TV/kino domowe - działa jeden głośnik.

luniek88

New member
Witam serdecznie,

zakupiłem sobie ostatnio telewizor samsunga, do którego podłączyłem zwykłą antenę. Do tego zakupiłem również kino domowe LG. Oglądam tv za pomocą kina domowego przez TV Audio - niestety działa tylko jeden głośnik. Telewizor z kinem podłączyłem za pomocą scart i hdmi. Co zrobić żeby działały wszystkie głośniki?

Pozdrawiam.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Przeważnie w TV masz wejścia a nie wyjścia. Po pierwsze to czemu podłączyłeś jednocześnie scart i HDMI? Scart nie da ci dźwięku na KD. Zobacz czy w TV masz wyjście optyczne i czy w KD też masz takie wejście?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Scart nie da ci dźwięku na KD. Zobacz czy w TV masz wyjście optyczne i czy w KD też masz takie wejście?

Krzysiek, mamy podobne nicki, podobny wiek (jak sądzę po nicku), zawsze mimlo mi, gdy czytam Twoje wypowiedzi, bo w 99,9% się z nimi zgadzam, ale tu jest chyba ten mały ułamek na nie. SCART owszem da dźwięk i to w dwie strony. Do tego został stworzony x lat temu. To taki leciwy odpowiednik HDMI.

Kwestią jest; czy tv lub kino przyjmuje dzwiek po SCART. Wtedy przy oznaczeniu gniazdka SCART powinne być strzałki w dwie przeciwne strony. Jesli jest jedna to tylko In lub Out (w zaleznosci w ktora strone jest strzałka). Mam w ten sposób połaczone dwa tv do starszych kin i telewizja dziala poprzez kino (oczywiscie tylko stereo lub pochodne mixy)

Fakt drugi, ze uzytkownicy nie czytają instrukcji - tam zawsze sa mozliwosci połaczeń

Po trzecie moze byc sytuacja, ze albo HDMI, albo SCART - nie razem, to częsta sytacja np. w dekoderach.

Luniek, cos chyba przedobrzyłeś. Musisz napisac wiecej, model TV i Kina, jesli mamy Ci pomoc. Obstawiam jednak, ze rozwiazanie jest w instrukcjach. Rozumiem, ze chcesz by podczas ogladania telewizji, ze zwyklej anteny naziemnej glos szedl z glosnikow kina domowego a nie przez glosniczki telewizora?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysiek, mamy podobne nicki, podobny wiek (jak sądzę po nicku), zawsze mimlo mi, gdy czytam Twoje wypowiedzi, bo w 99,9% się z nimi zgadzam, ale tu jest chyba ten mały ułamek na nie. SCART owszem da dźwięk i to w dwie strony. Do tego został stworzony x lat temu. To taki leciwy odpowiednik HDMI.

Pozdrawiam

"Bo wszystkie Krzyśki to porządne chłopy:)" Zaskoczyłeś mnie z tym scart i przesyłem w obie strony. Może źle się wyraziłem że nie da dźwięku, bo oczywiście da ale myślałem że tylko z kina na TV. Myślałem że taką możliwość w obie strony ma tylko HDMI? Czyli u kolegi żeby poszło musiałby zarówno TV jak i KD obsługiwać ARC? No a jak jest właśnie z kanałem zwrotnym i scart, bo ta opcja tyczy się chyba tylko podłączenia po HDMI?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
mój ojciec to krzysiek i tez spoko koleś z niego hehe, a ja będąc jego synem tez muszę starać się być spoko hehe:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Krzysiu, oczywiscie, że marketingowa nazwa ARC jest opatentowana i zarezerwowana wyłacznie dla obsługi tzw. kanału zwrotnego w HDMI. Jesli chodzi natomiast o mozliwość presylania audio w obie strony to mozna to samo (no, prawie to samo, by nie doczepili się za raz znawcy elektronicy) zrobic za pomocą scart (lecz wiadomo, ze o różnicach moznaby napisac ksiazke)

Np. u mnie w jednym telewizorze mam dwa gniazda SCART, jedno tylko do dostarczania sygnału do telewizora (oznaczone strzałką do gniazdka), np. z dvd (obraz i dźwięk), a drugie również z możliwością wychodzenia sygnału z telewizora (ma strzałki w obie strony). Co oznacza, ze jeśli tylko kino domowe przyjmuje audio (oczywiście tylko 2 kanały) z zewnętrznych źródeł po scart (w tym przypadku z telewizora, czyli telewizji) to po przełączeniu wyboru źródła w kinie domowym na TV słyszę audio z głośników kina (stereo lub namiastka 5.1 przez półcudowne mixy) i ściszam wtedy głośniki w telewizorze do zera, by zlikwidować nieprzyjemne nakładanie się dźwięku. Tak też mam podłączone stare kino domowe z TV, przez jeden tylko scart (kabel kupiłem dość drogi i nie widzę różnicy w obrazie na korzyść komponenta) co daje mi korzyści w dwie strony: film z dvd oraz dźwięk z TV na kinie (dlatego śmieję się, że to taki odpowiednik HDMI z ARC).

To analogiczne połączenie do zastosowania 2x RCA czyli popularnych kiedyś czinczy z tv do kina, lecz nie musze ich w tym przypadku stosować, bo mam to samo przez scart. Gdyby zastosował 3xRCA (komponent) do obrazu to musiałbym ich również: 2xRCA do wysłania audio z telewizora.

