TV 65-75 do 5 tyś.

marikak97

Member
Szukam tv 65 ,75 cali do salonu.Cena do 5 k,Z parciem bardziej na 75 cali...Tv ma służyc do normalnego ogladania telewizji.....

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ok. ALe jaki masz teraz telewizor ?
Jaką masz odległość od ekranu ?
Naczym Ci najbardziej zależy ?

omnia

New member
W dobrej cenie jest teraz Philips 70PUS8535, niestety 75 calowe nie widzę by były dostępne w sklepach (może kiki ma). Ale najlepiej jak wypełnisz ankietę, w której zobaczymy na czym Ci najbardziej zależy, jw. zresztą.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Najpierw odpowiedz proszę na pytania, będzie wiadomo jakie potrzeby ma spełniać oprócz wielkości.

obcy74

New member
Podłączę się pod temat, bo mój 6-letni OLED dogorywa.
Niestety wypalił się pasek informacyjny, a wczoraj znienacka pojawił się pionowy świecący tęczowymi kolorami pionowy pasek na 1 pixel.

Najpierw ankieta:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Będzie wisiał
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna z prawego boku, ale mam zaciemniające rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 55 EG910
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Android, tuner DVB, gniazdo CI+, DLNA, WiFi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Cyfrowy Polsat przez moduł CI+, 2160p z USB; Blu-Ray+DVD z odtwarzacza BD; materiał 1080p przez WiFi
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? antena satelitarna, Amplituner przez światło (lub HDMI)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? news, Netflix, Koncerty; filmy, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? całą dobę
17. Preferencje co do wielkości? 65+
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? długie uruchamianie
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? może mieć
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500 zł
22. Jak często wymieniasz TV? jak muszę

Absolutnie doceniam zalety OLED, jednak pomimo świadomości jego wad nie udało się uniknąć wypalenia i to znacznie szybciej niż myślałem. Myślę, że dam szansę nowoczesnemu LCD.

Proszę o propozycje

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
marikak97
Sięgałbym zdecydowanie po 75":
- LG 75Nano 793 za 4899
Jeśli masz na dopłatę to
- Philips 75PUS8505 z ambilightem za 5399 zł
Dla niebieskich dodatkowo z pakietem gratisów o wartości 500 zł .

agricola

New member
Obcy - może Philips serii 9?

Ponadto nowocześniejsze OLEDy jednak nie wypalają się już tak łatwo, a są dostępne w naprawdę dobrych cenach. Z drugiej strony rozumiem jednak uprzedzenie. :)

kola01

Well-known member
Bez reklam
Obcy - może Philips serii 9?

Ponadto nowocześniejsze OLEDy jednak nie wypalają się już tak łatwo, a są dostępne w naprawdę dobrych cenach. Z drugiej strony rozumiem jednak uprzedzenie. :)

Technologia produkowania matryc OLED nie zmieniła się a te pseudo zabezpieczenia w samych TV jedynie nieco pudrują problem. Jasność matryc OLED też jest z roku na rok coraz większa (może kiedyś dogonią LCD), co oczywiście drastycznie przyśpiesza wypalanie. Ostateczny efekt jest taki, że współczesne OLEDY wypalają się w podobnym czasie co modele sprzed 7-8 lat.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie mam Oleda jeszcze 8 lat , to nie wiem.
Ale poprzednie oledy miałem po 3-4 lata i nie pudrując nie było powidoków.
Teraz mam ostatnie i też nie ma.
Nowe mini Ledy LG - też graja świetnie . Właśnie testujemy.

obcy74

New member
Fakt jest taki, że jednak to wypalenie się pojawiło. Absolutnie doceniam super jakość obrazu OLED, ale jednak ta wada jest bezdyskusyjna i ta technologia po prostu się nie nadaje do statycznych obrazów.
Jako ciekawostkę dodam, że właśnie mój syn pokazał mi wypalone piktogramy z Instagramu na swoim Xiaomi MIX3 :)
Zapewne będę za nim tęsknił, ale moim kolejnym telewizorem nie będzie OLED.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Teraz jest już 7 zabezpieczeń .
Dopkładając własne można się ustrzec powidoków .
Widać są różne preferencje.
JA zostanę z Oled TV .

agricola

New member
Technologia produkowania matryc OLED nie zmieniła się a te pseudo zabezpieczenia w samych TV jedynie nieco pudrują problem. Jasność matryc OLED też jest z roku na rok coraz większa (może kiedyś dogonią LCD), co oczywiście drastycznie przyśpiesza wypalanie. Ostateczny efekt jest taki, że współczesne OLEDY wypalają się w podobnym czasie co modele sprzed 7-8 lat.

Nie widzę, że by ludzie zgłaszali na forum usterki tak jak miało to miejsce w przypadku starszych telewizorów OLED. Więc pudrowanie problemu to chyba mało powiedziane. ;)

Do góry