TV do 3000 - który z tych modeli ?

haxigi

New member
Samsung 40ES6800
Philips pfl5507K/12
Toshiba TL933G
Sony Nx720

Wielkość 40 - 42. Najbardziej chodzi mi o obraz i radzenie sobie z sygnałem SD oraz kąty i czerń. Chyba że znacie jakiś inny zamiennik jakościowo i cenowo tak samo dobry, ale z czarną ramką to tez chętnie przyjmę, bo niestety kupowanie sprzętu z kobietą jest masakrą. Byłem w sklepie, a wcześniej czytałem recenzję philipsa, niby taki mega telewizor, ale jakościowo to toshiba lepiej mi przypadła do gustu (lepsze kąty i ostrość). Następnie do gustu przypadł mi ten samsung, fajny design ale nie mam o nim żadnych informacji ;/ A sony biorę pod uwagę tylko dlatego, że w gratisie dają jakiś zestaw głośników za 700 zł :D Oczywiście wersje bez 3d odpadają.

Karpaj

New member
Bez reklam
Raczej Toshiba będzie mieć najlepszy obraz z tych wszystkich, ale jeśli chcesz ją w czarnej ramce, to poszukaj modelu TL838 a nie 933. Będziesz mieć wtedy też trochę lepszą matrycę.
Zainteresuj się też może Sharpem LE830, choć przekracza budżet trochę.

haxigi

New member
Ok z toshib to facet w sklepie mówił mi coś o jakimś modelu wyższym niż 933, ale w czarnej ramce. Wiesz może jaki to model może być ? Cena za 40 to około 3000.

a samsung 6100 ? widzę że dużo tańszy od 6800, ale nie wiem w czym tkwi różnica ?

Karpaj

New member
Bez reklam
samsung 6100 ma słabszy procesor, brak dvb-s, i mniej podbite cyfrowo "CMR", bo tylko 200.
Jeśli chodzi o Toshibę, to pewnie chodziło sprzedawcy o model VL963 w 42" za 3200zł. Ale TL zdaje mi się że będzie lepszym rozwiązaniem, ze względu na lepszy stosunek jakości do ceny.

haxigi

New member
dvb-s mi w sumie nie zależy bo mam osobny dekoder, a do internetu telewizora raczej używać nie będę na razie, jak już to może do youtube, ale to też dekoder mi oferuje. Poza mniejszymi hercami i brakiem dvbs wychodzi na to że jakością obrazu nie odbiega od 6800 ? Bo jak tak to teraz jak nie przegadam kobiety że srebro nie jest złe i będzie pasowało do elementów mebli to zdecyduję się na 933, a jak nie to tego samsunga 6100 chyba kupię. Ta toshiba 963 mimo że ma czarną ramkę to jednak niepotrzebnie będę płacił za dekoder dvbs no i 42 to już za dużo.

Karpaj

New member
Bez reklam
Zamiast 6100 już raczej bym Sonego wybrał. Skoro nie zależy Ci na funkcjach smart tv, to Samsung traci 75% swojej wartości. Bo pod względem barw, nasycenia kolorów i kontrastu - odstaje od konkurencji.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie podałeś żadnych warunków w mieszkaniu.
Z czarną ramką to :
- Sharp 40LE 830
- Toshiba 40 RL 963
- Philips 42PFL 6007

haxigi

New member
1. Odległość od ekranu? Leżąc na tapczanie z jednej strony to około 1,5m pod kątem, tak to około 2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okno za telewizorem, ale jest roleta ;)
3. Jak duży jest pokój: 4x4m
4. Preferowana technologia: LCD + LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? LG CRT 28''
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, dokumenty, kreskówki, wiadomości, koncerty
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: o różnych porach, ale częściej po 18
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Różnie
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry, ale płynny
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Raczej matowa
11. Preferowana wielkość telewizora? 37-40''
12. Preferowana marka? bez znaczenia
13. Czego nie lubisz w telewizorach? nienaturalne kolory,nieostry obraz, brzydka jakość kanałów SD
14. Jakie urządzenia będą podłączone? w przyszłości laptop, ale sporadycznie, USB z filmami, dekoder satelitarny i DVD
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80% TV, 10% filmy z odtwarzacza
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? również z obu boków, ale nie jakieś duże kąty
17. Czy ważne jest wifi? niekoniecznie, może być nawet kabel
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? Bardzo rzadko
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? Niekoniecznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Może ale nie musi, bo przez dekoder mogę odtwarzać filmy.
22. Ma mieć 3D? Tak, aktywne
23. Ma mieć slot na karty SD? Nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-S? Nie, ale jak będzie miał to nie przeszkadza
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? dekoder hdmi, ewentualnie laptop hdmi
26. Jaki masz sygnał? satelita
28. Ma stać czy wisieć? stać
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość wyświetlanego obrazu, naturalne kolory, dobry odbiór kanałów o słabym bitrate albo SD
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-5, w weekend pewnie więcej
32. Sugerowana cena? max 3000

toshiby RL 963 nigdzie nie mogę znaleźć w sklepach, jest jedynie TL963 - o to chodziło ? Na zdjęciach ma srebrną ramkę :p

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Rzeczywiście 40RL 933 Toshiba. Ale do Twoich potrzeb zostałbym z matrycą matową aktywną czyli Sharp 40le830.

Do góry