Na fotce widać 2 kanaly audio IN oraz 2 audio OUT. Oczywiscie roznic w stosunku do HDMI jest cala masa, chociazby taka, ze scart jest analogowy i do przesylu dwóch kanałow w obie strony potrzebujue az 4 z 21 "drucików" (a właściwie to nawet 5), a w HDMI odbywa sie to wszystko w jednym i to cyfrowo.

Wszystko jednak zależy od charakterystyki gniazd scart w obu urządzeniach, dlatego Luniek niech lepiej napisze jakie ma modele TV i kina lub jeszcze lepiej - spojrzy w instrukcje :)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dzięki Krzychu za wyjaśnienie. Człowiek ciągle się uczy i dowiaduje czegoś nowego:) Ja w starym ampli używałem 2RCA-2RCA do podłączenia z TV, ale nawet nie przypuszczałem że scart też daje podobną możliwość. Nawet nie pamiętam czy w starym ampli miałem wejście scart.

luniek88

New member
Przepraszam, że może nie podawałem szczegółów, ale jest laikiem w tej kwestii. Oczywiście chcę oglądać telewizorek z dźwiękiem z kina domowego. I póki, co tam mam, tylko, ze z jednego głośnika, chociaż dzisiaj jak bawiłem się ustawianiem dźwięku i zmieniłem na bass to głos poszedł na dwa głośniki - chciałbym jednak na wszystkie 5. Gdy podłączyłem same HDMI to głosu w ogóle nie miałem, dopiero SCART spowodował, że takowy jest. Oczywiście instrukcję czytałem, ale nie znalazłem tam nic, co pomogłoby mi problem rozwiązać.

Kino domowe: LG HT306PD
Telewizor: Samsung LCD LE40D503

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeżeli dźwięk z TV idzie w stereo to nie będziesz go miał na 5 kolumnach. Chyba że masz tryby np. 5Ch stereo, Pro logic II, itp. rozszerzające stereo na resztę kanałów.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

jkepa

New member
Wiam.
Dla mnie problem jest niejasny.
Z opisu na:
Telewizor LCD Samsung LE40D503 - opis, informacje, dane techniczne produktu
wynika, że "TV posiada tuner DVB-T, system dźwięku Dolby Digital Plus oraz
cyfrowe wyjście audio".
Jest to logiczne, odbieramy np TVP HD z dźwiękiem DD, przesyłamy cyfrowo dźwięk do ampli. Rozumiem, że tego oczekuje autor wątku.
Z drugiej strony spotkałem się z IMO wiarygodną opinią, że ten model nie posiada w ogóle wyjścia audio (nawet analogowego przez SCART !!), a DD obsługiwane jest przez "uwirtualnienie" go na dwa głośniki w TV.

PS.
Być może problem ma związek z innym wątkiem na tym forum: " Samsung LE40D503 filmy usb".
PS2.
Do Krzysztofradio:
Wychodzi różnica pokoleń; dla mnie w starszych ampli nie było scart. Były natomiast tzw. DIN (od DIN 2 do DIN 8. :).Pozdrawiam młodzież, szczególnie Krzyśki :)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
jkepa:
w starszych kilkuletnich (już) , :) w jeszcze starszych (kilkunasto-dziesiecioletnich) oczywiscie pewnie nie było (jeszcze). DINy dobrze pamietam :) . Matka jest elektronikiem i na owe czasy, kiedy bylem jeszcze bajtlem takiego sprzetu troche w domu było. Stary dobry DIN ;)

1) OK, na ceneo pisza bujdy i to jest częste, na to nigdy nie patrz.
2) cyfrowe wyjscie audio moze oznaczac rownie dobrze "optyka"

luniek:
Poszperałem troche i:

1) Twój telewizor nie jest najnowszy i nie obsługuje ARC, czyli nie ma gniazda HDMI w wersji 1.4. Po HDMI dźwięku nie wypuści.

2) Z instrukcji LG wynika, że TV możesz podłączyć w takim razie a za pomoca 2xRCA-2xRCA lub SCART. Wybierajac odpowiednie wejscie za pomocą FUNCTION (str. 30)

Opisz dokladnie kiedy słychac dźwięk z jednego glosnika, z którego, jaki jest wybrany tryb, itd. Dalej, co dokladnie robisz, ze słychać z dwóch? Poruszaj kablem jeszcze raz, całym i przy koncówkach, może nie lezy dokładnie, lub jest uszkodzony i nie styka czasem.

W instrukcji do Twojego telewizora w e-manualu na str. 52/125 jest cos o dźwiękach i przełączaniu mono, dual, itp. Spróbuj to poprzełaczać. Może masz właczone mono. Pzrełącza się klawiszem tools, mniemam, ze na pilocie. Dodatkowo napisane jest, ze w trybie ZŁACZE scart obsługuje tylko obraz i dźwięk w formacie mpeg. Jeśli przyjmuje tylko obraz i dźwięk to klops. ale raczej nie, bo jak piszesz cos tam sie wydobywa. Spróbuj poszukac i zmineic tryb ze ZŁACZE na jakis inny (str. 6 języka polskiego, u mnie w PDF. Str. 20).

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry