TV do pokoju synów - XBOX Kablówka

viallos

New member
Mamy obecnie jeden telewizor w domu (plazma Panasonica) z której jesteśmy szalenie zadowoleni ... ale dorastający synowie coraz częściej mają ochotę oglądać coś w tym samym momencie w którym rodzice i doszliśmy do wniosku że czas na drugi ekran.
Najchętniej kupiłbym plazmę bo jak patrzę na lcd to nie mogę się do nich przekonać ale uważam że synowie nie będą aż tak wybredni.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 3,5mx4,5m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Tylko rano jak są w szkole, są żaluzje
7. Jaki masz obecnie telewizor? Brak
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka / NAS / XBOX
10. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-4h
11. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? tak
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Bajki, Gry
13. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
14. Czy zamierzasz grać w gry? tak
15. Preferencje co do marki? Brak
16. Preferencje co do wielkości? 32+
17. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami.
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Sky is the limit ;-) ale raczej 2k
19. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Plazme kupiłem 8 lat temu i wciąż gra
20. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? You Tube może jakiś streaming, KODI, ale TV ma służyć do oglądania kablówki oraz grania na xbox (niski Input Lag).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dorastający czyli ile mają lat ?
Bo to ważne w doborze telewizora.
To przygotuję Ci ofertę specjalną.

viallos

New member
Tak jak pewnie widzisz w osobnym temacie napisałem o moich wrażeniach z porównania LCD vs OLED vs aktualna plazma. Pomyślałem że kupię sobie coś nowego a dzieci dostaną w spadku plazmę, ale nie wiem czy to jest możliwe bo na gorszy nie zamierzam się przesiadać, tak więc temat może z powrotem aktualny. Dzieci w wieku 7 i 3 lata.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Po kalibracji dobry LCD gra bardzo dobrze.
Więc przedstawić ofertę czy oddajesz plazmę ?

viallos

New member
Poproszę dwie oferty ... jedną na zamiennik Plazmy do salonu w rozmiarze 55 albo więcej ... no i drugą dla dzieci w rozmiarze maks 49 (wciąż myślę o 49pus6561) ... ale nie wiem czy to nie zbytnia rozrzutność jak na telewizor dla dzieci.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ok. ale podaj proszę do jakiej kwoty ma być 55" ?

Inwestycja w dzieci przy modelu multimedialnym czyli takim gdzie znajdą dużo materiałów do nauki nie jest rozrzutnością.

viallos

New member
dla 3 latka TV . Piękne mądre pokolenie nam wyrośnie :)

Trochę mnie rozdrażniłeś swoją wypowiedzią ... dodatkowo wyrawaną z kontekstu. Poruszony temat jest jednak niezwykle ważny i stwierdziłem że warto go dalej pociągnąć.

Tak jak pisałem telewizor jest do pokoju synów którzy mają odpowiednio 3 i 7 lat ... tak więc pisanie tylko o 3 latku jest niezłym zabiegiem żeby mnie zdyskryminować.

Wydaje mi się że jestem dosyć wymagającym a co najważniejsze konsekwentnym rodzicem i nie pozwalam dzieciom na spędzanie przed telewizorem więcej niż 1 godz w dni robocze(szkolne) 2,3 godziny w weekendy. Tak jak pisałem ta godzina akurat wypada jak ja z żoną z chęcią bym coś obejrzał (wiadomości, fakty, itp) a tak od jakichś 5-6 lat musimy oglądać "strażaka sama" itp. Fakt że kupię do domu drugi telewizor nie oznacza że dzieci będą spędzały więcej czasu przed telewizorem .... nie oznacza być może że ja będę te wiadomości oglądał, a to dlatego że różnica między dziećmi jest na tyle duża że młodszy chce jeszcze oglądać "strażaka sama" a starszy już niekoniecznie i interesuje go coś innego.

Co nam za pokolenie wyrośnie ... skoro pytasz w moim wątku to ci odpowiem ... takie jakie wychowamy .... nie zmienia jednak to faktu że będzie bardziej cyfrowe i wirtualne i choćbyś się pos.ał to tego nie zmienisz. Ja z żoną przywiązuję dużą wagę do aktywności fizycznej swoich synów, bo oboje jesteśmy bardzo aktywni ... a ty jak wychowujesz swoje dzieci?

Kończąc ten przydługi wywód ... drugi telewizor da mi wybór którego teraz nie mam ... i to jest najważniejsza sprawa.

Kiki dzięki za ofertę - skontaktuje się z Tobą na priva.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie przejmuj się, dzieci są teraz dużo bardziej rozwinięte niż w poprzednich pokoleniach. I dając im do ręki wędki - wystarczy nauczyć jak prawidłowo z niej korzystać.
Andorid dla takich potrzeb jest mega rozwiązaniem.

Do góry