Witam,
szukam telewizora tym razem dla szwagra a nie chcę ,żeby kupił byle co więc postanowiłem się poradzić opinie ekspertów.
1. Odległość od ekranu: około 2 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój zaciemniony, nie świeci.
3. Jak duży jest pokój: 5x2,5
4. Preferowana technologia: nie mam.
5. Jaki masz obecnie telewizor: brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmowe, sportowe, filmy z komputera, często blu-ray
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: obojętnie, może włączyć lampkę albo zrobimy podświetlenie jeśli będzie taka potrzeba
9. Matryca błyszcząca czy matowa: obojętne
10. Preferowana wielkość telewizora: 50" maksymalnie.
11. Jakie urządzenia będą podłączone: komputer , odtwarzacz Blu-ray, dekoder , konsola do gier.
12. Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń: 10% telewizja, 10%konsola, reszta to filmy blu ray z komputera.
13. Czy ważne jest WiFi: nie
14. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
15. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: obojętne
16. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD: nie
17. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: obojętne
18. Ma mieć 3D: nie musi, dla mnie to zbędna funkcja.
19. Ma mieć slot na karty SD: nie musi.
20. Ma mieć tuner DVB-C: obojętne
21. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: złacze do dekodera oraz HDMI wystarczy
24. Ile godzin dziennie ma grać telewizor : średnio 3h.
25. Ma stać czy wisieć: stać.
26. Rozdzielczość: 4K.
27. DVB-T: obojętne
28. Na czym najbardziej Ci zależy: jak najlepszy obraz, dobre odwzorowanie kolorów w tym czerni i bieli, równomierne podświetlenie matrycy, odświeżanie i płynność ruchu (głównie przy oglądaniu meczy i szybkich scen w filmach), brak przejaskrawionego obrazu, dobre kąty widzenia
29. klasa cenowa: do ok. 5tys.
W sklepie polecali 2 modele : UE48HU7500L oraz 48pUS7600 przy czym do 48pUS7600 trzeba by dopłacić 1tys., ale jeśli jest tego wart to jeszcze ok.
Dodam, że na dźwięku mu nie zależy.
szukam telewizora tym razem dla szwagra a nie chcę ,żeby kupił byle co więc postanowiłem się poradzić opinie ekspertów.
1. Odległość od ekranu: około 2 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój zaciemniony, nie świeci.
3. Jak duży jest pokój: 5x2,5
4. Preferowana technologia: nie mam.
5. Jaki masz obecnie telewizor: brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmowe, sportowe, filmy z komputera, często blu-ray
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: obojętnie, może włączyć lampkę albo zrobimy podświetlenie jeśli będzie taka potrzeba
9. Matryca błyszcząca czy matowa: obojętne
10. Preferowana wielkość telewizora: 50" maksymalnie.
11. Jakie urządzenia będą podłączone: komputer , odtwarzacz Blu-ray, dekoder , konsola do gier.
12. Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń: 10% telewizja, 10%konsola, reszta to filmy blu ray z komputera.
13. Czy ważne jest WiFi: nie
14. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
15. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: obojętne
16. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD: nie
17. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: obojętne
18. Ma mieć 3D: nie musi, dla mnie to zbędna funkcja.
19. Ma mieć slot na karty SD: nie musi.
20. Ma mieć tuner DVB-C: obojętne
21. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: złacze do dekodera oraz HDMI wystarczy
24. Ile godzin dziennie ma grać telewizor : średnio 3h.
25. Ma stać czy wisieć: stać.
26. Rozdzielczość: 4K.
27. DVB-T: obojętne
28. Na czym najbardziej Ci zależy: jak najlepszy obraz, dobre odwzorowanie kolorów w tym czerni i bieli, równomierne podświetlenie matrycy, odświeżanie i płynność ruchu (głównie przy oglądaniu meczy i szybkich scen w filmach), brak przejaskrawionego obrazu, dobre kąty widzenia
29. klasa cenowa: do ok. 5tys.
W sklepie polecali 2 modele : UE48HU7500L oraz 48pUS7600 przy czym do 48pUS7600 trzeba by dopłacić 1tys., ale jeśli jest tego wart to jeszcze ok.
Dodam, że na dźwięku mu nie zależy.