TV do max. 4 tys zł 55-65 cali

Witam. Szukam najlepszego TV 55-65 cali do 4 tys zł.
Aktualnie leciwy LG 42LK450 który według mnie ma bardzo dobry obraz FullHD. Nowy TV musi mieć 100-120hz matrycę VA (IPS ze względu na słabą czerń czy też local dimming w np. SM8600 odpada całkowicie) ze względu na bardzo dużo oglądanej piłki nożnej. Oprócz sportu TV służy do Netflixa, YT oraz będzie do XSX.
Czytam o tych "bajerach" i dobrze by było gdyby była obsługa Dolby Vision oraz HDR10+.

Wybrałem dla siebie 2 modele

TCL 65 C815 - 100hz, DV. Trochę przekracza budżet, aktualnie możliwość kupna tylko na allegro i nie ma możliwości aby TV zobaczyć
Samsung Q70R - brak DV, aktualnie 3999zł w Neonecie, byłem, widziałem, podoba się

Z tych 2 co byście polecali? Czy oba mają możliwość powieszenia na ścianie?

Widzę, że ten q70r w Neonecie jest dostępny tylko w sklepie w Głogowie jeśli chodzi o Dolnośląsk, ale ciekawą ofertę co do niego ma sklep OLEDTV.pl Osobiście nie znam tego sklepu i mam do takich średnie zaufanie.

czaro49

New member
........Dlatego z tym dużym zainteresowaniem wyczekiwałem modelu z serii Q80T, zadając sobie w duchu pytanie: „Zmniejszą liczbę stref czy nie zmniejszą? Wykastrują lokal diminga, czy też nie wykastrują?”. Dziś już znam odpowiedź na to pytanie i mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić:

Hurra! Nie wykastrowali! Przynajmniej modelu QE55Q80TA.
Przypomnę, że model 55Q80R z roku 2019 miał 50 stref w układzie 5 x 10 (pięć w poziomie i dziesięć w pionie). W 55Q80T mamy dokładnie to samo, ale z lepszymi algorytmami.

Algorytm wygaszania ma jeden priorytet: za wszelką cenę nie dopuścić do powstania aureoli wokół jasnego obiektu. Dlatego też aktywna strefa ma po bokach zapalone strefy sąsiednie, tak aby ograniczyć aureole do minimum....... To fragment polskiej recenzji Samsunga QE55Q80T .... Rok temu wszyscy pluli na Samsungi z serii R , 80R był zły... 90R jeszcze gorszy ... Tylko nagle jakos każdy póżniej szukał tych modeli i kupowali ludzie opisując zachwyty nad wyświetlanym przez te telewizory obrazem ..... To samo jest teraz w tym roku ... kastrat kastrat ... a jakos strefy wygaszania te same a nawet algorytmy lepsze ... Na zagranicznych forach jest zachwyt nad tym modelem , no ale w polszy jak zawsze mądrzejsze głowy ..... Poczytaj sobie zagraniczne recenzje o tym Samsungu że warto go kupić . Poczekaj do czarnego piątku i łap go ...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Najlepszy do 4 tyś 55" - to Oled 55X98
Najlepszy 65 do 4 tyś - to TCL 65C815.
Masz je w programie gdzie sam wybierasz ceny.
Podaj proszę maila to Ci wyślę.
Jak będziesz niebieski masz dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł

Kokar32

New member
Jeżeli już bardzo chcesz 120 Hz to kup SM8600. Ma 120hz, HDMI 2.1, HDR lepszy niż ten efekt placebo w TCL, wyłącz tylko local dimming i będziesz miał bardzo dobry TV za mniej niż 3 tys. Choć i tak lepiej kupić coś do 2 tys lub lekko powyżej jak TCL EC780 czy PUS6523. Obraz w nich będzie może o 5% gorszy niż w tych za 4 koła, trochę mniej bajerów ale przynajmniej nie zapłacisz za nie dużo pieniędzy. Jak masz wydać 4 koła na słaby TV ze średniej półki to lepiej poczekaj, dozbieraj 2 tyle i na kup porządnego OLEDA.

Ps. Ten TCL C815 nie obsługuje dolby atmos, dźwięk z soundbara jest słabiutki, HDR niewidoczny
Samsung z kolei to kastrat wersji R i żal płacić większy pieniądz za gorszy TV

Ostatnia edycja:

Kokar32

New member
Dodatkowo jeszcze warto zaznaczyć, że tego TCLa ciężko powiesić na ścianie i źle on wtedy wygląda. A jeśli chodzi o Oled 55X98 to on kosztuje 7500zł w Neonecie, jakie poniżej 4?

Do góry