TV 75cali do salonu

xusik

New member
1. Odległość od ekranu? 4-5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Nasloneczniony pokój, ale słońce nie będzie padało bezpośrednio na telewizor + są zasłony
3. Jak duży jest pokój: ~20m
4. Preferowana technologia: LED Samsung 40cali UE40H6400
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Netflix, filmy/seriale z dysku i Youtube
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: 75% wieczorem, 25% w ciągniu dnia
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? bez światła, jedynie z możliwością podświetlenia za telezwizorem (np. taśma led)
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? nie wiem
11. Preferowana wielkość telewizora? 75
12. Preferowana marka? Samsung, LG, Phillips, Sony
13. Czego nie lubisz w telewizorach? smużenia i przycinającego się softu
14. Jakie urządzenia będą podłączone? żadne
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 100% telewizja (filmy, seriale, netflix)
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? wprost
17. Czy ważne jest wifi? tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? nie wiem, raczej nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? nie
22. Ma mieć 3D? nie
23. Ma mieć slot na karty SD? nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-S? nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI, USB
26. Jaki masz sygnał: antena na dachu
27. Nie programów HD? nie wiem
28. Ma stać czy wisieć? wisieć
29. Rozdzielczość: 4K/8k
30. Dvb-t: tak, DVB-C: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Netflix, jakoś i płynność przy 4k i aplikacja (np. netflix)
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-3 h
33. Sugerowana cena? ok. 5000 (lub okolice tej kwoty)

Słabo z takimi Tv - znalazłem LG 75UN85003 i Samsung UE75TU8072/GU75TU8079

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych warunków masz extra:
- TCL 75EP660 w programie gdzie sam wybierasz ceny.
- LG 75UN85003 w programie.
Jak będziesz niebieski masz dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł.

xusik

New member
TCL troche sie boję - rzeczywiście dają radę?

W programie i niebieski?? Mógłbyś wytłumaczyć co i jak bo nie znalazłem nic w podwieszonych tematach

Petru23

Banned
TCL troche sie boję - rzeczywiście dają radę?

W programie i niebieski?? Mógłbyś wytłumaczyć co i jak bo nie znalazłem nic w podwieszonych tematach

Czytając komentarze użytkowników choćby na tym forum - nie, nie daje rady że względu na kulawy soft. Tcl jest jak Xiaomi, tanio, niby dobrze ale soft mają spierdzielony i są same problemy z tym.

I potrzebujesz czegoś, co dobrze przeskaluje Ci sygnał do 4k przy takim rozmiarze, żebys nie widział braków w obróbce. Te tv które wymieniłeś to podstawowe modele, gdzie cenę robi rozmiar. Poszukałbym czego sensownego ale mniejszego, jakieś 65".
Swietnie skaluje i daje rade z ruchem 65gx830 Panasonica, matryca 60hz na poziomie podstawowych 120hz. I szukaj tv z judder free, bo klatkujacego filmu nir da się oglądać. Wpisz sobie w Google klatkujace filmy to sobie poczytasz, jak tv za nieźle pieniądze nie ogarniają filmów 24fps i nie da się ich oglądać. Czy to w TV czy netflix.

aha, ten Panas jako jedyny poradził sobie z sygnałem z naziemnej tv, reszta nie dała rady. Bolek i Lolek z TVP abc wyglądał świetnie. Sony, philipsy, samsungi to plama pixeli goniąca kolejną plamę.

Ostatnia edycja:

xusik

New member
Hmm no właśnie z tym 65 cali przy wielkości salonu wygląda słabo - odległość od kanapy też nie pomaga stąd wniosek, że musi być jednak 75cali

Po grzebaniu, wygląda na to, że wygrywa LG 75UN85003. Ma ktoś doświadczenie z tym modelem? Ewentualnie coś lepszego?

Petru23

Banned
Wybacz, chyba pomyliłem wątki i bylem przekonany o 2-3m. Co nie zmienia faktu, że w tym rozmiarze i cenie może być ciężko o coś sensownego.
Poszukaj po outletach marketowych, wyprzedają magazyny i za sprzęty fabrycznie zapakowane ze spora zniżka. Mnie uciekł Panas 58 za 2550 z 3000zl, w znaczeniu ze zadzwonili, iż się sprzedał dzień w sensniej a system nie zaktualizowal dostępności. W expert są jakieś duże egz Sony

Paździoch1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pamiętajcie że DVB-T przechodzi na nowy system nadawania od pierwszej połowy 2022 roku i programy SD przejdą do HD więc jakość się polepszy.
Sprawdź czy nowy telewizor ma DVB-T2, HEVC, AC-4, HbbTV 2.0.1

I jeszcze jedno, jak chciałbyś stworzyć listę ulubioną kanałów naziemno-satelitarną to tylko w Philipsie, w innych się nie da.

Petru23

Banned
Pamiętajcie że DVB-T przechodzi na nowy system nadawania od pierwszej połowy 2022 roku i programy SD przejdą do HD więc jakość się polepszy.
Sprawdź czy nowy telewizor ma DVB-T2, HEVC, AC-4, HbbTV 2.0.1

I jeszcze jedno, jak chciałbyś stworzyć listę ulubioną kanałów naziemno-satelitarną to tylko w Philipsie, w innych się nie da.

O, fajnie. Oby zakupiony dziś philips doczekał tych czasów ;)
A i z tą listą to myślę, że przesądza ona o Philipsie. Walić obraz, walić skalowanie na taki rozmiar. Walić płynność ruchu na 75" matrycy. Walić równomierność i jakość podświetlania. Ważne, żeby lista programów była :shock:

W tym wątku masz namiar na 65xh90 od Sony poniżej 5 tyś pln. To imo zamyka temat
http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/147538-tv-led-salon-65-75-netflix-5000-zl-4.html

Ostatnia edycja:
Do góry