tv+konsola+dekoder+soundbar a pilot(y)

miskieusz

New member
Witam,
Nurtuje i trapi mnie pewna kwestia związana z obsługą sprzętu. Otóż 4 wymienione w temacie urządzenia to 3 piloty... Chciałbym to możliwie zminimalizować i głównie mam na myśli soundbar + tv (konsola nie problem, a dekoder może kiedyś wpadnie jako karta CI). Ogólnie mam panasa tx-l42e5e (zakupiony po konsultacji na forum:grin:) i jakość dźwięku, czy dialogów żenuje - chciałbym coś poprawić najchętniej tak, aby móc dalej używać tego samego pilota. Rozumiem, że tutaj z pomocą przychodzi VieraLink, która pozwala sterować soundbarem odnośnie głośności? Pytanie jest następujące, czy to w ogóle działa (np.: panas sc-htb170) i czy ma szansę zadziałać z soundbarem innego producenta? Rozumiem, że używane tutaj jest CEC przy korzystaniu z HDMI? Dodatkowo, co w przypadku zakupu innego soundbara, który jest podłączony optical'em? Wtedy zostaje kwestia sterowania kolejnym pilotem? :(
Nie wiem, czy to dobry dział, ale może ktoś poleci przy okazji jakiś sensowny soundbar (może 2.1?), który nie powali kieszeni (500-600pln) a zaoferuje lepsze doznania niż panasowe głośniczki?
Myślę nad:
panas sc-htb170/hte80 - liczę, że tutaj zadziałałoby VieraLink i jeden pilot załatwia sprawę
sony ht-ct60bt - przeczytałem kilka pochlebnych opinii
denon dht100 - bo w opisie podali, że jest w stanie zebrać kody od głośności z pilota TV...

Może jakiś inny ciekawy wynalazek?
Z góry dzięki,
M

Do góry