TV dla dziadków, 1500 - 1800 zł

blackm

New member
Witam,

niestety sam nie oglądam telewizji, a chciałbym pomóc dziadkom w zakupie telewizora (obecnie mają jakiś bardzo stary). Byłbym wdzięczny za pomoc.

0. Brak podłączenia do internetu, a więc wszystkie gadżety i funkcje z tym związane są zbędne. Tak samo jak i różne "bajery" typu karty sd, ipla, widgety, itp. Oczywiście jeśli będą jakieś dodatkowe funkcje, to nie będzie to problemem.

1. Ma służyć w 100% do oglądania telewizji, podłączona Cyfra+ - nie wiem dokładnie ile kanałów HD, ale trochę ich jest (aby nie było również problemu z odbiorem kablówek).

2. Odległość od ekranu: 2,5 - 3,5 m, okna z prawej strony (są zasłony), pokój 4x5 m, ma być stojący.

3. Matowa matryca, 32-37 cali, rozdzielczość: 1920x1080 (?).

4. Oglądają głównie programy: rozrywkowe, sport, filmy, wolą ostry obraz, oglądają 50% w dzień i 50% w nocy.

5. Na czym najbardziej Ci zależy: spore kąty widzenia + dobre, żywe kolory.

6. Cena: 1500-1800 zł.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

blackm

New member
32 i 37 za małe? Dziakowie oglądali w marketach, ale może się nie znają. ;)

Rozumiem, że plazma do słabo zaciemnionego pokoju będzie gorsza... Hm, sam używam w monitorze matrycy IPS (Dell 2209WA) i uważam, że kąty i jakość obrazu są bardzo dobre. Niestety nie mam porównania do matryc stosowanych w telewizorach.

gosc_niedzie, podane przez Ciebie modele LCD są na matrycach IPS?

Coś czuję, że będę musiał z dziadkami przeprowadzić jeszcze dokładniejszą rozmowę odnośnie wymagań, ale na pewno bardzo ważne są kąty widzenia w poziomie.

gosc_niedzie

New member
Panasonic jest na IPS Alpha, Samsung do 37" wsadza słabsze matryce jakiegoś chińskiego producenta. Jeżeli możesz dołożyć 3stówki to ten panasonic będzie bardzo dobrym wyborem. Zresztą poczytaj test.

Ostatnia edycja:

gosc_niedzie

New member
32 i 37 za małe? Dziakowie oglądali w marketach, ale może się nie znają. ;)

Tylko nie kupujcie tv w marketach typu TESCO, czy Biedronka...
Najlepiej w RTVEUROAGD czy Saturnie jak jest dobra promocja i cena w przybliżeniu jak na ceneo, albo w sklepach internetowych. Na allegro nowe telewizory są droższe jak na ceneo.

blackm

New member
Tylko nie kupujcie tv w marketach typu TESCO, czy Biedronka...
Najlepiej w RTVEUROAGD czy Saturnie jak jest dobra promocja i cena w przybliżeniu jak na ceneo, albo w sklepach internetowych. Na allegro nowe telewizory są droższe jak na ceneo.
No tak, dlatego im pomagam, żeby nie kupili w markecie. ;)
Jeszcze tylko ich przekonać, żeby się skusili na sklep internetowy, bo na promocje czekać wieczność też nie ma sensu.

Dziękuję za pomoc, poczytam jeszcze więcej o wszystkich technologiach i dam znać jak ustalę z nimi coś więcej. :)

Pozdrawiam

PS Czy wyselekcjonowanie kilku modeli na podstawie testów w internecie i późniejsze obejrzenie ich, np. na żywo w RTVEUROAGD coś da czy może nie ma sensu "bawić się" w coś takiego? Tzn. będzie przekłamana jakość obrazu przez sygnał, oświetlenie, itd...?

Ostatnia edycja:

gosc_niedzie

New member
PS Czy wyselekcjonowanie kilku modeli na podstawie testów w internecie i późniejsze obejrzenie ich, np. na żywo w RTVEUROAGD coś da czy może nie ma sensu "bawić się" w coś takiego? Tzn. będzie przekłamana jakość obrazu przez sygnał, oświetlenie, itd...?

Sam oglądałem telewizory w RTVEUROAGD- za dużo mi to nie dało, bo na wszystkie telewizory (prócz samsungów z górnej półki- od serii D6750 gdzie leciał film z Blue-ray) podawany był bardzo słaby sygnał. Przy plazmach oświetlenie też ma duże znaczenie, oglądałem 46GT30 i obraz wydawał się mi wyprany z kolorów, obok mniejszy model 42GT30 ustawiony trochę pod innym kątem i obraz rewelacja (pewnie, gdyby nie pogłoski o buczeniu to właśnie ten model stałby teraz u mnie w mieszkaniu).
Ale tego panasonica 37E30 możesz brać w ciemno, poza trochę wyższą ceną, spełnia wszystkie twoje założenia, do tego dzięki większym niż w innych płaskich tv głośnikom, nie będziesz narzekać na słabiutki dźwięk.

