TV do 7k 65" czy 55"

disk19

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 32m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4,5m salon lub 6m z jadalni
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost czasem pod kątem 45* z jadalni
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okna są od strony zachodniej na przeciwko TV
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nie mam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 100Hz dobra jakość obrazu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? TV naziemna, YouTube, Netflix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC, klawiatura bezprzewodowa
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? średnio 4-5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? półmatowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy wszelkiego rodzaju, seriale, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak z przeglądarki, yt
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 1%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55-65"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaba jakość obrazu
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie potrzebuje
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7000 zł +/- 500zł
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie zależy mi

Zastanawiam się nad kilkoma TV:
LG OLED 55EG9A7V oglądałem w sklepie bardzo fajne kolory ale stojąc blisko widać było na sygnale z TV naziemnej pixelozę na twarzach, czegoś takiego nie widziałem na stojącym obok Samsungu MU7002. Dodatkowo obawiam się czy 55" to nie za mało do takiego pokoju
Samsung UE65MU7002T/UE65MU7042 jak na razie mój faworyt odstrasza mnie w nim bardzo minimalistyczny pilot pytanie do użytkowników czy bez problemu się przyzwyczailiście i nie sprawia wam problemów jego obsługa?
Sony KD-65XE8505 przeglądając testy w necie wychodzi że kontrast i podświetlenie ma ciut gorsze od Samsunga dodatkowo Android podobno jest wolniejszy od Tizen. Sprzedawca w sklepie namawiał mnie bardzo na Sony ze względu na wysoką bezawaryjność tych TV w porównaniu do innych producentów.
LG 65SJ810V Nie miałem okazji go widzieć w rzeczywistości ale obawiam się słabej czerni chociaż kuszą lepsze kąty widzenia

Co byście polecali?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz wielki salon, więc zarówno dla komfortu oka, radości obcowania, wyrazistości obrazy powinieneś brać minimum 65" a najlepiej 75".
Z modeli 75" masz extra model który wygrywa konfrontację z z modelami droższymi o 6 tyś zł - czyli TCL 75C70 za 9999 zł .
Chyba że zalogujesz się w Klubie HDTV - to cena specjalna z pakietem:
- kalibracja gratis
- pilot głosowy gratis
- Dostawa gratis
- montaż gratis
- Uchwyt gratis

Z modeli 65"
- Philips 65PUS8102 za 8199 zł ( to najlepszy teraz model na rynku w tej klasie ) z kalibracją
- Sony 65XE9005 za 7750 zł z kalibracją
- LG 65 sj850 7850 zł z kalibracją

Do góry