TV do 4000 zł

Kamil1206

New member
Witam. Chciałbym zasięgnąć rady specjalistów w kwestii doboru TV.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor -- około 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora -- Tutaj mam dość duże pole do popisu ponieważ pokój jest długi i mogę siedzieć nawet 5 metrów od TV
3.Ile osób zasiada przed telewizorem -- Przez większość czasu jedna, czasami większa grupka
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu -- głownie na wprost.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć --- Tutaj prosiłbym o poradę ponieważ nie mam pojęcia jak to wpływa na jakość/komfort użytkowania.
6.Jak słońce świeci w pokoju -- z prawej strony (są rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor -- brak.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał -- Chce podłączyć pod niego Playstation. Fajnie byłoby gdyby miał ambilight albo coś w tym rodzaju. :bober:
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora -- NC+
10.Jakie urządzenia -- ps3, dekoder HD NC+,nie wykluczam w przyszłości PS4 ;-)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor - ciężko określić ale minimum 5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą -- nie ma znaczenia.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej -- sport, seriale, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie -- nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? --50%-60%
16.Preferencje co do marki - nie
17.Preferencje co do wielkości - 47-50"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach -
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień - Różnie
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - Miło gdyby było, a już super by było gdyby miało aktywne 3d
W tym momencie docieramy do głównego problemu. Znam mniej więcej zalety i wady LCD i Plazm ale chciałbym się dowiedzieć czy w moim przypadku lepszy rozwiązaniem będzie plazma czy LCD. Pokój jest wąski ale długi, posiada tylko po prawej stronie duże okna które skierowane są na północ. Jest oczywiście możliwość zakrycia okien żaluzjami/zasłonami. Gdy już odpowiecie na to pytanie prosiłbym o podanie przykładów TV które mógłbym kupić. Zależy mi żebym mógł grać na konsoli PS3 oraz oglądać sport/ seriale/filmy. Wstępnie zastanawiałem się nad Philips 47PFL6008K

Kamil1206

New member
Czyli lepszy LCD LED czy jednak Plazma? Poza tym zależało mi na aktywnym 3d oraz na większej przekątnej. Nie wiem tylko czy nie są to wymagania zbyt wygórowane jak na ten budżet. Chciałbym się także dowiedzieć co nie co o firmach, ich plusy i minusy a firmy które mnie interesują to Panasonic, Phillips, Samsung i Sony.

ps. jak mają się te TV do telewizora moich rodziców : SAMSUNG LE40A551P2R

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie da się opisać wszystkich różnic wszystkich firm i wszystkich telewizorów.
To jest ujęte w tysiącach postów na portalu.
Raczej napisz o dokładne model to będzie można opisać.

Co do 3D - jak większa grupka to nie wystarczy Ci kasy na okulary.
Pasywne kosztują grosze. I 4 szt masz zawsze w komplecie z telewizorem gratis. Aktywne mają przewagę tylko wówczas gdy siedzisz blisko telewizora.

Jeśli masz aż tyle do grania - to mistrz obecnie nazywa się Toshiba L7453
http://www.hdtv.com.pl/forum/toshib...-podswietleniem-led-czyli-uczta-dla-oczu.html
Input Lag nr 1 na świecie obecnie !!!

Kamil1206

New member
Więc tak : Sony KDL-50W805B , Philips 42PFS7109 , Toshiba 47L7453 , Panasonic TX-P50ST60E. Bardzo ciekawi mnie ten ostatni ale musicie wybaczyć tylko muszę być w 100% pewnym TV jeśli mam wydać na niego taką kwotę. ;)

Do góry