Możesz zobaczyć jeszcze Philips 37PFL6606H i PHILIPS 37PFL7606K. Też na matrycy IPS.
http://www.centrumpromocji.pl/philips-philips-37pfl7606k-p-27989.html

Ostatnia edycja:

blackm

New member
Dziękuję za wszystkie porady. Jako, że dziadek często ogląda sport, to pomyślałem o plazmie, ale stwierdziłem, że telewizor ma być jak najmniej obsługowy, tzn. bez ciągłego zmieniania ustawień, martwienia się czy od 2 dni leci TVN24, itp., więc chyba pozostaje LCD z IPS. Jak sądzicie? Tylko właśnie, ten sport dziadka i seriale babci - tu chyba lepiej sprawdziłaby się plazma. Eh, ciężko dogodzić. ;)

gosc_niedzie

New member
Dziękuję za wszystkie porady. Jako, że dziadek często ogląda sport, to pomyślałem o plazmie, ale stwierdziłem, że telewizor ma być jak najmniej obsługowy, tzn. bez ciągłego zmieniania ustawień, martwienia się czy od 2 dni leci TVN24, itp., więc chyba pozostaje LCD z IPS. Jak sądzicie? Tylko właśnie, ten sport dziadka i seriale babci - tu chyba lepiej sprawdziłaby się plazma. Eh, ciężko dogodzić. ;)

Weź Panasonica 42S30- za te same pieniądze masz dobry telewizor 42". Uwierz mi, że rozmiar ma znaczenie. Ja oglądam z 1,5~2m na 40" ekranie i duży to się mi wydawał tylko przez 2-3 pierwsze dni, a przesiadłem się z 23". Teraz uważam że 40" to dla mnie absolutne minimum. W zeszłym tygodniu zakupiłem 3D okulary- efekt naprawdę super, ale najlepszy kiedy nie widać ramek tv- wtedy czuje się jakby się było w środku akcji- tylko że ja aby tego doświadczyć musiałem usiąść 30cm przed ekranem... Kolega ma plazmę Panasonica 46G15- nigdy nie widziałem u niego żadnych powidoków czy innych takich... a obraz SUPER!!! i nic nie buczy... Za LCD- obraz bardziej ostry.
Ciekawsze tanie LCD 40,42" bardzo często modele 40" są tańsze niż te same modele 37"

Ostatnia edycja:

blackm

New member
gosc_niedzie, a czy podane przez Ciebie LCD mają dobre kąty widzenia?

Kurczę, niby są 2 opcje - LCD lub plazma, ale bez doświadczenia ciężko się zdecydować. Ile ludzi, tyle opinii. Co do powidoków, to po prostu zakładam najgorszy scenariusz, bo co jeśli wypalą się loga? Dziadkowie nie mają kasy, żeby co rok wymieniać telewizor.

No i okulary 3D czy inne bajery są dla większości starszych ludzi zbędne.

don111

Banned
Co do powidoków, to po prostu zakładam najgorszy scenariusz, bo co jeśli wypalą się loga?
nawet zakładając taki scenariusz to nic się nie dzieje, takie coś jest ledwie widoczne i tylko na jednolitym tle, więc nie przeszkadza w oglądaniu
poza tym na Panasonicu to bardzo mało prawdopodobne

gosc_niedzie

New member
gosc_niedzie, a czy podane przez Ciebie LCD mają dobre kąty widzenia?

Kurczę, niby są 2 opcje - LCD lub plazma, ale bez doświadczenia ciężko się zdecydować. Ile ludzi, tyle opinii. Co do powidoków, to po prostu zakładam najgorszy scenariusz, bo co jeśli wypalą się loga? Dziadkowie nie mają kasy, żeby co rok wymieniać telewizor.

No i okulary 3D czy inne bajery są dla większości starszych ludzi zbędne.

Te LCD nie są 3D- nie ta półka cenowa. Jeżeli chodzi o kąty to to akurat (jeżeli zdecydujesz się na LCD) w RTVEUROAGD możesz sprawdzić. Ale i tak pod tym... i pod wieloma innymi względami plazma będzie najlepsza. Chyba że telewizor ma stać w bardzo jasnym pomieszczeniu albo naprzeciwko okna.
Poczytaj jeszcze tu i tu i tu i tu i tu i tu i tu albo tu
http://translate.google.pl/translat...&hs=IN6&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=ivns

Ostatnia edycja:

blackm

New member
Dziękuję za linki, część z nich już widziałem, na pewno się przydadzą.

Podsumowując, plazma ma dużo, dużo lepszą jakość obrazu i kąty widzenia, niż LCD (IPS Alpha), czy tak?

Przepraszam, że tak męczę, ale przed udaniem się z nimi do sklepu chciałbym wytłumaczyć im najważniejsze kwestie po to, aby sami mogli podjąć decyzję odnośnie tego, który z zaproponowanych przeze mnie modeli wybiorą.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oczywiście że nie. Nowe modele Panasonica LCD LED na matrycy IPS Alpha mają rewelacyjne kąty .
Przy dużej ilości godzin oglądania , poczują też dużą różnicą poboru energii.
A przecież w dzień przy dużej ilości światła LCD będą bardziej komfortowe.
Obraz jest wyraźniejszy - co dla zmęczonych latami powiek ma duże znacznie.
Nowe modele LCD też nie buczą i mają rewelacyjną płynność.

blackm

New member
Kiki, wczśniej polecałeś:
I teraz po przeanalizowaniu nie bardzo to rozumiem. Bo z tego wynika, żeby wziąć tańsze (d5000) lub droższe (e30 na ips) LCD, ale najlepiej plazmę (s30) lub LCD (TL838 ). Nie do końca pojmuję ten tok rozumowania.

PS TL838 też jest na IPS?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dobrze się wczytaj. Życie idzie na przód. A to oznacza że nowe modele które ukazały się dopiera dwa dni temu pokazują na testach extra jakość . Dlatego dobrze sobie przemyśl.
Modele Panasonica S30 i E 30 już zakończyły swój żywot.
Dostajesz w ofercie już sprawdzone i godne polecenia nowości.

Do góry