TV 50-55 cali do sportu - przesiadka z plazmy

vedd5

New member
Obecnie posiadam kilkuletnią plazmę Panasonic 42". Zastanawiam się nad wymianą na TV smart Led 50-55 cali. Wystarczy Full HD, nie widzę sensu w 4K póki nie ma właściwego sygnału. Oglądam głównie SPORT, więc przede wszystkim zależy mi na świetnym dynamicznym obrazie. Przeglądając obecną ofertę ciężko znaleźć coś co dorówna obecnemu obrazowi z plazmy. Główne założenia to świetny dynamiczny obraz do sportu, dobry smart i możliwość zdublowania obrazu ze smartfona na tv. Nie potrzebuję 3D i 4K, nie zależy mi na dobrym dźwięku, bo mam amplituner. Pod uwagę brałem jak do tej pory Panasonic TX-55AS640E, Sony KDL-50W755C, Samsung UE50J5500, UE50H6400.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? na tv z boku i z przodu (ale z przodu od tv do kona jest ok 5m)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? kilkuletnia plazma Panasonic 42"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? obraz jak żyleta w dynamicznym sporcie, dobry smart
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? przez amplituner Yamaha v773 nc+ i HTPC
10.Jakie urządzenia ? jw
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam preferencji, byle dobrze do sportu
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport 80%, filmy 20%
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? byle nie LG
17.Preferencje co do wielkości ? 50-55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? smużenie, jakość obrazu, a w mojej plaźmie zużycie energii
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? więcej wieczorami, ale w dzień też się zdarza
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok. 3000-3500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie potrzebuję 3D

Reasumując kusi mnie większy ekran i smart tv, ale obawiam się, że nie uzyskam obrazu jaki mam obecnie.

PS. Zauważyłem, że zwykle, gdy uruchamiamy aplikacje smart, to wygasza się całkowice obraz z tv, a czy w którymś z systemów można uruchomić apke w osobnym oknie popup ? Np. oglądam mecz, a w prawym dolnym rogu wyskakują mi wiadomości z twittera na bieżąco.

Z góry dziękuję za opinie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kupisz za 4850 zł LCD Philipsa 55pfs8209 z jakością lepsza jak na plazmie.
W tej cenie brałbym 48PFS8209 - z poczwórnym ambilightem, Androidem, wsparciem flasha,Pip, kamera skype, ambivoox.

vedd5

New member
To może inaczej. Który model z nowej serii 2015 50-55'' z Androidem 5.1 ma matrycę VA z natywna 120Hz ?

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

vedd5

New member
To dla fanów piłki lepszym wyborem będzie jednak Sony z serii w7. Dobra matryca a różnica w cenie kolosalna.

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

slawko_23

New member
Bez reklam
A czy ktoś może sprawdzić jakiego Open GL ma ten tv. Kodi ma taką możliwość sprawdzenia hardware. Kumpel ma mniejszego tv i tam jest Open GL 2. A ma to znaczenie przy większym tv odnośnie grafiki w aplikacjach.

Do góry