TV 60 cali - Sony/Sharp/ ?

sotomiak

New member
Witam,

zaczynam szukać TV do salonu ok 22m2, ale odległość miedzy kanapa, a tv będzie ok 3,5m.

TV zapewne będę kupował na samym końcu wykańczania mieszkania czyli koło września/października 2015, więc mam chwilę czasu.

Zastanawiam się nad sensem kupowania TV 4K, bo nie ma programów, nie ma filmów, a PS4 nawet nie obsługuje tego, wiec po co. Trochę za wcześnie na to moim zdaniem czy sie mylę ?

Byłem w Saturnie i wpadł mi w oko Sony KDL60W605 (dalsze oznaczenie ma znaczenie? BBAEP?) , ale sprzedawca namawiał mnie na stojący obok Sony KDL 60W855 BBAEP - podobno lepsza matrycę miał oraz 3D.

Wiem, że polecacie też Sharp 60 UQ10 i jakieś Panasonic ? Nie lubię Samsungów....
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/...trosci-wiecej-dokladnosci-wiecej-radosci.html

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
22m2

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
ok 3.5m

3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
2-3

4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
Na wprost

5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
wisieć/stać - jeszccze nie zdecydowałem

6.Jak słońce świeci w pokoju ?
okna w mieszkaniu są na zachód, a TV będzie wisiał tak jakby na południowej ścianie (ale będę miał pewnie rolety/zasłony)

7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Sony Bravia 46Z4500 (bardzo fajny telewizor, ale już trochę leciwy i gruby)

8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Bardzo dobry obraz, połączenie widi to dobry pomysł zamiast HDMI?

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
Cyfrowy

10.Jakie urządzenia ?
N-ka bądź, Vectra, PS3 potem PS4, kino domowe LG

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
1-4 h

12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
brak preferencji

13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
filmy akcji, thriller, dramaty, komedie, przyrodnicze, rozrywkowe

14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Nie jest to piorytet.

15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak 50%

16.Preferencje co do marki ?
Sony, bo mam TV Sony i jestem zadowolony, ale jestem otwarty na propozycje.

17.Preferencje co do wielkości ?
60 cali .... zdecydowanie wole 60 niż 55.

18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
---

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
wieczorami, czasem w dzień

20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
5 tysięcy - 7 tysięcy (max, którego nie chce płacić)

21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Nie musi , bo i tak raczej bym z tego nie korzystał (3D to mogę sobie do kina skoczyć)

To taka krótka charakterystyka czego szukam, będę wdzięczy za wszelkie sugestie i pomysły.

Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Twoich potrzeb :
- Sharp 60 UQ 10 z matrycą natywną 200 HZ - jedyny taki w tej klasie i nie tylko za 5500 zł z kalibracją
- Panasonic 60 AS650 za 5199 zł z kalibracją
- Philips 65PFS7559 za 6899 zł zł z kalibracją
Tyle że musisz być zalogowany w klubie HDTV .

sotomiak

New member
Witam,

i o to chodzi, że się trochę naczytałem opinii nawet na Euroagd, że Sharp jest bardzo polecany na "znanym forum" dotyczącym TV itd, że jest oh i ach , a tak naprawdę, nie porywa i stąd moje obawy czy nie warto kupić Sony KDL60W605 (bez 3D i skalowania do 4K) w cenie 4599 zł.

czy ktoś posiada Sharpa 60 UQ 10i porównywał z Sonym - czy można tego Sharpa zobaczyć gdzieś na żywo w Warszawie/okolicach Warszawy ?

P.S. Zalogowanie w klubie HDTV związane jest z wykupem rocznego abonamentu/krótszy okres ?

Pozdrawiam

Artur

RHJG

New member
Bez reklam
Witam masz racje kol. sotomiak,moim zdaniem ten Sony KDL60W605 będzie bardzo dobry do Twoich potrzeb.Tym bardziej,że już masz Sony, będzie łatwiej się dogadać z TV.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Możesz się zalogować w klubie na miesiąc - Twój wybór.
Sharp jako jedyny jest na matrycy natywnej 200Hz.
Mam w domu i wybrałem bo obraz ma rewelacyjny.
Mam też dużo okien i nie muszę ich wreszcie zasłaniać.

Sony ma extra model 65W855 ale za dopłatą.

sotomiak

New member
Witam,

no właśnie cały czas się waham między Sony a Sharpem. Wiem, że Sony (60W605B - bez 3D = 4599 zł i 60W855B - z 3D = 5299 zł) tez jest na matrycy Sharpa (natywna?) ? Mnie interesują tylko 60calowe TV, bo wiem, że większy 65W855 C już będzie za duży (ok 3m odległości między kanapą, a TV).

Ale nie powiem, bo ten Sharp kusi - czy istniała by szansa, bo wykupieniu abonamentu HDTV żeby prezentacje zrobić w dom (płatna prezentacja czy darmowa?) tego Sharpa i Sony ? czy Sony tez macie w swojej ofercie i w jakiej cenie jak coś ?

I czy za dokonanie zakupu przez was Sharpa/Sony możliwe jest wystawienie FV ?

czy ewentualnie mogę podjechać gdzieś i zobaczyć tego Sharpa na żywo ?

Pozdrawiam

sotomiak

New member
Panowie, ale Sony 65W855C kosztuje już ponad 7350zł ... tyle niestety nie mogę przeznaczyć na TV. jednak koszt wykończenia mieszkania trochę mnie przerósł :(

Uważam, że 5500 zł-6000 zł to absolutny max, a najchętniej koło 5.000 zł.

Ale dalej stoję przed decyzją i na razie brak perspektyw na porównanie na żywo Sharpa (60UQ10) i Sony (60W605B / 60W855B)

???

sotomiak

New member
Witam,

Kiki napisałem do Pana wiadomość na FaceBooku (nie mogłem tego zrobić za pomocą HDTV - problem z AIM). Powinna trafić do folderu inne. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź. Nazywam się Artur Sotomski.

Do góry