Tv 60 cali prosba o pomoc

bido

New member
hej :) jestem nowy wiec nie bijcie :)

Nie wiem czy kupic mniejszy tv 55 cali ale 4k czy wiekszy ale fullhd?

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
23m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
od 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
prosto
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
wisiec
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
raczej dosc ciemno :)
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
LG 42LG5000 jestem z niego mega zadowlony, tak naprawde nowy tv musialby byc tylko wiekszy no i odtwarzac np. filmy z dysku przenosnego. Do tej pory uzywalem laptopa podlaczonego do Tv, ale wiadomo fullhd czasem przymula.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Tak naprawde sam nie wiem, chcialbym miec troche bajerow, ale nie bardzo wiem czy w ogole bede z nich korzystal. Na bank fajnie by bylo miec opcje wymienany filmow, zdjec itp ze smartfona albo tabletu bezposrednio na tv.
2ga rzecz ps4 bedzie podlaczony do tego telewizora.Spoko by bylo jakby mial wifi.
Nie jestem przekonany czy potrzebuje 3d, chyba nie.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
upc hd
Jakie urządzenia ?
Zestaw Kina domowego, ps4, laptop (chociaz wolalbym nie)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
4
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
do tej pory mialem matowa i byla spoko
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
no tu nie wiem, czy jest to w ogole wygodne i potrzebne. Na codzien mam tablet ktory lezy w duzym pokoju watpie, zeby tv go zastapil, ale moze sie myle
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak, z tym ze nie wiem ile godzin dziennie, ale nie ukrywam ze glownie gram na tv, albo zona oglada seriale :D
16.Preferencje co do marki ?
wszystko jedno, moze byc samsung moze byc lg
17.Preferencje co do wielkości ?
55-60, z tym ze wolalbym 60 cali i tego wlasnie szukam, mimo ze wybor jest ograniczony(moze i lepiej)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
nie wiem
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
chcialbym wydac max 4,5-5k, z tym ze nie ukrywam ze wolalbym wydac jaknajmniej jezeli jest to mozliwe.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
może, ale nie musi.

UE60H6200 poki co zastanawialem sie nad tym telewizorem, ale ma on bardzo duzo bejerow. No ale tez jest duzo opinii na jego temat, dlatego sie nad nim zastanawiam.
Patrzylem tez na Sharp LC60LE652E/Sharp LC-60LE740E

Ostatnia edycja:

bido

New member
"Ale po co Ci stare skoro nowe 60UQ 10 są za 5300 zł i to z kalibracją ."

Kiki - no wiem, ale bylem ostatnio w sklepie i mnie gosc nastraszyl ze niby te nowe sharpy sa be, bo zostaly kupione przez jakias kiepska firme... wiec sam nie wiem, pewnie to bzdury :)

RHJG - no wlasnie sie zastawialem glownie nad tym samsungiem, ale tego soniacza tez widzialem :) glownie sie zastanawiam jaka jest roznica miedzy 4k a fullhd. Czy warto np. kupic mniejszy a 4k czy wiekszy full hd? jaka jest roznica? czy jest mocno widoczna?
I czy duzo uzywacie smart tv?

inuictus

Member
@bido
W tym budżecie zdecydowanie bym odpuścił modele 4K bo (moim zdaniem) i tak tego nie wykorzystasz, a będą one gorsze od Full HD (w tym samym budżecie). Ja też zastanawiałem się nad wyborem pomiędzy Samsungiem 60h6200 a Sony 60w605 (z racji ceny do 5k i 60"), ale wybrałem Philipsa 55PFS8209 trochę przez ambilight i (niby) lepszą jakość obrazu.

Na chwilę obecną nie wiem czy raz jeszcze bym tak wybrał bo Philips poszedł do serwisu z powodu białej plamy w lewym dolnym rogu (nierównomierne podświetlenie), więc ciężko coś więcej powiedzieć czy był to dobry wybór. Wydaje mi się że gdybym teraz znów miał te 5000 zł wziąłbym 60H6200 (bo zawsze byłem zadowolony z Samsungów).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale te co napisałem są jeszcze made in Japan , więc nic się nie zmieniło.
Ale 4 K to rygory z odległością , materiałami natywnymi i kosztem końcowym. Na dziś zostałbym z FullHd.

bido

New member
dzieki wielkie :) jeszcze rzuce okiem na tego sharpa i dam znaka co wybralem :) ale mowiac szczerze coraz bardziej sie sklaniam ku temu samsungowi

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sharp jako jedyny jest na matrycy natywnej 200Hz.
Teraz już nie będzie takich telewizorów w takiej klasie.

bido

New member
sorki za pytanie (nie znam sie za bardzo), ale co daje 200 mhz? ostrzejszy obraz w ruchu? wiesz z tego co patrzylem to ten sharp kosztuje 6000zl wiec musialbym dolozyc prawie 2k, nie wiem czy warto.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dokładnie kosztuje dla niebieskich 5,3 tyś zł z kalibracją.
Właśnie to chodzi, że ostrzejszy obraz w ruchu.

Do góry