TV 55-60 cali, 7tys

bigul

New member
Witam obecnie posiadam starego Sony KDL-46X3500 i muszę przyznać, że się zawiodłem troche na nim. Raz padł jakiś moduł HDMI, który wymieniono na gwarancji a potem już ponoć padła cała płyta gł.
TV działa lecz nie zawsze się załaczy, nie da się skakać pomiędzy złączami bo się "zacina" czarny ekran i koniec.
Ale mniejsza z tym. Planuje kupno telewizora raczej LCD LED chociaż to jeszcze nie jest w 100% przesądzone
1. Odległość od ekranu: 4-5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju:Bardzo dużo sporych okien w salonie więc słońce praktycznie zależy od dnia może atakować tv z każdej strony.
4. Preferowana technologia: LED,
5. Jaki masz obecnie telewizor: SONY KLD 46x3500
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, filmy, informacje, DVB-T, DVB-S
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnia/wieczory
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: wyraźny.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: z tego co wyczytałem na forum matowa chyba lepsza na te warunki oświetleniowe ale to już wole się was poradzić
11. Preferowana wielkość telewizora: 55-60
12. Preferowana marka: Nie mam zachcianek w tym temacie, myślałem o Samsung Smart TV lub Sharp.
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabych kątów widzenia, wolnego przełączania pomiędzy kanałami, wolnego włączania.
14. Jakie urządzenia będą podłączone: turbodekoder n, dvd, czasami laptop-usb
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 100% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: również z kątów bocznych, preferowane dobre kąty widzenia dla telewizora.
17. Czy ważne jest wifi: zalezalo by mi na tej opcji.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie koniecznie, moze youtube
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: sporadycznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: sporadycznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: nie interesuje mnie zbytnio ta opcja zalezy mi na dobrym tv bez jakis przereklamowanych bajerow.
23. Ma mieć slot na karty SD: moze miec
24. Ma mieć tuner: raczej nie ponieważ korzystam z dekokdera N
26. Jaki masz sygnał: mam dekoder więc chyba ten "lepszy"
27. Ile programów HD: kilka lub kilkanaście.
28. Ma stać czy wisieć: wisiec ok 70 cm nad ziemia
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: tak,
31. Na czym najbardziej Ci zależy: duża paleta kolorow, czern, idealny obraz, ostrość, brak smużenia, wifi, youtube, ladny desing
33. Sugerowana cena:eek:k 7tys zł oczywiście jak by było coś na prawde godnego polecenia nie co drożej to ew można coś nadszarpnąć budżet

Z gory dziekuje!

Ostatnia edycja:

Krzysiek1024

New member
Jeżeli masz możliwość dorzucić jeszcze kasy to ja na Twoim miejscu bym dorzucił od razu. Kupno takiego olbrzyma to i za taką kasę to poważna sprawa. Po dorzuceniu proponuję LG 55LM960S lub Sony KDL-40HX800. Natomiast do 7tys. Toshiba 55WL863G,Samsung UE-55ES6990, LG 55LM760S

bigul

New member
Ten pananosnic tutaj chyba najlepsze noty zebrał z tych co podałeś telewizorów.
Czy tak faktycznie jest?

I mam pytanie czy warto jest czekać jakiś czas oczywiście mowa o paru miesięcach na jakąś rewolucyjną nowinke technologiczną co bedzie miala spore znaczenie?
Mowi sie ostatnio o jakiś innych rozdzielczosciach itp ale nie wiem czy to są "newsy" i faktycznie tehcnologiczne nowinki na ktore warto zwracac uwage

Karpaj

New member
Bez reklam
Istnieje mała szansa że Toshiba zapowie linie na 2013 roku wprowadzając układ z Ultra HD i 3d bez okularów w cenie w okolicach 8-9k.
Ale jeśli nie - to ew. możesz pomyśleć nad oczekiwaniem na jakiś telewizorek z Ultra HD - bo to jedyna "pewna" rewolucja w 2013roku. Bo OLED pewnie znowu będzie przełożony.

bigul

New member
Ale czy to jest coś co wprowadzi gigantyczną przepaść miedzy tym HD co jest teraz a co ma być czyli UltraHD? Lub te OLED
3D akurat mnie mniej interesuje

Karpaj

New member
Bez reklam
Czy Ultra HD robi różnice? Może nie przy zwykłym sygnale z tv. Ale przy sygnale full hd z blu-raya już tak - mamy 4x więcej pikseli którymi tv jest w stanie sterować. A największe wrażenie robi przy podpięciu do komputera który taki format jest w stanie obsłużyć. Z tym że nie wiemy czy znajdzie się producent który wyprodukuje panel ultra hd w "normalnej" cenie.

bigul

New member
A powiedzcie mi bo te Panasoniki mnie zainteresowały
Lepszy Panasonik LED ten: Panasonic 55DT50
Czy Panasonik Plazma ten: Panasonic 55VT50

mateo85

New member
Zalezy do czego potrzebny ci tv. Jeden to plazma drugi lcd. To jak porównywać diesla do benzyny co lepsze?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

bigul

New member
Tylko akurat przy dieslu i benzynie w miare wiem jakie są zalety a jakie wady a tutaj akurat średnio się znam więc czy do tych zapotrzebowań co umiescilem w ankiecie ktory tv lepiej się sprawdzI?

Karpaj

New member
Bez reklam
Lepszym wyborem w Twoich wypadku jest LED, o ile w tym modelu panasia nie będzie Ci przeszkadzać zielonkawa czerń.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bardzo wyraźnie sam opisałeś warunki i potrzeby - wskazanie jest na Sharpa 60LE830 Lub LE 840 !!!

Do góry