Junior_wawa
New member
Cześć,
przyszedł czas na zmianę mojego Panasonica TX-58EX703E na coś nowszego i lepszego. Z odbiornika Panasonic jestem relatywnie zadowolony, po kalibracji jakość obrazu jest bardzo dobra. Wymieniony TV trafi do sypialni, a w salonie chciałbym odczuć nową jakość. Do filmów, seriali, sportu w 4k i PS4/Ps5.
Budżet to około 6-6,5 k, może więcej jeśli będzie warto;
Odległość od telewizora: 3,5 m;
Pozycja przed TV: centralnie, na wprost;
Pokój: raczej zaciemniony, bez refleksów;
Audio: JBL 5.1. przez HDMI ARC;
HDMI: 4 x wymagane;
Do czego: Netflix, HBO Go, Prime, Apple TV, PS4, PS5; Eleven 4k;
Zastosowanie: 25 % Konsola, 50 % filmy i seriale 4K z serwisów streamingowych, 25 % sport w 4k (Orange 4k dekoder z Eleven 4k);
Na czym mi zależy ?
a) najbardziej na jakości obrazu, dobrej czerni - przy założeniu że na TV patrzę centralnie. Nie zależy mi na dodatkowych filtrach bocznych, chyba że takich które nie pogarszają obrazu centralnego;
b) braku lub zminimalizowaniu efektów typu halo, smużenie, clouding, itd.
b) mile widziany dobry stosunek jakość/cena;
c) niski imput-lag do gier;
d) Airplay;
e) responsywność, szybkość działania.
Wytypowałem do tej pory:
1. Samsung Qe65q80t - cena około 5,9 k. Bardzo dobre recenzje + aplikacja Apple TV co dla mnie jest ważne. Wady: Brak Dolby Vision;
2. Sony KD-65XH9096 - cena 5,9 k lub KD-65XH9505 Cena: 6,9k. Pytanie: gdzie będzie lepszy obraz ? Czy efekt halo mnie nie przytłoczy ? A może zeszłoroczne modele np: 65XG95 za 6k ?
3. Sony Kd-65xf9005 - cena ok 4,5k. Tutaj kusi stosunek cena/jakość.
4. TCL ? Tylko bez soundbara, ponieważ mam dobry sprzęt 5.1.
5. Philipsy z Ambilight odpadają - mam w sypialni 50PUS7303 to nie dla mnie - nie lubię tego efektu.
Będę wdzięczny za podpowiedzi poparte argumentami.
Pozdrawiam
przyszedł czas na zmianę mojego Panasonica TX-58EX703E na coś nowszego i lepszego. Z odbiornika Panasonic jestem relatywnie zadowolony, po kalibracji jakość obrazu jest bardzo dobra. Wymieniony TV trafi do sypialni, a w salonie chciałbym odczuć nową jakość. Do filmów, seriali, sportu w 4k i PS4/Ps5.
Budżet to około 6-6,5 k, może więcej jeśli będzie warto;
Odległość od telewizora: 3,5 m;
Pozycja przed TV: centralnie, na wprost;
Pokój: raczej zaciemniony, bez refleksów;
Audio: JBL 5.1. przez HDMI ARC;
HDMI: 4 x wymagane;
Do czego: Netflix, HBO Go, Prime, Apple TV, PS4, PS5; Eleven 4k;
Zastosowanie: 25 % Konsola, 50 % filmy i seriale 4K z serwisów streamingowych, 25 % sport w 4k (Orange 4k dekoder z Eleven 4k);
Na czym mi zależy ?
a) najbardziej na jakości obrazu, dobrej czerni - przy założeniu że na TV patrzę centralnie. Nie zależy mi na dodatkowych filtrach bocznych, chyba że takich które nie pogarszają obrazu centralnego;
b) braku lub zminimalizowaniu efektów typu halo, smużenie, clouding, itd.
b) mile widziany dobry stosunek jakość/cena;
c) niski imput-lag do gier;
d) Airplay;
e) responsywność, szybkość działania.
Wytypowałem do tej pory:
1. Samsung Qe65q80t - cena około 5,9 k. Bardzo dobre recenzje + aplikacja Apple TV co dla mnie jest ważne. Wady: Brak Dolby Vision;
2. Sony KD-65XH9096 - cena 5,9 k lub KD-65XH9505 Cena: 6,9k. Pytanie: gdzie będzie lepszy obraz ? Czy efekt halo mnie nie przytłoczy ? A może zeszłoroczne modele np: 65XG95 za 6k ?
3. Sony Kd-65xf9005 - cena ok 4,5k. Tutaj kusi stosunek cena/jakość.
4. TCL ? Tylko bez soundbara, ponieważ mam dobry sprzęt 5.1.
5. Philipsy z Ambilight odpadają - mam w sypialni 50PUS7303 to nie dla mnie - nie lubię tego efektu.
Będę wdzięczny za podpowiedzi poparte argumentami.
Pozdrawiam