TV 65" ~3000zł

Dysonans

New member
Cześć wszystkim! To mój pierwszy post tutaj, ale odwiedzam wasze forum od lat, za każdym razem kiedy potrzebuję zorientować się w rynku HDTV ;). Ostatnio znajoma podesłała mi ofertę z Xiaomi 4S 65" którego rozważa jej tata. Przeszperałem trochę wątków, w zasadzie zdziwiło mnie że jest tak szeroki wybór telewizorów o tej przekątnej w budżecie 2500-3000zł. Samo Xiaomi ma dosyć dobre opinie w necie, ale widzę że polecano tutaj choćby TCLa 65C615, nieco droższy ale mieści się w budżecie... Aczkolwiek nie powiem, trochę przytłoczyła mnie ilość informacji i opcji :p więc poleciłem wypełnić standardowy forumowy szablon, może coś podpowiecie. A może po prostu zaufać Xiaomi?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4-5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Dwie
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Tak i tak
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Od południa, tv bokiem do okna
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung 55'
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Nic specjalnego
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kabel antenowy
10. Jakie urządzenia? DVD kabel euro
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 8
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Preferencje co do marki? Panasonic albo Sony albo Sharp
17. Preferencje co do wielkości? 65'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? -
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000zl
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Około 5 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak, YouTube, Netflix

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Dysonans

New member
Hmm, propozycje ciekawe, niemniej nie jestem do końca przekonany czy trafne akurat w tym wypadku. TCL wygląda fajnie, jednak obawiam się że budżet nie pozwoli na ten model - to jednak telewizor kosztujący bliżej czterech niż trzech tysięcy, a zatem ponad tysiąc więcej niż Xiaomi będący punktem wyjścia. Wolałbym pozostać przy okolicach trzech tysięcy, wiadomo, stówę czy dwie można dołożyć jeśli będzie rzeczywiście warto. Wobec tego może podany przeze mnie niższy model byłby optymalnym kompromisem? Co do Philipsa to na pewno zyskuje ze względu na Ambilight, przy czym tutaj niestety wielkość będzie minusem - mimo wszystko przesiadka z 55 na 58 to nie taki przeskok jak 65 cali, szczególnie że przy tych 4-5 metrach odległości te 65 nie wydaje mi się przesadzone (ale mogę się mylić, największy TV w domu mam właśnie 55" ;)). Z kolei o ile dobrze pamiętam z wertowania wątków przed założeniem tego Philips 65" w tym budżecie ma matrycę IPS która może być fajna do grania, ale średnia do filmów - chyba że coś mylę, ciężko mi to szybko zweryfikować na telefonie.

Także sam nie wiem a chciałbym doradzić dobrze, może ktoś jeszcze ma jakieś sugestie albo stał przed podobnym wyborem jeśli chodzi o budżet ostatnio?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz dużą odległość - brałbym 65" .
jeśli zostajesz przy 3 tyś - Philips 65PUS7805 , masz z ambilightem.
Do grania też będzie wystarczający za 2850 zł /Jak będziesz niebieski masz dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł .

Dysonans

New member
No tak, tylko czy tam wspomniana matryca IPS nie będzie miała wyraźnie gorszej czerni/kontrastu? Bo czytałem takie opinie. Grane na nim nie będzie, więc jeśli konkurencja oferuje lepsze odwzorowanie barw to chyba lepiej iść w tą stronę. Chociaż Ambilight spoko sprawa. Także w zasadzie pytanie jak wypadnie na tle tego TCLa 65C615.

Co do oferty to dziękuję, na pewno jest ciekawa, póki co jednak ograniczę się do poszukiwania optymalnego modelu. Może kiedyś, kiedy w końcu zbiorę się do wymiany nieśmiertelnej Toshiby skorzystam z tego programu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sugerował bym spojrzeć na własne oczy.
W dzień nie zobaczysz różnic bo jest jasno, ale w mocy też nie bo masz ambilight.
Sięgałbym w tej klasie po Philipsa !

Do góry