TV do salonu 65 cali w przedziale 4-7k

Junior_wawa

New member
Cześć,

przyszedł czas na zmianę mojego Panasonica TX-58EX703E na coś nowszego i lepszego. Z odbiornika Panasonic jestem relatywnie zadowolony, po kalibracji jakość obrazu jest bardzo dobra. Wymieniony TV trafi do sypialni, a w salonie chciałbym odczuć nową jakość. Do filmów, seriali, sportu w 4k i PS4/Ps5.

Budżet to około 6-6,5 k, może więcej jeśli będzie warto;

Odległość od telewizora: 3,5 m;

Pozycja przed TV: centralnie, na wprost;

Pokój: raczej zaciemniony, bez refleksów;

Audio: JBL 5.1. przez HDMI ARC;

HDMI: 4 x wymagane;

Do czego: Netflix, HBO Go, Prime, Apple TV, PS4, PS5; Eleven 4k;

Zastosowanie: 25 % Konsola, 50 % filmy i seriale 4K z serwisów streamingowych, 25 % sport w 4k (Orange 4k dekoder z Eleven 4k);

Na czym mi zależy ?

a) najbardziej na jakości obrazu, dobrej czerni - przy założeniu że na TV patrzę centralnie. Nie zależy mi na dodatkowych filtrach bocznych, chyba że takich które nie pogarszają obrazu centralnego;
b) braku lub zminimalizowaniu efektów typu halo, smużenie, clouding, itd.
b) mile widziany dobry stosunek jakość/cena;
c) niski imput-lag do gier;
d) Airplay;
e) responsywność, szybkość działania.

Wytypowałem do tej pory:

1. Samsung Qe65q80t - cena około 5,9 k. Bardzo dobre recenzje + aplikacja Apple TV co dla mnie jest ważne. Wady: Brak Dolby Vision;

2. Sony KD-65XH9096 - cena 5,9 k lub KD-65XH9505 Cena: 6,9k. Pytanie: gdzie będzie lepszy obraz ? Czy efekt halo mnie nie przytłoczy ? A może zeszłoroczne modele np: 65XG95 za 6k ?

3. Sony Kd-65xf9005 - cena ok 4,5k. Tutaj kusi stosunek cena/jakość.

4. TCL ? Tylko bez soundbara, ponieważ mam dobry sprzęt 5.1.

5. Philipsy z Ambilight odpadają - mam w sypialni 50PUS7303 to nie dla mnie - nie lubię tego efektu.

Będę wdzięczny za podpowiedzi poparte argumentami.

Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
LG 65Nano 913
Sony 65XH9505
Samsung 65Q80T
TCL 65C815

Ale za niewielką dopłata mas już oleda.
I tak bym brał.

Do góry