TV i satelita problem z podlaczeniem

mateo13

New member
Hej
Kupilem ostatnio tv SAMSUNG UE42F53 i mam problem z odbieraniem kanalow. Podlaczlem antene zewnetrzna i dzieki niej mialem 10 kanalow. Aktualnie chce podlaczyc satelite tzw talerz do tv i tutaj pojawia sie Problem.

Talerz mam na dachu i kabel poprowadzony do tv, dosc dluga odleglosc, z satelity kabel podpinam do dekodera COMAG CL 35 a od niego euro-zlaczem do tv i zaczynam szukac kanalow. W tv mam do wyboru szukanie kanalow za pomoca 4 opcji: naziemna, kablowa, satelitarna, astra i gdy mam podlaczona satelite to tylko na opcji naziemnej znajduje mi kanaly a na innych juz nie
1. Dlaczego tak jest czy moze byc tutaj Problem z podlaczeniem satelity do tv?
2. gdy antena jest podlaczona bezposrednio do tv to w ogole nie znajduje mi kanalow, dlaczego?

mam jeszcze 1 kabel z koncowkami jak od anteny (te czarne jest to kabel z koncowkami coaxial tylko takimi calkiem czarnymi )
gdy podepne go od tv do dekodera i szukam kanalow a odepne antene od dekodera to kanaly sie znajduja dlaczego tak jest? czy wtedy kabel robi za antene? euro zlacze jest nadal podpiete od tv do dekodera czy moga one na siebie zle dzialac??

chcialem wam opisac naj jasniej jak sie da, mysle ze sie to udalo.

dzieki za pomoc!!!!

tdx

New member
Bez reklam
Jaki masz tv F5300? Jesli tak to tv nie ma nic wspolnego z sygnalem SAT.
Kanaly sat szukasz na dekoderze dvb-t na Tv

Wysłane z mojego GT-I9100

Ostatnia edycja:

mahito82

New member
Problem z podlaczeniem audio

Witam
Posiadam Plasme 3D Panasonic TX-P50ST31BZ,zestaw kina domowego 5.1 Sony 3D bluray oraz dekoder N+.
Moje pytanie jak to wszystko podlaczyc aby dzwiek z dekodera byl slyszalny na kinie i jakich kabli uzyc?

Prosze o odpowiedz

tdx

New member
Bez reklam
z dekodera do TV hdmi (HDMI1) , z TV do kina hdmi (gniazndo w TV oznaczone jako arc czyli HDMI2) (jakie masz kino sony?)

Z TV do kina optyk

prezy

New member
Bez reklam
ad1. Kanałów szukaj na innym źródle niż TV - przy włączonym dekoderze powinny się wyświetlić. Źródło nazywa się chyba "złącze"
ad2. Kabla od Sat nie podłączaj do Tv tylko do dekodera, Tv nie posiada tunera DVB-S.

tdx

New member
Bez reklam
prezy piszesz do 1 czy 3 postu?

mahito82
jak masz BDV-E670W to kino obsługuje ARC ale jak coś będziesz chciał z USB na TV oglądać to optyk i tak się przyda

to tak jak napisałem 2 hdmi i 1 optyk

mahito82

New member
kabel antenowy podaczony jest do dekodera ale dzwieku na kinie dalej nie ma.
Wszystko dziala jezeli uzywam ich osobno czyli kino+tv albo tv+dekoder.
Czy kino i dekoder nie owinny byc podlaczone kablem audio R+L?

tdx

New member
Bez reklam
Nie. Dekoder>>HDMI>>TV>>OPTYK>>KINO jak chcesz słyszeć dźwięk na kinie na panelu kina powinien pojawić się TV

tdx

New member
Bez reklam
Jeszcze raz masz podłączony TV z dekoderem przez HDMI
Masz podłączone kino z tv optycznym

Oglądasz na TV sygnał z satelity dźwięk jest w tv?
jak tak odpalasz kino i wybierasz na pilocie od kina przycisk function az na panelu kina nie pojawi się napis TV

dźwięk powinien wtedy być

mahito82

New member
wszystko jest podlaczone jak radziles dzwiek jest tylkonprzy wylaczonym kinie domowym w momencie gdy wlaczam kino dzwiek znika.Jaka moze byc inna przyczyna

tdx

New member
Bez reklam
w TV masz włączone głośniki zewnętrze (odpenij na chwilę hdmi łączące kino z tv)
rozumiem że na kinie ustawiasz źródło TV?

Do góry