TV FHD/4K do 3k 49"

hextic

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Wprost i bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju? Słońce świeci od boku, ale są rolety ciemne
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 8 letni Samsung nie znam modelu
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Najlepszy możliwy obraz, mało problemowy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? XBOX One, UPC
10.Jakie urządzenia ? Dekoder horizon oraz X1
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam preferencji
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, gry, czasem widowiska sportowe
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Smart może być
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, ale to znikomy procent, głównie TV
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości ? 49"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Za duże ramki, brak płynności podczas meczów
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Głównie wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000PLN
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie musi być, raczej nie będzie używane

No więc proszę mocno o pomoc, TV dla rodziców ~60 lat. Głównie statyczna telewizja, czasem mecze piłki nożnej/ręcznej. Do tego ojciec to maniak koncertów z DVD więc i to jest ważne (planuję zakup Blu-ray, ale w to 2 kwartale 2017). Czytam od tygodnia forum, internet, a wiadomo: im więcej tym gorzej. Do tego: jedna osoba na wprost, druga pod skosem.
Nie ukrywam, że najchętniej chcieliby telewizor zobaczyć przed kupnem, ale może zaufają mi na słowo.
Jakby były jakieś pytania to krzyczeć, wołać: odpowiem. Z góry wielkie dziękuję za pomoc :blagam:

Panasonic 50DS630e

Z tym ze to siedzenie z boku to zalezy jak duzy jest kąt.
Masz tutaj matryce VA o duzym kontrascie (wazne przy koncertach, bo z reguły pólcienie, swiatła itp) jednak katy widzenia dosc słabe.

Kamilox3

New member
Panasonic 50DS630e

Z tym ze to siedzenie z boku to zalezy jak duzy jest kąt.
Masz tutaj matryce VA o duzym kontrascie (wazne przy koncertach, bo z reguły pólcienie, swiatła itp) jednak katy widzenia dosc słabe.

Od dziś mam ten telewizor i jak na va to nie są złe :D. Bardziej czepiał bym się dźwięku, pewnie z przyzwyczajenia, że moja 8 letnia 32 calowa plazma gra dużo lepiej, no ale w tym budżecie producent musi ciąć koszty

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wcale nie musi wystarczy wybrać Philipsa 49PUS6561 za 2999 zł z kalibracją i gra extra.
Philips ma zdecydowanie lepsze multimedia i to zakup na dłużej niż na 3 lata.
Panasonic jest fullhd więc wystarczy na 3- 4 lata max.

adamski1209

New member
Od dziś mam ten telewizor i jak na va to nie są złe :D. Bardziej czepiał bym się dźwięku, pewnie z przyzwyczajenia, że moja 8 letnia 32 calowa plazma gra dużo lepiej, no ale w tym budżecie producent musi ciąć koszty

Witam
Też mam ten telewizor tx-50ds630e, ogólnie zrobił na mnie dobre wrażenie. Wczoraj przeglądając różne programy zauważyłem że na tvn24,tvp info ten pasek informacyjny ruchomy poziomy tak jakby lekko przycinał na innych lcd w domu tego niema. Teraz pytanko czy ten model tak ma, czy to wada matrycy, oprogramowania. :sad:

hextic

New member
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi: kąt nie będzie duży, tv stoi lekko pod skosem więc 2 osoby powinny w zupełności ogarnąć bez przekłamania kolorów. Czyli Panasonic lub Philips. Oba były w kręgu zainteresowań więc potwierdzacie moje domysły co do zakupu ;). Przyznam, że Philips robi lepsze wrażenie: 4K + ambilight mnie bardziej przekonuje.

@kiki jak mniemam by skorzystać z tej promocji to wstąpienie do klubu tak?

hextic

New member
Ok, poszła szybka decyzja i wybrany został Philips 49PUS6561/12. Udało się go wygarnąć z klawiaturą microsoftu za cenę sklepową 2998zł. Kalibrację im zasponsoruję później ;).

Dziękuję za pomoc wszystkim zainteresowanym ;*

hextic

New member
Wrażenia: póki co bardzo dobre poza losowymi restartami telewizora. Potem pełne ładowanie z logiem android itp itd. Aktualizacje wszelakie ściągnięte itp.

Pomijając tego buga (zastanawiamy się nad wymianą sztuki) to obraz dobry, ambilight to już w ogóle bajka jeśli chodzi o oglądanie tv, aż teraz mi ciężko oglądać bez, a to dopiero kilka dni :/.

A instalowales dodatkowe aplikacje ?
Restarty sa najczesciej skutkiem braku pamieci w Androidzie. W teorii system zarzadzania jest bardzo dobry ale w praktyce slabo to wyglada, szczegolnie w modelach z mniejsza iloscia pamieci.

Ambilight faktycznie uzaleznia :) Ja w starym TV zainstalowalem ledy z tylu, bo tak mi tego brakowalo

hextic

New member
Żadnych innych aplikacji poza fabrycznymi, pamięci ma odpowiednio. Jest podpięty dysk USB z tyłu 320GB. Zastanawiam się nad odpięciem go i sprawdzeniem czy on może być przyczyną.

Do góry