TV do salonu 75-85''

Roki_one

New member
Dzień dobry wszystkim, proszę o poradę jaki rozmiar telewizora wybrać do salonu 20m kw. w przedziale 75-85 cali. Oglądam z odległości 4 metrów - 50% programy informacyjne, 40% filmy/seriale ze źródeł internetowych, 10% piłkę nożną. Często oglądam tv siedząc na kanapie oparty łokciami na kolanach, wtedy odległość będzie nieco mniejsza. Krótko mówiąc obawiam się, że 85 cali jest wprawdzie świetne do oglądania filmów, ale mój salon utonie w tym telewizorze. Proszę o poradę osoby, które mają takie tv, czy moje rozterki są sensowne, czy na przykład brać największy możliwy rozmiar i się nie zastanawiać?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie zastanawiać i brać 85".
Fakt, że jeżeli oglądałbyś tylko programy informacyjne, to kadrowanie (duże głowy) i sens większego ekranu nie jest już tak istotny.
Natomiast jeżeli w grę wchodzą już filmy, to do 4m bierz 85".

Roki_one

New member
Kasy to max 10k, w końcu to tylko telewizor. Ogranicza mnie głębokość z postawą, musi być poniżej 35cm - na ścianie jest kontakt w takim miejscu, że montaż ścienny odpada. Zacząłem zwracać ostatnio na to uwagę i kanały informacyjne są nagrywane inaczej niż kiedyś, w szerokim planie, często ekran jest podzielony na dwa obrazy w przypadku relacji, coraz rzadziej jest bliski plan z głową prowadzącego. Tak więc nawet kanały informacyjne na dużych przekątnych nie muszą być męczące, jednak cały czas zastanawiam się, czy nie wziąć 77 cali jako kompromis.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To sięgałbym już po mini ledy :
  • 85C855 za 9599 zł
  • 85C845 za 8999 zł
  • 85C8K za 9999 zł

Jeśli masz na myśli 77"- to 77Oled 819 za 10.999 zł
Kiedy planujesz zakup ?

Do góry