TV 48-55 cali

Rodricker

New member
Witam zamierzam w najbliższym czasie nabyć TV, prośba o pomoc w wybraniu:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Pokój 17,5m2 (3,5 x 5).
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,40m - 2,70m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Całą kanapa nie jest idealnie pośrodku ekranu jej część jest z boku.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Z prawej strony są okna, na obecnej plaźmie jest problem z odbijaniem światła w dzień
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 42" Panasonic TH42PV80PA
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Jak najlepszy obraz do filmów oraz gier na PS4, możliwość oglądania filmów z dysku sieciowego NAS z napisami (AVI, MKV), możliwość odtwarzania muzyki z telefonu na TV.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? 3 lub 4 Hdmi, wyjście na kino domowe
10.Jakie urządzenia? Dekoder nc+ , PS4, kino domowe, sporadycznie PC
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, Sport, Przyrodnicze
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Tak: Youtube, Spotify, Tidal, może XBMC
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 2, 3 godziny dziennie
16.Preferencje co do marki ? Brak preferencji
17.Preferencje co do wielkości? Minimum 48" max do 55 cali (nie wiem ile będzie optymalne do mojego pokoju)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brak ostrości obrazu, słaby kontrast, słabe kolory wolne działanie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami raczej filmy, TV, granie w dzień.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Absolutne maximum to 6500 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może mieć

Myślałem nad Philips 48/55PFS8209, Philips 48/55PFS8109 bądź Sony 50/55W809C. Jednakże przeraziła mnie ilość negatywnych opinii o słabym działaniu Androida szczególnie na Phillipsie (Pan z Media Markt wręcz powiedział że to nieudany eksperyment Phillipsa). Ogólnie bardzo mi zależy na sprawnym odtwarzaniu filmów z dysku sieciowego (płynne działanie, odtwarzanie wszystkich popularnych formatów, działanie napisów, dźwięk 5.1 (AC3, DTS)), fajnym wyglądzie gier z PS4, odtwarzaniu muzyki z telefonu. Zastanawiam się też czy nie poczekać na nowe modele Phillipsa na 2015 z serii 6500. Czy jest duża różnica między Androidem 4.2.2, a tym 5.0 między tymi TV ?

Z góry dziękuję za propozycję.

Rodricker

New member
Mogę zapytać dlaczego akurat te modele, a dlaczego nie te podane przez mnie ? Jakieś argumenty za i przeciw ? Tym bardziej że sporo przekraczają podany budżet i są to 4K. Myślałem raczej o Full HD. Czy gry z Ps4 nie będą źle wyglądać (słaba ostrość, rozmycie) skoro działają max w 1080p ? Podobnie z filmami które głównie mam w 1080 ? Trochę boję się kupować 4K i oglądać mętny obraz.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Pan z Media nie ma pojęcia o czym mówi.
Android gra bardzo dobrze dlatego nowe firmy - Sharp, Sony, Vizio, Haier - uderzają w Androida. Dlatego że masz jakość podaną na testach.
I pokrywa się z Twoimi potrzebami.

Philips 55PFS8109 / 8209 - jest też bardzo dobrym wyborem.
Też jest z Androidem. Ma doskonałe wyposażenie.
Z grami nie ma problemu , bardziej liczy się input Lag.
Dlatego dostałeś taką ofertę - tym bardziej że mieści się w klasie cenowej.

Rodricker

New member
No jednak nie bardzo się mieści w moim budżecie, napisałem maksymalnie 6500 zł, a tu za Philips 55PUS7600 mamy 8199 zł, Sony 55X8509 6999 zł (ceneo), jedynie Sharp LC-60UQ10E 5999 zł, ale odpada bo nie dam rady wcisnąć 60 cali.

Zapytam inaczej czy na TV 4K obraz z filmów 1080p i gier z PS4 1080p, będzie taki sam jak na TV Full HD czy jednak gorszy ? Jak to wygląda w praktyce ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bierzesz nie te ceny co są dla niebieskich.
Dla niebieskich są zupełnie inne.
Musisz się zalogować w klubie HDTV .

A z jakiej odległości ?

Rodricker

New member
Nadal nie dostałem odpowiedzi na wcześniejsze pytanie. Odległość podałem w pierwszym poście.
To jest forum ekspertów o telewizorach czy forum jednego człowieka który reklamuje swój sklep z TV ?

Do góry