TV 65 cali do 5000zł

tonqu

New member
Witam

szukam tv do nowego salonu.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 24 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? niecałe 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost i bokiem, kąty są bardzo ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? duże okno tarasowe po lewej stronie .
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL-37EX500
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Android (ale nie koniecznie )
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: cyfrowy polsat, netflix, hbo go
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? dekoder, jakieś audio w przyszości
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 7
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, Discovery itp, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? sporadycznie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 65
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? mulący system
19. Preferencje co do marki ? sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5-5,5k
22. Czy telewizor weźmiesz na firmę? nie
23. Czy ma mieć smart TV? nie musi

moim faworytem był SONY BRAVIA KD-65XF9005, ale doczytałem że ma słabe kąty widzenia, a na tym mi zależy, ponieważ w salonie będą trzy sofy, jedna od frontu i dwie po bokach. zależ mi też na tym żeby telewizor nie zamulał. nie wyobrażam sobie sytuacji, że czekam 3 sekundy aż przełączy mi się program. z tego powodu swojego czasu zmieniłem nc+ na cyfrowy polsat. dekoder nc+ strasznie mulił. jestem w stanie trochę dorzucić jeżeli warto. ewentualnie mogę poczekać na jakąś promocję.

radoskur

New member
Matryce VA mają to do siebie że kąty boczne będą słabsze. Z drugiej strony matryce IPS gorzej radzą sobie z czernią - szczególnie widać to wieczorem. Chociaż dzisiejsze IPS-y z wygaszaniem lokalnym matrycy na pewno lepiej w nocy świecą niż to co masz obecnie.

Jeżeli matryca IPS Ci nie przeszkadza to chociaż rozważ LG 65SM9010
- pełne wsparcie HDMI 2.1 wraz pełnym eARC
- pełne wsparcie dla nowych konsol Xbox oraz PS5 które wyjdą pod koniec roku
- odczytuje i przekazuje audio Dolby Atmos i DTS X na posiadające ich obsługę amplitunery i soundbary
- matryce IPS poniekąd w dzień "świecą" lepiej niż VA. Policz ile będziesz oglądać TV w jasnym pomieszczeniu a ile w całkowitej ciemności
- WebOS od LG jest uwżany za najlepszy system Smart TV (chociaż mi to akurat obojętne - miałem styczność z Android i Tizen - dla mnie wszystkie są akceptowalne).

Sony który opisałeś to też bardzo dobry model.

W tej klasie cenowej jest jeszcze seria Q70 od Samsunga jednakże nie wspiera Dolby Atmos ani DTS X - co dla mnie całkowicie dyskwalifikuje ten telewizor jako odtwarzacz filmów z dysków zewnętrznych.

Co do OLED zdania wyrobionego nie mam - nie wiem czy w tym rozmiarze i cenie coś znajdziesz.

Wszystkie te 3 TV (Sony / LG / Samsung) mają matryce z natywnym 120hz co moim skromny zdaniem jest na + podczas oglądania sportu oraz przyda się gdy będziesz korzystać z konsoli do gier przyszłej generacji.

Ostatnia edycja:

cezar49

New member
Głupie pytanie , A jak to jest z tymi matrycami 100/120hz ? Czy jeżeli auto motion plus w Samsungu jest wyłączony to tv działą na 100/120hz ?

SLAV7

New member
Bez reklam
Masz teraz w NEONET SAMSUNG-a 65Q80R za 5700 ze specjalną powłoką poprawiającą kąty. Świetny TV tylko bez Dolby Vision. Jeśli nie to LG 65SM9010 będzie też dobrym wyborem. Ewentualnie jeszcze lepszy 65SM9800 za 5800.

VectorOPC

New member
Ja dzisiaj zamówiłem 65Q80R. W jednym ze sklepów jest w cenie 5790 + karta rabatowa na kolejne zakupy o wartości 500zł. Promocja chyba tylko dzisiaj. Wydaje mi się, że w cenie 5300 jest to warta rozważenia opcja.

Do góry