TV led 32"

fakir999

New member
Witam jestem nowym użytkownikiem i trafiłem tu szukajac informacji na temat telewizorów led.
Z tematów które przeczytałem wyciagnołem kilka wniosków ale chciałbym by osoby znajace sie na telewizorach podpowiedziały i doradziły przy wyborze.

1. Odległość od ekranu? 1,8-2 m.
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okna z lewej strony telewizora, słońca brak, są rolety.
3. Jak duży jest pokój? 2,5 m x 5,5 m.
4. Preferowana technologia: Led
5. Jaki masz obecnie telewizor? Kineskopowy sony 25 cali.
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Głównie seriale popularnonaukowe, informacje, filmy DIVX
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Wieczorem, weekendy 50/50
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Raczej bez oświetlenia.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Wyraźny, naturalny i dynamiczny [koncerty].
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Raczej matowa [nie wiem na razie jakie to ma znaczenie i jak wpływa na komfort oglądania].
11. Preferowana wielkość telewizora? 32"
12. Preferowana marka? Panasonic ,Sharp [Smart TV]
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Smużenia, słabej ostrości i słabego nasycenia, kiepskiego dźwięku, brzydkich pilotów.
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Dysk przenosny , pendrive, chciałbym równiez podłaczyc komputer i od czasu do czasu uzywac jako monitora!
15. Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń? 50% telewizja, 30% fimy DIVX, , 20% internet .
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Tylko na wprost.
17. Czy ważne jest wifi ? Tak ale da sie bez tego obejsc
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Raczej nie.
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Tak.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? TAK
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Tak, to bardzo ważne.
22. Ma mieć 3D? Nie.
23. Ma mieć slot na karty SD ? Niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-T? Tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? przez USB głównie pamięć lub dysk przenośny, chcę również podłączać komputer
26. Jaki masz sygnał: Cyfrowa telewizja naziemna
27. Ile programów HD? brak
28. Ma stać czy wisieć? stać
29. Rozdzielczość: Full HD.
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Brak smużenia, dobrej jakości obraz z głęboką czernią i dobrze odwzorowanymi barwami, wyrazistość, dobry odbiór w nocy, w miare dobrej jakosci dzwiek ,powinien byc w miare oszczedny.
31. Ile osób ogląda: 2.
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Ok. 2 -3 h, w weekendy więcej.
33. Jaka klasa cenowa ? max 2200zł.

Telewizory które mnie zainteresowały to :
SHARP LC-32LE630
PANASONIC TX-L32E30E
Mam okazje użytkowac samsunga UE32D5000 i napewno tego telewizora bym nie kupił !!
Prosze o opinie wyżej wymienionych i propozycje innych modeli - firm .
Pozdrawiam

fakir999

New member
hmy ogladajac panasonica i samsunga w sklepie wydawało mi sie ze duzo lepszej jakosci obraz był w panasonicu , ogladajac samsunga u znajomych mam wrazenie ze duzo lepszej jakosci obraz jest na moim starym tv 25" ctr , jesli macie jakies inne propozycje to proisze napisac pozdrawiam

Do góry