TV do salonu z kuchnia

sebak11

New member
Dzień dobry,
pojawiam się po dość długiej nieobecności:) Czas dość długo łagodnie obchodził się z moim 7 letnim SONY KD55XD8505, lecz brak aktualizacji androida i ciągnące się w nieskończoność przełączanie apek wymusił podjęcie decyzji o zakupie nowego TV. Mam sentyment do SONY, obecny obraz ma nadal idealny.

Szukam TV do salonu połączonego z kuchnią.

Założenia:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - Salon z aneksem - 21m2 + 8m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Przy stole ok 2,3-2,7m, kanapa 5,2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? - 70% bokiem (stół 2,3-2,7m), 30% na wprost (5,2m)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - wisieć ale są warunki żeby też stał
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okno od północy, prostopadle do niego. Bezpośredni promienie słoneczne nie wpadają.
7. Jaki masz obecnie telewizor? - SONY KD55XD8505 chyba z 2017
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Android, dekoder TV naziemnej, komp, był wysokiej jakości (szeroko pojętej), złącze ethernet (nie koniecznie ale jest lepsze od wi-fi)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - TV naziemna, Canal+ przez internet, HDMI
10. Jakie urządzenia ? - dekoder HD, okazjonalnie laptop
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? - W tygodniu ok. 6h, Sobota/Niedziela/Święta przez większą część dnia.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? - Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - Youtube, Netflix, Canal+ z apki, TV naziemna
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - Raczej nie (w sensie przeglądarka, FB)
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? -Nie
16. Preferencje co do marki? - Sony
17. Preferencje co do wielkości? - 75” (przestrzeń między meblami to ok.165 cm)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? - zamulenie, powolne przełączanie, chmurek w obrazie, pompowania obrazu
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - wieczorami
20. Ile masz max kasy ? - myślałem o okolicach 7 tyś zł, budżet mam jednak elastyczny
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? - Rzadko, aż zaczynają mi doskwierać mankamenty, szybkość itp.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? - Tak, głównie: YT, C+, Netflix

sebak11

New member
Dziękuję.
Ten Sony to mini LED? Do marki jestem przywiązany ale nie zawężam pola wyboru. Myślę jeszcze nad Samsungiem QE75QN85D NEO QLED - to jak czytam też mini led, model rocznikowy 2024. Ceny zbliżone, jakieś wyraźne przewagi lub niedociągnięcia?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Samsung ma Tizen a to system zamknięty .
System otwarty to Google TV.
I tu masz modele Twórcy technologii mini led - TCL.
Czyli... jeśli jesteś otwarty na inne marki jednak -to masz mini led w tej klasie o najwyższych możliwościach - 75 Mqled 85 za 5799 zł
Lub jeszcze lepiej ale za dopłatą 75C855 za 7499 zł
Kiedy planujesz zakup ?

Do góry