TV ~65" do pokoju 4-5k

tom_91

New member
Jakieś 5 lat temu doradziliście mi dwa świetne tv do domu Samsung UE46ES6100 i Philips 46PFL5007. Philips okazał się lepszy od Samsunga :) nadeszła pora na zmianę na coś większego. Budżet jak w temacie czyli 4000-5000. 3d jest nieistotne. Ma być 4k ale to chyba standard? Nie jestem na bierząco i nie wiem jak aktualnie wyglądają oprogramowania w tv ale z oprogramowania Samsunga nie byłem zadowolony. Tak samo z pilota. Philips wygrywał pod każdym względem z Samsungiem dlatego na wstępnie trochę Samsungi odrzucam.

Co jest warte uwagi? :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Żeby nie było gorzej :
- TCL 65S7906 za 4799 zł
- Hitachi 65HZT663 za 4850 zł
- Hitachi 55HK6 za 5250 zł
- Thomson 55UC6406 4950 zł
- TCl 55P6046 za 4950 zł

tom_91

New member
Dzięki za pierwsze propozycje :)
Mały update bo zwiększam budżet do 6k jeżeli tv będzie mieć Android TV.
Zastanawiam się też czy warto pchać się***w 4k ponieważ i tak TV będzie wykorzystywany głownie do oglądania telewizji z nc+ i to z odległości koło 4m.
Co myślicie o SONY KDL-65W855C? Tu jest właśnie FHD ale można go dostać za 5k.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Szczególnie przy ekranach 65" to różnica na materiałach natywnych 4K to prawdziwy opad szczęki. Jeśli zwiększasz budżet to bierz już Philipsa 65PUS6521 - 4K, 100Hz, HDR, VP9, matryca VA, 10 Bit.
Jak będziesz niebieski to 6499 zł z kalibracją profesjonalną gratis.
Na inne kasy niestety nie wystarczy.
Te co podałem też możesz śmiało b5rać pod uwagę.

strazakp

Banned
Dzięki za pierwsze propozycje :)
Mały update bo zwiększam budżet do 6k jeżeli tv będzie mieć Android TV.
Zastanawiam się też czy warto pchać się***w 4k ponieważ i tak TV będzie wykorzystywany głownie do oglądania telewizji z nc+ i to z odległości koło 4m.
Co myślicie o SONY KDL-65W855C? Tu jest właśnie FHD ale można go dostać za 5k.
Wg mnie to bardzo dobry wybór jezeli chcesz mieć tak duży tv. Cena jest bdb i pewnie lepsza nie będzie bo wczesniej ten model zniknie. Bierz go!

strazakp

Banned
Wg mnie to bardzo dobry wybór jezeli chcesz mieć tak duży tv. Cena jest bdb i pewnie lepsza nie będzie bo wczesniej ten model zniknie. Bierz go!
Kiki proponuje ci Philipsa który kosztuje o 1500zl drożej. Musisz sie zastanowić czy chcesz aż tyle dopłacać do rzeczy których pewnie nie wykorzystasz...

strazakp

Banned
Za ile lat będziesz wymieniał ten telewizor ?
Moje ulubione pytanie na tym forum :)

Ja kupiłem Sony na kilka lat a zepsuł się po 3 tygodniach.
Czy można dziś założyć sobie czas na jaki się kupuje TV???? Wg mnie ciężko. Ja kupując kilka dni temu nowy TV założyłem sobie mieć go przynajmniej 4-5 lat ale nie wyklucza że będzie to krócej (bo albo padnie albo będę miał jakiś mega zastrzyk kasy to kupię większy) albo dłużej (bo będzie mi służył jak mój Samsung kupiony 9 lat temu i dziś już wisi w sypialni i dalej cieszy).
Powszechne 4K w programach telewizyjnych to przyszłość wg mnie jeszcze kilku lat.
Ten Sony 65w855 jest fajny bo duży a kolega będzie oglądał z 4m więc fullhd jest spoko. Poza tym ma androida i wygląda dobrze więc wg w takiej cenie to super wybór. Dokładanie wg mnie do Philipsa 1500zl dla ambilighta i może czegoś jeszcze jest bez sensu.
Można by jeszcze brać pod uwagę tcl 65p6046 który jest trochę droższy, ma 4K ale 50Hz. Myślę że jednak Sony będzie lepszy i jeszcze kasy zostanie w kieszeni.

tom_91

New member
poprzedni wymieniam po 5 latach i to ze względu na rozmiar więc wnioskuję (bo konkretnych planów brak), że ten raczej ma być minimum na 5 lat bo i tak do tego pokoju większy chyba juz nie będzie mieć sensu. Nie jest to pokój tylko i wyłącznie pod oglądanie filmów.

@edit
Co do Philipsa - byłbym w stanie tyle wydać gdyby był to Android TV. Wyjaśnię dlaczego bo powód może nie być oczywisty :) Nie chodzi tylko i wyłącznie o oprogramowanie. Niemniej jednak Android pewnie daje dużo większe możliwości ale tak czy inaczej rzadko korzystamy ze wszelkich funkcji Smart TV dlatego nie jest to priorytetowe. Chodzi o to, że jestem programistą Android i mam własną działalność. Taki sprzęt mógłbym wrzucić w koszty i odliczyć podatek VAT a przy tych kwotach jest to sporo ponad 1000zł do przodu :)

@edit 2
woo nie wiem jak ja to sprawdziłem ale to jest przecież Android TV :) więc wszystko gra :)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak to jest modele z Androidem.
W klasie cenowej lepszego nie kupisz. A zakup na dłużej więc wybór i 4K i 100Hz jak najbardziej uzasadniony.

strazakp

Banned
poprzedni wymieniam po 5 latach i to ze względu na rozmiar więc wnioskuję (bo konkretnych planów brak), że ten raczej ma być minimum na 5 lat bo i tak do tego pokoju większy chyba juz nie będzie mieć sensu. Nie jest to pokój tylko i wyłącznie pod oglądanie filmów.

@edit
Co do Philipsa - byłbym w stanie tyle wydać gdyby był to Android TV. Wyjaśnię dlaczego bo powód może nie być oczywisty :) Nie chodzi tylko i wyłącznie o oprogramowanie. Niemniej jednak Android pewnie daje dużo większe możliwości ale tak czy inaczej rzadko korzystamy ze wszelkich funkcji Smart TV dlatego nie jest to priorytetowe. Chodzi o to, że jestem programistą Android i mam własną działalność. Taki sprzęt mógłbym wrzucić w koszty i odliczyć podatek VAT a przy tych kwotach jest to sporo ponad 1000zł do przodu :)

@edit 2
woo nie wiem jak ja to sprawdziłem ale to jest przecież Android TV :) więc wszystko gra :)

Sony 65w855 tez ma Androida!!!

tom_91

New member
Sony 65w855 tez ma Androida!!!

Prawda. Jeszczę muszę to przemyśleć, chociaż 4k kusi bardzo :)

@kiki
Stałem się niebieski :)
Możesz powiedzieć na czym polega kalibracja i jak uzyskać promocyjne ceny? Chyba, że gdzieś wszystko jest wyjaśnione na forum to link wystarczy bo może jestem ślepy.

Ostatnia edycja:
Do góry