TV LED 37" do ok. 2500

Convi

New member
Witam, to mój pierwszy post, proszę o porady jaki wybrać telewizor dla mojego rodziciela :)

1. Odległość od ekranu: fotele w odległości 1,5 metra(pod sporym kątem) do 2,5, z łózka koło 4m 2. Jak słońce świeci w pokoju?Telewizor będzie tyłem do okna, okno wychodzi na wschód(są rolety)
3. Jak duży jest pokój: 5x4m (mówię na niego wagon, okna znajdują się na dłuższej ścianie, TV będzie wisieć na krótszej)
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: JVC 32" model: lt32-g80bu
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: wiadomości :p, sport(siatkówka i piłka nożna, do tego skoki), dokumentalne typu discovery
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie, wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: raczej bez
9. Matryca błyszcząca czy matowa: chyba raczej matowa
10. Preferowana marka: Telewizor dla taty, uwziął się do samsunga, ale raczej go przekonam jak będzie lepszy wybór
11. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, braku płynności ruchu, nienaturalnych kolorów
12. Jakie urządzenia będą podłączone: XBOX360
13. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% Xbox
13. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: głównie na wprost, ale mam jeden fotel pod kątem
14. Czy ważne jest wifi : raczej zbędne
15. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie
16. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: ja osobiście lubię takie rzeczy, ale raczej zbędne dla mojego ojca
17. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : nie
18. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : raczej tak
19. Ma mieć 3D: preferuje zdecydowane nie, ale jeśli nie da rady, to niech tak będzie.
20. Ma mieć slot na karty SD: przydałby się, ale nie jest konieczny
21. Ma mieć tuner DVB-S: tak
22. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: XBOX360-HDMI
23. Jaki masz sygnał: kablówka SD, planowana n-ka
23. Ile programów HD: 5, w przyszłości może więcej
24. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 5+
25. Ma stać czy wisieć: stać
26. Rozdzielczość: full HD 30. Dvb-t: tak
27. Na czym najbardziej Ci zależy: JAKOŚĆ obrazu musi być, wyraźne i żywe kolory by się przydały.
28. Ile osób ogląda: 1 - 4
29. Jaka klasa cenowa: do 2500 zł
30. Rozmiar: 32"-37": większy nie wchodzi w grę, dla mojego ojca i tak jest za duży.

Nie wiem, czy telewizor nie za duży, mój tata sobie wpoił zasadę odległość 5x większa od przekątnej i na to 37" nawet ciężko było mu się zgodzić. Upatrzył sobie samsunga bodajże 37" UE 37D5500?(jakoś tak), ale telewizor będzie kupowany po nowym roku.
Myślałem jeszcze nad panasonicem TX-L37E30E

Ostatnia edycja:
Do góry