TV do PC i PS3/4 - nowy czy uzywany?

Mitsu89

New member
Witam,

Posiadam TV Philips 42PFL300 od 2013 roku i posiada już widoczne ślady zużycia w postaci wypalonych ciemnych plam regularnie ułożonych po całym ekranie. Najwięcej widać je na białym tle. Z tego powodu chciałbym kupić sobie inny tv. Miałem okazję widzieć plazmę panasonica przez dłuższy czas (nie znam modelu) i bardzo podobał mi się obraz z tamtego tv. Jednocześnie kiedy widzę na półkach sklepowych tv z podświetleniem LED to wydaje mi się, że też obraz jest dużo ładniejszy niż w moim Philipsie. Chciałbym wydać na tv max 2000zł i teraz pojawia się pytanie. Czy kupić nowego LEDa, np Sony KDL-40WD655? Czy może używaną plazmę? Nie wiem czy jakaś high endowa plazma będzie lepsza od nowego LEDa. Do 2 tys raczej nie kupie topowego modelu, z resztą interesuje mnie tylko FullHD, a tych tv w sklepach już jest mniej i są raczej z dolnej półki. A używana plasma za 1000zł+ może sie trafi jakiś topowy model sprzed lat. Pytanie czy to ma sens? Nie jestem znawcą w temacie tv dlatego zakładam ten temat i liczę, że osoby bardziej obeznane w temacie doradzą coś ciekawego. Nie chodzi mi na razie o konkretny model, ale raczej na który sposób zakupu się zdecydować.
TV ma służyć głównie do grania oraz ogólnego obsługiwania PC przez HDMI w FullHD, a także do grania na ps3 i w przyszłości na ps4. Rozdzielczość max Full HD, max 42-43 cale, bo na więcej nie mam miejsca. Siedzę w odległości okolo 1,5-2m od tv. W pokój mam od południa, więc bywa jasno. Teram mam matową matrycę i jest spoko. Ważne jest, żeby input lag nie był wysoki, bo gram w zręcznościowe gry. Aktualnie mam około 37ms i wolałbym mniej, ale pewnie będzie ciężko :) Jeżeli coś pominąłem, to z góry przepraszam bo jest to mój 1 post na tym forum.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To sięgaj zdecydowanie po TCLa 43P60 za 1950 zł , z niskim input Lagiem, Android 6,0, Kodi, Mxplayer.
I masz jeszcze w prezencie pilot do obsługi głosowej.

Do góry