TV do salonu 75" - mocno oświetlony ale filmy oglądamy wieczorem.

aureum

New member
Witam,

W związku z awarią mojego MU7000 poszukuje nowego TV. Myślałem o OLEDZIE ale sporo czasu TV u nas w dzień wyświetla kanały informacyjne wiec pewnie dojdzie do wypalenia wiec zostaje LCD.

To co mnie interesuje to HDR aby tych stref czy kropek bylo na tyle aby dalo się oglądać z przyjemnością wieczorem filmy. Pomimo, ze padł mi samsung chce spróbować dać mu ostatni raz szanse. Głownie ze większość rzeczy w domu mam samunga i korzystam czasami z DEXa itp. Celuje w technologie Neo qled.

Budżet max 8 - 9k

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25mkw
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać na szafce
6. Jak słońce świeci w pokoju? Po lewej 2 okna o wysokości około 2m (kamienica), słońce wpada przez okna od 11 do około 17. Używamy rolet przyciemniajacych.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung MU7000
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Jak najlepszy obraz w HDR i VRR (czasem gram na TV)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Dekoder 4k UPC (teraz play), aplikacje typu , netflix, prime video itp, okazyjnie zewnętrzny HDMI - komputer
10. Jakie urządzenia? jak wyżej
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 5-7
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Kanały informacyjne w dzień a wieczorem filmy z netflix, prime video Apple TV+lub z hdd
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Okazjonalnie.
15. Czy zamierzasz grać w gry -  Tak
16. Preferencje co do marki? Samsung
17. Preferencje co do wielkości? 75 cali (ewentualnie 65 jesli w cenie obraz bedzie duzo lepszy od 75)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Lagujące menu. Jak czerń świeci. Słaby kontrast.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 9000
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Jak sie zepsuje.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Często - netflix, prime video, przeglądarka czasami.

Dziękuję.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To masz bardzo dobre modele :
  • LG 65C45 za 7999 zł
  • Philips 65Oled 769 za 7499 zł

--------------------
mini led
  • TCL 75C805 za 6999
  • Philips 75PML9008 za 6399 zł
  • TCL 75c855 za 7899 zł

Panasonic 75W95 za 7999 zł

Plus dodatkowo do każdego dla członków forum pakiet gratisów o wartości 500 zł

Fenol

Member
A ja zapytam o ten polecany Panasonic W95?

Co to za cudo...bo praktycznie niewiele można znaleźć na jego temat? Czy coś wiadomo więcej na temat tego tv? Czy dobrze widzę że max to 75 cali?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz podane sześć modeli w drugim wpisie.
Te Ci nie odpowiadają ?

Mieści Ci się 85 " ?

aureum

New member
75QN92C jak chcesz Samsunga. Nie ma DV. Reszta super.
Chyba nie precyzyjnie zadaje tu pytania... Chodzi mi czy jest duzy przeskok w czerni i obrazie pomiedzy moim MU7000 z podswietlanie krawedziowym a 75QN92C lub QE75QN85C? Oledy wiem jak wyswieltlaja bo mam monitor Alienware Oled. ALe nie mam jak sprawdzic wieczorem jak wyglada obraz na tych 2 samsungach lub innych miniledach.

aureum

New member
Masz podane sześć modeli w drugim wpisie.
Te Ci nie odpowiadają ?

Mieści Ci się 85 " ?
Nie chodzi, ze nie odpowiadają. Wiem jak działa OLED bo mam monitor ale zastanwaim sie tez jak bardzo duzy przeskok bylby dla mnie z MU7000 na minileda. Na monitorze latwiej utrzymac mi wypalenie (tym bardziej ze alienware ma gwarancje na wypalenia 3 lata). Chce TV na co najmniej znow 4 lata i z upgrejdem obrazu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak, różnica jest ogromna w czerni na korzyść Oled TV.
Różnica jest też bardzo duża na korzyść mini led w stosunku do MU 7000,
  • Samsung 75QN92D za 11.500 zł z pakietem
  • TCL mini led - nowy modle - 75C855 za 7799 zł z pakietem.
Czyli bez przepłacania i na więcej niż 4 lata.

Nie napisałeś czy 85" Ci się mieści ?

aureum

New member
Siedze dokladnie od TV 2,6m ... Wiec 85" chyba za duzy i zacznie sie ziarno z pixeli.

W moim budżecie na te chwile jest bardziej SAMSUNG QE75QN85C 75"... Lub moze poczekac na jakies black friday na SAMSUNG QE75QN92C 75"

Poczytam testy tych TLC bo cos nie moge sie przekonac do tej firmy... Pisza ze HDR i ETOF ucieka w TCL to da sie skalibrowac zeby bylo blizej samsunga? TCL posiada tryb podobny do filmmaker samsunga? Czy zrodlo sygnalu da sie zapisac np do aplikacjai osobne ustawienia obrazu, do dekodera play osobne i do gier osobne czy w zaleznosci co sie oglada trzeba samemu przelaczac w opcjach? Pamieta zrodlo audio ze np w netflix jest dolby a z dekodera juz nie i samo sie przelacza jak wlaczam netlixa? Pisza ze motion tracking nie nadaza przy szybkich elementach. Nie wiem jak to ugryzc bo do filmow nie uzywam uplynniaczy w ogole. Na TCL obraz bez tego bedzi ok jak w LG lub samsung? Czy ktos uzywal uplynniaczy na maxa w trybie gier? Cos pisza ze sie robi "curtain" cokolwiek to znaczy. Mam tez karte nvidia a pisza ze TV lepszy jest pod AMD... Aczkolwiek graie jest drugorzedne bo mam kompa pod Alienware OLed wiec raczej rzadko na TV gram ale zdarza mi sie.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To już jednak inne czasy i nie będzie ziarna na ekranie nawet na 98" z tej odległości.
Ale jak masz wątpliwości, ok - to zostajemy przy 75 ".
Po to masz wykonaną kalibrację dla członków forum gratis, aby mieć zawsze optymalną jakość obrazu.
To TCL wprowadziło na rynek mini ledy i teraz inne firmy ich śladem robią to samo.
Wiele ich modeli mini led jest na matrycach TCL.
Ale nic na siłę.

Jeśli sięgasz po Oled TV - to oczywiście model w tej technologii zagra zawsze lepiej.
Pytanie czy masz dwa razy więcej kasy ?

Samsung 77S95D - to cena 16.500 zł , czyli masz dwa telewizory 75" mini led w cenie jednego Oleda.
A różnica jakości nie pokrywa różnicy ceny.

Do góry