główny tv w domu :)
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? nie znam się ale chyba matowa lepsza bo nie odbija słońca ?
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wszystko
14. Czy zamierzasz serfować po internecie ? rzadko, mało ważne
15. Czy zamierzasz grać w gry ? rzadko, mało ważne
16. Preferencje co do marki ? byle dobre
17. Preferencje co do wielkości? 40-42" (większego w tej cenie chyba szkoda szukać ?)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? kąty widzenia i wolne przełączanie kanałów cyfrowych (mój 23'' lcd lg :D) , grube ramy ekranu ;p
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? we wszystkich porach najczęsciej po południu
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2000 +-
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne ? nie , bez 3d

Zastanawia mnie Panasonic TX-L42E5E. Jest za 2199 zł w Neonecie. Czy warto do niego dokładać te 200zł , będzie lepszy niż jakiś np Lg 42'' za 2000 zł ? Wiem ze panasonic się lubi cenić ale ja nie lubię płacić tylko za markę. Z tego co piszą ma ekran IPS a te chyba posiadają dobre kąty widzenia. No i jest to model na 2012 a im nowsze tym chyba lepsze. Czy konkurencja ma coś równie dobrego za 2 tys ?

btw. widzę na allegro np taki Samsung UE 46 EH5000 za tę samą cenę co ten panasonic powyżej . jak te telewizory będą się prezentować na przeciw siebie ? czy ten samsung będzie dużo gorszy ? to model z 2011 ?

Pozdrawiam i dziękuje z góry za wszelaką pomoc.

Ostatnia edycja:
Do góry