Witam,
W związku z awarią mojego MU7000 poszukuje nowego TV. Myślałem o OLEDZIE ale sporo czasu TV u nas w dzień wyświetla kanały informacyjne wiec pewnie dojdzie do wypalenia wiec zostaje LCD.
To co mnie interesuje to HDR aby tych stref czy kropek bylo na tyle aby dalo się oglądać z przyjemnością wieczorem filmy. Pomimo, ze padł mi samsung chce spróbować dać mu ostatni raz szanse. Głownie ze większość rzeczy w domu mam samunga i korzystam czasami z DEXa itp. Celuje w technologie Neo qled.
Budżet max 8 - 9k
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25mkw
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać na szafce
6. Jak słońce świeci w pokoju? Po lewej 2 okna o wysokości około 2m (kamienica), słońce wpada przez okna od 11 do około 17. Używamy rolet przyciemniajacych.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung MU7000
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Jak najlepszy obraz w HDR i VRR (czasem gram na TV)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Dekoder 4k UPC (teraz play), aplikacje typu , netflix, prime video itp, okazyjnie zewnętrzny HDMI - komputer
10. Jakie urządzenia? jak wyżej
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 5-7
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Kanały informacyjne w dzień a wieczorem filmy z netflix, prime video Apple TV+lub z hdd
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Okazjonalnie.
15. Czy zamierzasz grać w gry - Tak
16. Preferencje co do marki? Samsung
17. Preferencje co do wielkości? 75 cali (ewentualnie 65 jesli w cenie obraz bedzie duzo lepszy od 75)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Lagujące menu. Jak czerń świeci. Słaby kontrast.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 9000
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Jak sie zepsuje.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Często - netflix, prime video, przeglądarka czasami.
Dziękuję.
W związku z awarią mojego MU7000 poszukuje nowego TV. Myślałem o OLEDZIE ale sporo czasu TV u nas w dzień wyświetla kanały informacyjne wiec pewnie dojdzie do wypalenia wiec zostaje LCD.
To co mnie interesuje to HDR aby tych stref czy kropek bylo na tyle aby dalo się oglądać z przyjemnością wieczorem filmy. Pomimo, ze padł mi samsung chce spróbować dać mu ostatni raz szanse. Głownie ze większość rzeczy w domu mam samunga i korzystam czasami z DEXa itp. Celuje w technologie Neo qled.
Budżet max 8 - 9k
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25mkw
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać na szafce
6. Jak słońce świeci w pokoju? Po lewej 2 okna o wysokości około 2m (kamienica), słońce wpada przez okna od 11 do około 17. Używamy rolet przyciemniajacych.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung MU7000
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Jak najlepszy obraz w HDR i VRR (czasem gram na TV)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Dekoder 4k UPC (teraz play), aplikacje typu , netflix, prime video itp, okazyjnie zewnętrzny HDMI - komputer
10. Jakie urządzenia? jak wyżej
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 5-7
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Kanały informacyjne w dzień a wieczorem filmy z netflix, prime video Apple TV+lub z hdd
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Okazjonalnie.
15. Czy zamierzasz grać w gry - Tak
16. Preferencje co do marki? Samsung
17. Preferencje co do wielkości? 75 cali (ewentualnie 65 jesli w cenie obraz bedzie duzo lepszy od 75)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Lagujące menu. Jak czerń świeci. Słaby kontrast.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 9000
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Jak sie zepsuje.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Często - netflix, prime video, przeglądarka czasami.
Dziękuję.