TV 55 4K do 4500

zippi

New member
Słowem wstępu witajcie.

Szukam TV, 55' 4K do 4500 zł, fajnie aby w tej cenie udało się zmieścić kalibrację Telewizora.
Wyświetlane będą filmy, każdy gatunek, oraz konsola PS4/Xbox360 (konieczny niski input lag).
Powyższe w około 50% pozostałe 50% to sport głównie piłka nożna, nadawca C+, Eleven Sports i Eurosport.
Chciałbym, aby telewizor miał 100 Hz
Wiem, że takich tematów jest wiele, jednak żaden z ostatnich nie wpisał się w kryterium cenowe czy rozmiarowe.
Zależy mi na dobrym smart tv, z obecnego w Samsungu UE40F6400 jestem zadowolony, szczególnie po aktualizacji.
Nie zależy mi na szybkim przeskakiwaniu kanałów, będzie podłączony dekoder. Chciałbym po prostu, żeby aplikacje nie powodowały zawieszenia TV jak ich samych. Korzystam z netflixa, do tego na stałe będzie podłączony dysk zewnętrzny.
Odnośnie Smart TV, wiem że np Youtube co jakiś czas zmienia API przez co nie działa na wielu telewizorach, które pierwotnie wspierał.
Samsung nawet po tylu latach ma aktualizację oprogramowania, chciałbym aby tutaj było podobnie (wiem, że nikt nie jest w stanie przewidzieć jak długo producent będzie wspierał dane urządzenie, ale chciałbym to mieć na uwadze)
W obecnym TV jest też spotify z opcją wyłączenia obrazu, fajnie by było mieć to samo. Sama aplikacja obowiązkowa
Zależy mi też na pilocie smart remote, do sterowania TV będzie używany też smartfon
Do TV podłączone są głośniki Microlab Solo 7C, nie zależy mi na dobrych głośnikach wbudowanych

Tak naprawdę w tym budżecie wielu urządzeń 100HZ nie znalazłęm
Samsung KU6400 ten jednak odpada ze względu na 50 Hz
Philips 55PUS6561/12 - ku temu się skłaniam
Żeby było łatwiej

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 15m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m grając na konsoli około 1m (tak to jest obecnie mam nadzieję, że na 55' calach nie będzie to konieczne)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost i bokiem kąt widzenia około 30 stopni
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Wprost na telewizor (około 2,5m) na obecnym TV mi to nie przeszkadza
7. Jaki masz obecnie telewizor? SAMSUNG UE40F6400
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 100 Hz, niski Input Lag (PS4), HBO GO, iPLA, Netflix, Spotify - obowiązkowe aplikacje
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: 1080P (Horizon UPC, PS4, Xbox360 laptop przez HDMI) dysk zewnętrznych
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? NC+, PS4, laptop, Xbox 360
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-5 H w tygodniu w weeend 5-10 H
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, film
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Z przeglądarki internetowej, nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK około 30% miesięcznie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 18-23, weekend-all day
17. Preferencje co do wielkości? 55'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Zawieszanie aplikacji, czy TV
19. Preferencje co do marki ? --
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? obojętne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500 zł max
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak, fajnie by było się zmieścić we wskazanej kwocie

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Aby nie przekroczyć kwoty masz Philipsa 55PUS6561 , czyli 4K i 100Hz.
I spełnia pozostałe wszystkie rzeczy.
Inne firmy z nowych modeli o tych parametrach - kosztują najtaniej 6 tyś zł:
Samsung 55KS7000
Sony 55XD8505
Panasonic 58DX750.
Jeśli nie chcesz dokładać to Philips będzie bardzo dobrym wyborem.
Ma jeszcze Ambilight potrójny, Android, Kodi, HDR, multiroom, MxPlayer.

zippi

New member
Dziękuję za odpowiedź, szczerze mówiąc już zamawiałem tego Philipsa ale jeszcze raz zerknąłem na zdjęcie i na podstawę TV. Nóżki niestety są rozstawione na samych krawędziach, a mój obecny TV 40' idealnie stoi na szafce pod TV.
Nie chcę jej wymieniać, bo to wiąże się z kosztami, tak samo kwestia mocowania telewizora na ścianie trzeba było by dokupić uchwyt przemeblować cały pokój średnio mi się chce w to bawić, a koszty też spore.
Zdecydowałem się dołożyć i znalazłem Philipsa 55PUS7181 za 5200 zł, czy warto? Czy jest coś jeszcze ciekawego w tej cenie? Powyższe jednak zdecydowanie za drogie

Do góry